Športové aktuality
Video
3 min. čítania

Zo začiatku sa párkrát okúpal, dnes si Današ bez kajaku nevie predstaviť život

Stanislav Krško

Keď mal Matej Današ sedem rokov, prestal s futbalovými tréningami a nemal čo robiť. Cez kamaráta sa dostal k rýchlostnej kanoistike, ktorá ho hneď oslovila. Hoci v úplných začiatkoch strávil veľa času vo vode, tento šport ho neprestal baviť. V súčasnosti člen Juniorského olympijského tímu zbiera úspechy aj na medzinárodnej scéne.

Trénovať začal ako deväťročný v malom klube na Ratnovskej zátoke pri Piešťanoch. Bral to ako zábavu s kamarátmi. „Najskôr som ani nevedel, čo je to rýchlostná kanoistka. Hlavný cieľ bol začať športovať. Šport na vode ma zaujal, pretože som vedel dobre plávať a nebál som sa, že sa utopím. Počas môjho prvého roka som sa vykúpal asi päťkrát. Je ťažké sa to naučiť,“ spomína s úsmevom člen Juniorského olympijského tímu.

Život bez kajaku si nevie predstaviť

Postupom času sa dostal až do klubu Kajak-Kanoe Piešťany. Tam sa zaradil medzi slovenskú juniorskú špičku. Tento rok skončil zverenec bývalého olympionika Róberta Erbana na MS juniorov v kategórii K2 na 1000 metrov na 6. mieste.

Život bez kajaku si dnes už nevie predstaviť. Rád by zbieral ďalšie úspechy na medzinárodných podujatiach a rád by sa raz dostal aj na olympijské hry. Myslí však aj na vzdelanie. „Je ťažké skĺbiť školu a šport, kajaky a trénovanie zaberajú veľa času, no snažím sa udržať to v balanse,“ hovorí.

Pádlom už trafil aj rybu

Ako vyzerá jeho bežný tréning? „Začíname prezliekaním sa v šatni. Nasleduje 10 až 15-minútová rozcvička, ktorá je zameraná na všetky časti tela. Potom sa ide na vodu. Na vode to bývajú aeróbne tréningy, niekedy aj laktátové, keď je to počas sezóny potrebné,“ vysvetľuje Današ.

Pridáva aj zábavné historky s vyskakujúcimi rybami počas tréningov. „Chytil som už pádlom rybu, no bolo to nechcené. Niekedy sa to stáva, ryby omylom vyskočia do lode alebo do vás... taký útok rýb,“ smeje sa talentovaný športovec.

Členstvo v Juniorskom olympijskom tíme si cení 

Slovenský olympijský a športový výbor a Nadácia SOŠV zostavuje z 20 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím. „Členstvo v Juniorskom olympijskom tíme si cením a som rád, že môžem byť jeho súčasťou,“ hovorí Današ. Juniorský olympijský tím podporuje aj exkluzívny partner Slovenského olympijského tímu TIPOS.

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť TIPOS, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 20 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV