Športové aktuality
5 min. čítania

Ženy v zjazdovom lyžovaní na Slovensku: Nová generácia a fenomenálna Vlhová

Viliam Karácsony
Petra Vlhová.
Foto
Archív Múzeum SOŠV

Slovenské olympijské a športové múzeum pripravilo v spolupráci s Komisiou SOŠV pre ženy a šport ako poctu všetkým ženám, ktoré sa zaslúžili o rozvoj zjazdového lyžovania na Slovensku výstavu „Ženy v slovenskom lyžovaní“. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu v našej krajine však bola od svojej inštalácie v priestoroch Stálej expozície dejín lyžovania na Slovensku v Kremnici prístupná  zatiaľ iba počas jedného víkendu. Preneste sa na výstavu aspoň týmto spôsobom a pri príležitosti blížiaceho sa Medzinárodného dňa žien si prečítajte zaujímavé texty o ženách v zjazdovom lyžovaní.

Po úspešných 70. rokoch sa aj nová generácia lyžiarok zo Slovenska dokázala presadiť na medzinárodnej scéne. Medzi najlepšie patrili sestry Medzihradské alebo Ľudmila Milanová. Veľké úspechy dosiahla bezpochyby aj Veronika Velez-Zuzulová. Aj jej nástupkyňa Petra Vlhová prináša slovenským športovým fanúšikom množstvo radosti.

Predchádzajúce články z výstavy:

Elena Medzihradská

Elena Medzihradská sa špecializovala predovšetkým na slalom a obrovský slalom. Vo Svetovom pohári debutovala už ako sedemnásťročná a na pretekoch vo Val d'Isére obsadila jedenástu priečku v obrovskom slalome. K jej najvýraznejším úspechom patria aj 17. priečka v slalome, 26. v obrovskom slalome a 21. v kombinácii z majstrovstiev sveta v Schladmingu 1982. Na svetovom šampionáte v Bormiu 1985 obsadila 16. miesto v slalome a 12. v kombinácii. V najtočivejšej disciplíne sa pýši aj 10. miestom zo Svetového pohára z Pfrontenu. Štart na OH 1984 v Sarajeve jej prekazila zlomenina ruky na posledných pretekoch pred OH. Na Svetovej univerziáde 1987 vo Vysokých Tatrách získala zlatú medailu v obrovskom slalome a dve strieborné – super G a v kombinácii.

Elena Medzihradská v roku 1987.
Elena Medzihradská v roku 1987.
Foto
Archív Múzeum SOŠV

Lucia Medzihradská

Jej sestra Lucia Medzihradská sa v roku 1986 stala juniorskou majsterkou sveta v obrovskom slalome a kombinácii. Na zimných OH v Calgary 1988 obsadila 6. miesto v kombinácii a 10. v zjazde. O štyri roky neskôr bola na hrách v Albertville v kombinácii ôsma. Na MS 1993 v Morioke skončila v kombinácii siedma. Na ZOH 1994 v Lillehammeri už reprezentovala samostatné Slovensko a najlepšie umiestnenie dosiahla opäť v kombinácii – 13. miesto.

Lucia Medzihradská.
Lucia Medzihradská.
Foto
Archív Múzeum SOŠV

Ľudmila Milanová

Všestranná zjazdárka Ľudmila Milanová štartovala na ZOH v Calgary 1988 aj na ZOH v Albertville 1992 vo všetkých zjazdových disciplínach. Na Svetových univerziádach získala tri zlaté a tri strieborné medaily.

Ľudmila Milanová.
Ľudmila Milanová.
Foto
Archív Múzeum SOŠV

Veronika Velez-Zuzulová

Veronika Velez-Zuzulová už ako 14-ročná vyhrala obrovský slalom na Trofeu Topolino, neoficiálnych žiackych majstrovstvách sveta. Od 16 rokov (rok 2000) štartovala v pretekoch Svetového pohára. V roku 2002 sa stala juniorskou majsterkou sveta v slalome. V sezónach 2004 a 2007 vyhrala európsky pohár v slalome. Na ZOH štartovala štyrikrát – 2002, 2006, 2010 a 2018. Sezónu 2014

(vrátane ZOH 2014) v Soči musela pre zranenie vynechať. Najlepšie umiestnenie na majstrovstvách sveta dosiahla v roku 2015 v slalome v americkom stredisku Vail, keď skončila na 4. mieste. Na svoj prvý triumf v SP čakala do 29. decembra 2012, keď vyhrala slalom v rakúskom Semmeringu. Ešte v rovnakej sezóne 2013 dokázala vyhrať aj tzv. mestský paralelný slalom 1. januára 2013 v nemeckom Mníchove a 29. januára 2013 v Moskve skončila v rovnakej disciplíne druhá.

V sezóne 2016 vyhrala prestížne slalomové preteky v rakúskom Flachau, tzv. „double“. Najprv 12. januára 2016 a o tri dni neskôr úspech zopakovala. Až v predposlednom slalome ročníka 2016 prišla o možnosť zisku malého glóbusu za slalom, keď na domácom svahu v Jasnej skončila tretia. Zuzulová druhým miestom vo finále získala celkovo druhú priečku v slalome vo Svetovom pohári. Na majstrovstvách sveta 2017 vo švajčiarskom St. Moritzi získala 14. februára v tímovej súťaži v družstve s Petrou Vlhovou, Andreasom Žampom a Matejom Falatom striebornú medailu. Kariéru ukončila v roku 2018 po zimných olympijských hrách.

Veronika Velez-Zuzulová.
Veronika Velez-Zuzulová.
Foto
Archív Múzeum SOŠV

Petra Vlhová

Jej nástupkyňa Petra Vlhová prináša slovenským športovým fanúšikom množstvo radosti. Vo februári 2011 sa vo švajčiarskej Crans Montane stala juniorskou majsterkou sveta v obrovskom slalome v kategórii do 18 rokov. V januári 2012 sa v rakúskom Innsbrucku stala víťazkou slalomu na zimných olympijských hrách mládeže. Pri svojej premiére vo Svetovom pohári zaznamenala veľký úspech, keď v slalome v rakúskom Semmeringu skončila na výbornom 11. mieste. Vo februári 2014 sa na domácom svahu v Jasnej stala juniorskou majsterkou sveta v slalome.

Svoje prvé víťazstvo vo Svetovom pohári získala 13. decembra 2015 vo švédskom Aare v slalome. Na majstrovstvách sveta 2019 získala prvú individuálnu medailu pre Slovensko, keď vo švédskom Aare skončila druhá v alpskej kombinácii. 14. februára 2019 zvíťazila v obrovskom slalome a stala sa tak prvou slovenskou majsterkou sveta v tejto disciplíne. O dva dni ešte získala bronz v slalome. V roku 2019 skončila v celkových výsledkoch Svetového pohára na druhom mieste v slalome, obrovskom slalome aj v celkovom hodnotení. V sezóne 2019/2020 obsadila tretie miesto v celkovom poradí Svetového pohára a ako prvá slovenská lyžiarka v histórii si vybojovala malé glóbusy, keď triumfovala v klasifikácii slalomu aj paralelných disciplín a bola druhá v obrovskom slalome.

Slovenská slalomárka Petra Vlhová na trati 1. kola slalomu vo finálových pretekoch vo švédskom Aare 17. marca 2018.
Slovenská slalomárka Petra Vlhová na trati 1. kola slalomu vo finálových pretekoch vo švédskom Aare 17. marca 2018.
Foto
TASR/AP

Komisia pre ženy a šport

Cieľom komisie SOŠV ženy a šport je zabezpečovať osvetu a sprístupňovať športovej verejnosti dokumenty z MOV a iných inštitúcií zaoberajúcich sa problematikou rodovej rovnosti a prispievať tak k tomu, aby ženy aj muži v športe mali rovnaké príležitosti zapojenia sa do športového a riadiaceho života vo všetkých úrovniach a smeroch. Prispievať k zabezpečeniu základného práva športovcov, ktorým je bezpečné prostredie, v ktorom šport vykonávajú.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV