Športové aktuality
Bratislava
4 min. čítania

Známy lekár mnohých popredných športovcov Jozef Mračna oslavuje osemdesiatku

Marián Šimo, sou
Jubilant Jozef Mračna má osemdesiat!
Foto
Ján Súkup

Na rozdiel od mnohých iných lekárov známych športovcov sa doc. MUDr. Jozef Mračna, PhD., nezameriaval na telovýchovné lekárstvo a ortopédiu, ale na stomatológiu. Napriek tomu sa uznávaný stomatologický odborník stal vyhľadávaným lekárom množstva ľudí z oblasti športu. Je držiteľom Bronzových kruhov Slovenského olympijského výboru. Rodák z Hlohovca oslavuje 4. apríla osemdesiatku!

Praktické poznatky a vedomosti v tejto oblasti čerpal po boku legendárneho športového lekára Alexandra Binovského na bratislavských Pasienkoch. Jozef Mračna tam takmer štvrťstoročie pôsobil ako lekár futbalistov Interu. Na Pasienkoch ho vyhľadávali aj atletické hviezdy mítingu P-T-S ako Ludvík Daněk, Alberto Juantorena či Miklós Németh, ale aj množstvo jeho známych, ktorých trápili predovšetkým bolesti kĺbov rúk či nôh, alebo chrbtica. Okrem toho založil ordináciu a regeneračnú linku aj na štadióne Slávie SVŠT na Mladej garde.

Jozef Mračna.
Jozef Mračna.
Foto
Ján Súkup

Jozef Mračna sa aktívne venoval atletike. Ako v časopise Slovenská atletike uvádza Marián Šimo, behať začal na gymnáziu v Komárne. V maturitnom roku 1959 už ako zverenec Jána Baňára na stredných tratiach reprezentoval v oblastnej súťaži novozaložený Slovan Nové Zámky. Počas štúdia Lekárskej fakulty UK v Bratislave trénoval v prevažne výškarskej skupine kouča Slávie SVŠT Jaromíra Šimoneka.

Aj jeho životnou partnerkou sa v roku 1969 stala výškarka – o štyri roky mladšia rodáčka z Košíc Mária Faithová. Z nej postupne hlavne pod menom Mračnová vyrástla najväčšia osobnosť v histórii tejto disciplíny na Slovensku: štvrtá na ME 1966 v Budapešti (171 cm), šiesta z OH 1968 v Mexico City (178), tretia na ME 1969 v Aténach (183), štvrtá na OH 1976 v Montreale (189), kde Mračna takisto ako na ME 1974 pôsobil ako lekár čs. atlétov. Na celé desaťročia sa stala slovenskou rekordérkou výkonom 192 cm.

Na fotografii z roku 1987 manželia Jozef a Mária Mračnovci.
Na fotografii z roku 1987 manželia Jozef a Mária Mračnovci.
Foto
Peter Pospíšil

Ako uvádza Marián Šimo, na jeseň 1964 po promócii Jozef Mračna dostal umiestenku na post sekundárneho lekára OÚNZ v Komárne. O tri roky sa však vrátil do Bratislavy ako asistent katedry všeobecnej a ortopedickej stomatológie LF UK. Po neskorších atestáciách a kandidatúre bol roky docent i primár maxilofaciálnej chirurgie Onkologického ústavu sv. Alžbety. Pôsobenie na tomto pracovisku ukončil dávno po dosiahnutí dôchodkového veku. V roku 2012, keď dovŕšil sedemdesiatku, získal Zlatú medailu Slovenskej lekárskej spoločnosti.

Jozef Mračna v roku 1986 na atletickom mítingu P-T-S v Bratislave.
Jozef Mračna v roku 1986 na atletickom mítingu P-T-S v Bratislave.
Foto
Peter Pospíšil

V rodine Mračnovcov mal šport aj po ukončení súťažnej kariéry najprv otca a oveľa neskôr mamy veľmi významné miesto. Syn Jozef a Márie Mračnovcov Peter Mračna (ročník 1970) sa v detstve venoval ľadovému hokeju. Profesne nasledoval otca, je chýrny onkologický chirurg Lekárskej fakulty UK a Onkologického ústavu sv. Alžbety. Dcéru Zuzanu Mračnovú (1980) otcov pacient Kurt Uberal nainfikoval basketbalom. S reprezentáciou SR získala zlato na EYOD 1997, hrala v ligách SR, ČR, Rakúska aj Portugalska a vo formáte 3 proti 3 i na premiérových Európskych hrách 2015.

Manželka Jozefa Mračnu Mária Mračnová sa ako predsedníčka Olympijskej spoločnosti Slovenska (v rokoch 1990 – 1995) stala po roku 1989 hnacím motorom olympijského hnutia na Slovensku. Dlhé roky pôsobila ako podpredsedníčka Slovenského olympijského výboru a neskôr aj ako predsedníčka Slovenského atletického zväzu. Kým ona prichádzala s množstvom ľudí zo športovej oblasti do kontaktu ako kolegyňa, k jej manželovi chodievali ako pacienti.

Slovenský olympijský a športový výbor jubilantovi Jozefovi Mračnovi srdečne blahoželá!

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV