Športové aktuality
5 min. čítania

Zobudiť sa nevyspatý? Jeden z najhorších pocitov, aký môže byť, hovorí Erik Vlček

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Foto
TASR/Marko Erd

Nedostatočný spánok má vplyv na rôzne telesné funkcie. Reakčný čas, schopnosť koordinácie a schopnosť rýchlo sa rozhodovať, či komplexne uvažovať. To sú dôležité faktory pre vrcholových športovcov. Zisťovali sme, ako vníma spánok a jeho dôležitosť šesťnásobný olympionik a rýchlostný kanoista Erik Vlček.  

Novoročná výzva, akú ste ešte nezažili! Vašou jedinou úlohou bude poriadne sa vyspať.
Kto sa stane najpoctivejším spáčom tohto roku? Poďte spolu s nami nahliadnuť do zázračného sveta spánku a hrajte o skvelé ceny (nielen) pre dobrý spánok.

Chcem spať a vyhrať

spanok

Spánok je pre komárňanského rodáka veľmi dôležitý. „Zobudiť sa nevyspatý je pre mňa jeden z najhorších pocitov, aký môže byť. Celý deň sa vlečie a organizmus nenaštartuje tak, ako by mal. Potom nie je dobrý ani tréning, ani sústredenie. Pre športovcov je veľmi dôležité, aby sme sa dobre vyspali,” hovorí držiteľ štyroch olympijských medailí.

Tréneri mu nikdy nezhasínali

Dôležitosť spánku si neuvedomoval hneď, no postupom času sa touto problematikou zaoberal čoraz viac. „Samozrejme, keď ste mladý a nerozvážny, tak tomu ešte nepripisujete takú dôležitú úlohu. Ale tak ako so všetkým, človek sa to postupne naučí z vlastných skúseností. Nikdy som nemal trénera, ktorý by nás s tým sekíroval a doslova nám zhasínal. Peťo Likér je však trošku tvrdší na tieto veci a viac na to dohliada,” priznáva najskúsenejší člen „káštvorky”.

Do postele medzi dvoma tréningami

Akú rolu hrá spánok počas bežného tréningového procesu? „Milujem spať medzi dvoma tréningami. Keď mám doobeda ťažký tréning, prídem domov, naobedujem sa a potom sa mi najlepšie spí. Zaujímavé je, že keď ma čaká ešte náročný poobedný tréning, tak o to lepšie sa mi spí. Keď nemám poobede čo robiť, nechce sa mi ani spať,” vysvetľuje desaťnásobný majster sveta.

„Ťažko sa mi niekedy vypína mozog, som skôr ten nočný typ. Ak sa mi nedarí zaspať, snažím sa dostať myšlienky z hlavy. Niekedy si zapnem podcast, funguje to na mňa ako uspávanka. Dávam si však pozor na to, aby som do telefónu zbytočne nečumel,” dodáva.

S jetlagom stále bojuje

Rýchlostní kanoisti často odlietajú počas zimých mesiacoch za teplom a kvalitným tréningom. Pri lietaní cez viacero časových pásiem sa nevyhnú pásmovej chorobe, takzvanému jetlagu. „S jetlagom je to rôzne. Raz prídeme na sústredenie na obed, inokedy večer. Niekedy trvá sa „prestavujem” tri dni, niekedy 4 až 5. Stále s tým bojujeme. Pamätám si, že keď som bol mladší a prišli sme zo súťaže z USA, neriešil som nejaké prestavenie sa. Celkom dlho som sa s tým potom natrápil."

Na spánok má šťastie

Tvrdí o sebe, že má šťastie. Nikdy vraj nebol typ, ktorý by pred veľkou súťažou nevedel zaspať. „Nestáva sa mi ani to, že by som bol natoľko vystresovaný, aby som nevedel vypnúť. Možno, keď som mal 15 rokov a čakali ma nejaké ťažké preteky, tak som to riešil naposledy.”

Pred jednou vecou však Vlček varuje. „Na pretekoch sa vám ale môže stať, že máte neskôr štart, o štvrtej, piatej poobede. Dáte si nejakú kávu, alebo iný prípravok s kofeínom, aby ste sa nabudili. Na druhý deň je finále okolo obeda alebo pred obedom. Treba si dať preto pozor, aby vás kofeín nenabudil natoľko, že ešte o polnoci budete pred finále hore a nebudete vedieť zaspať.“

Koľko hodín je posun, toľko dní potrebuje na aklimatizáciu

Pred štartom olympijských hier v Tokiu sa štvorkajak pripravoval v Katori, ktoré sa nachádza približne 80 km severovýchodne od japonskej metropoly. Ich súťaže boli naplánované až ku koncu olympijských hier, mali preto dostatok času na aklimatizáciu aj problémy s časovým posunom. „Ešte pred Tokiom sme sa snažili vstávať skoro ráno, aby sme už boli pripravení, keď tam prídeme. Koľko hodín je časový posun, toľko dní potrebujeme na prestavenie sa,” vrátil sa k zatiaľ poslednému vystúpeniu pod piatimi kruhmi.

Erik Vlček, Adam Botek
Erikovi Vlčekovi (vľavo) zablahoželal na stupňoch pre víťazov Adam Botek.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Pred tokijským bronzom čo najviac oddychoval

V Tokiu si rýchlostní kanoisti v zložení Erik Vlček, Denis Myšák, Adam Botek a Samuel Baláž vybojovali bronzové medaily v K4 na 500 metrov. „V Tokiu bolo všetko v poriadku. Pred súťažou sme sa snažili oddychovať, ako najviac sa dalo. Aby bol organizmus čo najviac oddýchnutý. Keď sa vám aj stane, že sa pred finále nevyspíte, telo ešte jeden deň zvládne,” hovorí Vlček.

Koľko hodín denne spíte? Svetová zdravotnícka organizácia odporúča spať osem hodín denne. Vedci na celom svete sa zhodli na tom, že spánok je pre život nevyhnutný proces, za ktorý neexistuje náhrada. Hoci patrí k najdôležitejším potrebám človeka, mnohí ho podceňujú a svoj život tak oberajú o to najvzácnejšie – zdravie. Poďte spolu s nami nahliadnuť do zázračného sveta spánku a hrajte o skvelé ceny (nielen) pre dobrý spánok.

Vyspi sa na rok 2022!

Podujatia a športovci
Tagy
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV