Šport a olympizmus
2 min. čítania

Známy športový lekár Branislav Delej oslavuje životné jubileum

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Branislav Delej
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Známy traumatológ, chirurg, telovýchovný lekár i vášnivý zberateľ Branislav Delej oslavuje v pondelok 14. marca 60. narodeniny. Ako lekár sa zúčastnil na jedenástich olympijských hrách, na piatich bol šéflekárom slovenskej výpravy.

Rodák z Prešova (nar. 14. marca 1962) absolvoval lekársku fakultu v Hradci Králové, kde si urobil aj atestáciu zo všeobecného lekárstva. Neskôr získal atestácie v odboroch chirurgia, traumatológia a telovýchovné lekárstvo. Po habilitácii nosí titul docent a po špecializovanom štúdiu aj titul MPH.

Aktivity v olympijskom hnutí

V olympijskom hnutí sa Branislav Delej výraznejšie angažuje od roku 1996, keď sa stal členom zdravotnej komisie SOV. Odvtedy pôsobí v komisii, ktorá zmenila viackrát názov, až doteraz.

Zdravotnú starostlivosť pre členov slovenskej výpravy zabezpečoval aj na nedávnych zimných olympijských hrách v Pekingu. Šéflekárom výpravy bol na hrách v Aténach 2004, Pekingu 2008, Londýne 2012, Soči 2014 a Riu de Janeiro 2016. V rokoch 2012 až 2016 bol členom výkonného výboru SOV. Ako vedúci viedol výpravu Slovenska na premiérových Európskych hrách v Baku 2015. Bol členom výkonného výboru Slovenského zväzu cyklistiky, angažoval sa pri záchrane cyklistického velodrómu v Prešove.

Spolupracoval aj so ženským basketbalovým klubom z Ružomberka, s ktorým oslavoval aj dvakrát triumf v Eurolige, s reprezentáciami v basketbale žien, stolnom tenise či v cyklistike. Dlhé roky je prezident Slovenskej spoločnosti telovýchovného lekárstva. Je členom výboru Slovenskej spoločnosti artroskopie a športovej traumatológie, čestným členom Českej spoločnosti pre artroskopiu a športovú traumatológiu.

Odborná činnosť

Medzi jeho záujmy patrí zbieranie olympijských predmetov. Je predseda Slovenskej spoločnosti olympijských a športových zberateľov. Od roku 2014 sa angažuje v Medzinárodnom združení olympijských zberateľov (AICO), ktorého je viceprezidentom.

V minulosti bol výkonným a generálnym riaditeľom Vojenskej nemocnice v Bratislave, dnes je predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Nemocnice sv. Michala v Bratislave. Branislav Delej je autor viacerých publikácií a odborných článkov.

Slovenský olympijský a športový výbor želá Branislavovi Delejovi k jeho životnému jubileu všetko najlepšie.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV