Športové aktuality
Bratislava
9 min. čítania

Zjazdárka Rebeka Jančová stúpa vďaka húževnatosti a rodičom

Juraj Berzedi
Rebeka Jančová na tohtoročných zimných olympijských hrách mládeže v Lausanne.
Foto
Olympic Information Service

Zjazdárka Rebeka Jančová má sedemnásť a patrí medzi najväčšie slovenské lyžiarske talenty. V budúcnosti sa môže stať nasledovníčkou Veroniky Velez Zuzulovej či Petry Vlhovej. Zverejňujeme článok o nej, ktorý vyšiel v časopise OLYMPIC.sk jeseň/zima 2020. Jeho autorom je Juraj Berzedi.

Lyžovanie jej bolo predurčené. Keď mala štyri roky, nikto sa jej nepýtal, či chce lyžovať. Prišlo to automaticky. „Pri mojom prvom lyžiarskom pokuse som vraj tyranizovala celú rodinu, lebo som si nechcela obuť lyže. Na konci dňa som ich tyranizovala druhýkrát, keď som si ich nechcela dať dolu. Odvtedy som vždy lyžovala s radosťou,“ hovorí Rebeka Jančová.

NAJVÄČŠIE ÚSPECHY REBEKY JANČOVEJ

4. miesto v alpskej kombinácii na ZOH mládeže v Lausanne 2020

4. miesto v obrovskom slalome na MS junioriek v kategórii U18 v Narviku 2020

2. miesto v obrovskom slalome a 3. miesto v slalome na Trofeo Topolino 2019 (neoficiálne MS do 16 rokov)

Chcela by zistiť, kde má strop

Dva úspešné lyžiarsky príbehy už na Slovensku vznikli. A možno ďalší sa práve píše. Odštartovali ho, ako inak, rodičia – Miroslava a Ladislav Jančovci.

„Rodičia mňa aj so sestrou viedli k rôznym športom. Venovali sme sa plávaniu, bicyklovaniu, behaniu, jazdeniu na koni a najmä lyžovaniu,“ prezrádza Rebeka.

Odmalička sa ťahala za svojou o štyri roky staršou sestrou Terezou, ktorá bola jej vzorom i inšpiráciou. „Všade, kam chodila ona, tam dali rodičia aj mňa. Mala som pestré detstvo,“ opisuje.

V začiatkoch lyžovali cez víkendy a občas chodili na večerné lyžovanie. Keď rodičia videli, že iné dievčatá napredujú rýchlejšie, rozhodli sa urobiť ďalší krok a svoje dcéry prihlásili do Lyžiarskeho klubu v Levoči.

Mladšia Rebeka dlhodobo trénovala so staršími dievčatami, ktoré boli vyspelejšie. Hoci spočiatku na ne strácala, jej cieľom bolo sa im vyrovnať a postupne ich aj prevýšiť.

„Robila som to, čo oni a zdalo sa mi to prirodzené. Brala som to ako súčasť môjho života. Vnímala som, že tak je to správne,“ vysvetľuje.

Na tréningoch zisťovala, že za krátky čas sa dokáže výrazne zlepšovať. Postupne posúvala hranice svojich možností. „Chcela by som zistiť, kde je môj strop,“ priznáva.

Rebeka Jančová.
Rebeka Jančová.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Rodičia majú aj dve zamestnania

Tereza Jančová s rodičmi na januárových ZOH mládeže v Lausanne.
Tereza Jančová s rodičmi na januárových ZOH mládeže v Lausanne.
Foto
Archív Rebeky Jančovej

Jej staršia sestra Tereza Jančová bola v minulosti považovaná za veľkú lyžiarsku nádej. Štartovala na ZOH mládeže 2016 v Lillehammeri a na majstrovstvách sveta v St. Moritzi 2017 získala striebornú medailu v tímovej súťaži, hoci bola len náhradníčkou Veroniky Velez Zuzulovej a Petry Vlhovej.

Pred dvoma rokmi sa rozhodla ukončiť aktívnu kariéru a venovať sa štúdiu. Mladšej sestre však ukázala cestu, ako by sa raz mohla dostať medzi lyžiarsku elitu.

„Rebeka má všestranný pohybový talent a úžasný cit pre sneh. Má aj silnú psychiku, keďže natrénované dokáže zúročiť aj na pretekoch. Vďaka Terke mohla trénovať s juniorskými reprezentantkami, čo ju posúvalo dopredu,“ tvrdí otec talentovanej lyžiarky Ladislav Jančo.

Dva roky je prednostom očnej kliniky Nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Kým sa ním stal, privyrábal si službami na záchranke, kde pracuje aj jeho manželka Miroslava. Tá má aj vedľajší úväzok na dialýze. Uvedomovali si, že ak chcú vytvoriť pre svoje dcéry dostatočné podmienky, potrebujú pracovať vo viacerých zamestnaniach.

„Nie je tu žiadna podpora zo strany Slovenskej lyžiarskej asociácie. Nanajvýš nám pomôžu priatelia a známi,“ priznal Jančo (ešte pred prepuknutím aktuálnej kauzy, ktorá tento týždeň viedla k odobraniu štatútu národného športového zväzu pre SLA).

„Do mládežníckych a juniorských kategórií sponzori nebudú dávať veľké peniaze. Dostaneme maximálne niekoľko stoviek eur. Pomôže to, poteší, ale stále je to málo,“ dodáva.

„KAŽDÝ ŠPORTOVEC, KTORÝ CHCE NIEČO DOSIAHNUŤ MÁ VEĽKÉ SNY, AKO NAPRÍKLAD VYHRAŤ OLYMPIJSKÉ HRY. MOJE CIELE SÚ POSTUPNÉ. CHCEM SA ZLEPŠOVAŤ MEDZI JUNIORKAMI A DOKÁZAŤ NIEČO NA JUNIORSKOM ŠAMPIONÁTE.“

Ľudia, ktorí bojkotujú lyžovanie

Najväčšia finančná ťarcha je na rodičoch. Presne tak, ako v minulosti u Zuzulovcov i Vlhovcov. Nič na tom nezmenili ani výsledky dvoch úspešných slovenských lyžiarok.

„Lyžovanie nemá na Slovensku výrazné zázemie. Je tu len úzka skupina rodičov a trénerov, ktorí nájdu šikovné dieťa a venujú sa mu. Nie je to žiadny systémový výsledok,“ zdôrazňuje Ladislav Jančo.

To, koľko peňazí investovali s manželkou do lyžovania svojich dcér, nepočítajú. Hnevá ich však, že talentovaných pretekárov nepodporuje štát, asociácia a ani slovenské lyžiarske strediská. „V strediskách podporujú len zopár vyvolených. Ostatných pustia trénovať len ráno a už o pol deviatej ich vyháňajú, aby turisti nemali vyjazdenú zjazdovku,“ opisuje.

Vystúpenie Rebeky Jančovej na tohtoročných ZOH mládeže v Lausanne ocenili aj Anastasia Kuzminová s Dankou Bartekovou.
Vystúpenie Rebeky Jančovej na tohtoročných ZOH mládeže v Lausanne ocenili aj Anastasia Kuzminová s Dankou Bartekovou.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Za katastrofálnu situáciu označuje aj dlhodobé fungovanie v Slovenskej lyžiarskej asociácii. „Pri moci sú ľudia, ktorí bojkotujú slovenské lyžovanie. A ani sa nebránia o tom otvorene hovoriť. Zjazdárom dajú len nevyhnutnú podporu, ktorá im vyplýva zo zákona. Nič navyše,“ vraví Jančo.

Talentovaná slovenská športovkyňa si uvedomuje, že práve rodičia majú najväčšiu zásluhu na tom, že sa raz môže stať profesionálnou lyžiarkou. „Vždy ma vo všetkom podporovali. Vždy našli riešenie, ktoré ma vedelo posunúť dopredu. Od malička ma viedli k samostatnosti a dávali mi slobodu rozhodovania,“ priznáva Rebeka Jančová.

S trénermi Poprockou a Borisom pod dohľadom Zuzulu

O jej lyžiarsky rast sa už dlhé roky starajú tréneri Mirka PoprockáTony Boris. Posledné tri roky je členkou Lyžiarskej akadémie Veroniky Velez Zuzulovej, kde je hlavným trénerom otec bývalej slovenskej lyžiarky a jej celoživotný tréner Timotej Zuzula.

„Tréner Zuzula priniesol do tímu veľa pozitívneho. Najmä vieru, že aj človek z malej krajiny, ako je Slovensko, to môže dokázať. Už túto cestu raz s Veronikou prešiel, takže vie, čo musí športovec urobiť, aby mohol byť raz úspešný,“ hovorí 17-ročná lyžiarka.

V plnom tempe na trati. Sníva o štartoch v seriáli Svetového pohára.
V plnom tempe na trati. Sníva o štartoch v seriáli Svetového pohára.
Foto
Olympic Information Service

Svoj talent ukázala na prestížnych žiackych pretekoch Trofeo Topolino v Taliansku, kde v minulosti triumfovali Veronika Velez Zuzulová či Mikaela Shiffrinová. Jančová tam v kategórii do 16 rokov predvlani skončila druhá v obrovskom slalome a tretia v slalome.

Vo výborných výsledkoch pokračovala aj v minulej sezóne. Najskôr na zimných olympijských hrách mládeže 2020 v Lausanne obsadila štvrté miesto v alpskej kombinácii (len dve stotiny sekundy od bronzu) a deviate v super-G.

O niekoľko týždňov neskôr bola štvrtá v obrovskom slalome na majstrovstvách sveta junioriek v kategórii U18 v Narviku. „Bola tam náročná trať, mala som vysoké štartové číslo a dokázala som zájsť výbornú jazdu. Viaceré dievčatá som zdolala prvýkrát v živote,“ komentovala.

„LYŽOVANIE PRE MŇA ZNAMENÁ VOĽNOSŤ A SLOBODU. SLOBODU ROBIŤ TO, ČO MA NAPĹŇA A ČO MILUJEM. RADA SKÚŠAM SVOJE LIMITY, CHCEM SA DOSTAŤ NA SVOJE HRANICE A SPOZNÁVAŤ SAMÚ SEBA.“

Študuje jazdy Francúza Pinturaulta

V minulej sezóne si Rebeka Jančová dokonca zopárkrát zatrénovala aj s jednou z najlepších lyžiarok na svete Petrou Vlhovou. Na chvíľu sa dostala do veľkého lyžiarskeho sveta. „Petra a celý jej tím sú veľkí profesionáli. Idú vo všetkom do detailov. Ukázalo mi to, že ak sa raz chcem dostať na podobnú úroveň, musím byť na seba ešte prísnejšia,“ priznala Jančová.

Keď videla vo Svetovom pohári Vlhovú s Velez Zuzulovou spoločne na stupňoch víťazov, cítila hrdosť, že sa venuje rovnakému športu. A snívala, že by tam raz mohla stáť tiež.

„Každý športovec, ktorý chce niečo dosiahnuť, má veľké sny, ako napríklad vyhrať olympijské hry. Moje ciele sú postupné. Chcem sa zlepšovať medzi juniorkami a dokázať niečo na juniorskom šampionáte,“ vraví.

Slovenka, ktorá rada študuje jazdy francúzskeho lyžiara Alexisa Pinturaulta, začne v tomto ročníku jazdiť aj Európsky pohár. Jej hlavným cieľom bude postúpiť do druhého kola. Jej vrcholom sezóny budú juniorské majstrovstvá sveta, ktoré sa v marci konajú v bulharskom Bansku.

Dlhodobou ambíciou je prebojovať sa do kolotoča Svetového pohára. „To je hlavná méta, aby dosiahla takú výkonnosť, aby sa tam raz dostala. A potom sa tam pokúsiť aj uspieť,“ potvrdil Jančovej otec.

Lyžovanie znamená slobodu i voľnosť

Kým v žiackych kategóriách chodili rodičia takmer na každé preteky, v súčasnosti je to už iné. Progres svojej dcéry často sledujú z úzadia. „Informácie máme len cez telefón. Dôverujeme však jej trénerom, že robia správnu robotu,“ vraví Jančo.

Keď sú s manželkou osobne na pretekoch, snažia sa dcére vytvárať čo najlepšie podmienky. Naposledy sa im to podarilo na ZOH mládeže v Lausanne. „Postaráme sa jej o pohodlie a servis, aby sa sústredila len na lyžovanie,“ naznačil.

Do talentovanej lyžiarskej skupiny patria aj Ela Hrbáňová či Sophia Poláková. Dôležité skúsenosti im odovzdáva tréner Timotej Zuzula.

„Rebeka je pracovitá a húževnatá. Je to lyžiarka, ktorá sa v rámci daných podmienok snaží robiť lyžovanie na najvyššej možnej úrovni,“ konštatuje Zuzula.

„Lyžovanie pre mňa znamená voľnosť a slobodu. Slobodu robiť to, čo ma napĺňa a čo milujem. Rada skúšam svoje limity, chcem sa dostať na svoje hranice a spoznávať samú seba,“ doplnila Jančová.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV