Šport a olympizmus
4 min. čítania

Zhoda odborníkov: Pre zdravie detí je kľúčové, aby sa deti hýbali aspoň 45 minút denne

Foto
TASR/AP

Kvalita a kvantita telesnej výchovy by sa mala podľa odborníkov zvýšiť, deti by mali športovať oveľa viac ako doteraz. Téma pohybu detí by mala dostať aj politickú podporu. Po inšpiratívny príklad netreba chodiť ďaleko, v Maďarsku na zlepšení pohybových vlastností detí a mládeže už niekoľko rokov cieľavedome pracujú.

O téme telesnej výchovy a pohybu detí a mládeže diskutovali odborníci zo školského, športového i lekárskeho prostredia počas konferencie „Pohyb detí a mládeže na školách po covide“. Zhodli sa, že v školách by sa mala zvýšiť dotácia hodín telesnej a športovej výchovy, popritom aj ohodnotenie učiteľov. Prvé zmeny by mohli nastať možno už od ďalšieho školského roka.

Investícia do pohybu sa vráti

Podľa generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richarda Strapka z odborných dát a poznatkov jednoznačne vychádza, že pre zdravie detí je kľúčové, aby sa denne aspoň 45 minút hýbali. Tento fakt je nutné akýmkoľvek spôsobom aplikovať aj do praxe.
„Akákoľvek investícia do pohybu detí na základných školách znamená to, že deti budú mať kvalitný život, naučia sa zvyky, osvoja si ich a časom prenesú na svoje deti. Táto zmena musí mať aj politický rozmer, keďže zo strany odborníkov má podporu. Musí prísť zhora a potom sa už nájde cesta. Ak odborníci povedia, že je potrebných 45 minút, je nevyhnutné ich zabezpečiť,“ uviedol Richard Strapko.

V zlepšení fyzického stavu detí a mládeže vidí mnohé prínosy. Dlhodobo to komunikuje aj Slovenský olympijský a športový výbor. „Každá investícia do prevencie, za ktorú považujem aj pohyb a šport, ušetrí v budúcnosti za jednom vynaložené euro ďalšie štyri. Časom sa nám tieto investície vrátia v kvalite života i vo forme finančných prostriedkov,“ poznamenal Richard Strapko.

Pandémia ešte zvýraznila problémy

Pandémia problémy ešte viac zvýraznila. Deti boli počas lockdownu zatvorené doma, minimálne sa hýbali a mnohé z nich zleniveli či pribrali. Deti v predškolských zariadeniach a v prvom stupni škôl sú na to ešte pomerne dobre, ale situácia sa zhoršuje u starších detí. Lekári si už zopár rokov všímajú, že deti majú menej fyzickej aktivity.

Súčasný nepriaznivý stav si uvedomuje aj premiér Eduard Heger. V úvode konferencie poznamenal, že na pohybe detí a mládeže mu veľmi záleží.

„Ak podchytíme správne pohybové návyky už v mladom veku, tak sa nám táto investícia vráti v podobe zdravších a odolnejších generácií. Kondícia a zdatnosť detí na Slovensku je jedna z najhorších v EÚ,“ uviedol na svojom profile na sociálnej sieti. Podotkol, že sa musí jednoznačne zvýšiť kvalita a kvantita telesnej výchovy vrátane navýšenia odborníkov a učiteľov už na prvom stupni základných škôl.

Viac hodín telesnej výchovy by privítali žiaci i učitelia

Aktuálny stav by bolo možné zlepšiť zvýšením dotácie hodín telesnej a športovej výchovy v školách. Odborníci i vládny splnomocnenec pre šport Karol Kučera chcú apelovať na ministra školstva, aby potrebné opatrenia prijal čo najskôr, najlepšie už od septembra. Pri nedostatku telocviční a športových zariadení v školách by sa mohli využívať aj vonkajšie priestory ihrísk. Najideálnejšie by bolo mať každý deň jednu vyučovaciu hodinu telesnej výchovy, prípadne ju skombinovať s tréningom v organizovanom klube, ako to funguje v Maďarsku.

Podľa Dany Masarykovej zo Štátneho pedagogického ústavu by viac hodín telesnej výchovy privítali aj učitelia a žiaci. Pri tomto konštatovaní vychádza z viacerých prieskumov. Do úvahy sa to bude brať už pri prípravách kurikulárnej, obsahovej reformy školstva. Pediatri navrhujú, aby sa deti delili do skupín na telesnú výchovu na základe fyzickej zdatnosti, podobne ako delia na základe úrovne znalosti cudzieho jazyka.

„Učitelia vidia vo zvýšení pohybu detí aj kompenzáciu za psychické zaťaženie, ktoré zažívajú deti v školách. Je to otázka do diskusie aj v rámci ostatných vzdelávacích oblastí,“ priznala Dana Masaryková.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV