Šport a olympizmus
3 min. čítania

Aj Slováci dostávajú možnosť vytvoriť medaily pre ZOH mládeže

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Kreatívne mysle nadšencov olympijskej myšlienky dostávajú ďalšiu možnosť ukázať sa. Medzinárodný olympijský výbor v spolupráci s organizačným výborom vypísal súťaž o dizajn medailí pre zimné olympijské hry mládeže 2024, ktoré bude hostiť kórejský región Kangwon (19. januára 2024 – 1. februára 2024).

Víťazný návrh odlejú v zlatej, striebornej a bronzovej podobe a udelia ich najlepším mladým zimným športovcom z celého sveta.

Súťaž o dizajn medailí ZOH mládeže 2024

Súťaž o medaily potrvá do 8. marca 2023. Zapojiť sa do nej môžu tvorcovia z celého sveta bez ohľadu na ich skúsenosti s dizajnom. Tri víťazné návrhy vyberie porota zložená zo zástupcov mladých novinárov, mladých ľudí z Kangwonu, mladých lídrov MOV a olympionikov do konca marca. Súčasťou poroty je aj 24-ročný Zakea Page z Nového Zélandu, ktorý vytvoril dizajn medailí pre zimné olympijské hry mládeže 2020 v Lausanne.

„Keď sa obzriem späť na svoje skúsenosti z Lausanne 2020, som veľmi vďačný, že som mohol byť ich malou súčasťou,“ hovorí Page. „Je pre mňa veľkou cťou, že tentoraz môžem byť v porote.“

Víťaz získa okrem iných odmien aj cestu pre dve osoby na ZOH mládeže do Kangwonu. Súčasťou balíka sú aj vstupenky na otvárací ceremoniál i celý set originálnych medailí.

„K olympijskému duchu patrí zúčastniť sa a snažiť sa čo najlepšie. Snažte sa do návrhu medaily zakomponovať olympijské hodnoty a premýšľajte o tom, ako by ste mohli symbolizovať nadchádzajúce hry,“ hovorí Page.

Víziou projektu Kangwon 2024 je umožniť mladým ľuďom oslavovať mierové spolunažívanie a jednotu prostredníctvom športu, aby spoločne vytvorili lepšiu budúcnosť.

Súťaž sa týka konkrétne návrhu averzu (prednej strany) medailí, zatiaľ čo reverz navrhne organizačný výbor Kangwon 2024. Zadná strana bude odrážať prvky kórejskej kultúry, ako aj znak ZOH mládeže.

Viac informácií o súťaži

Návrh Slovákov už inšpiroval vznik medailí

Súťaž o návrh medaily na olympijské hry mládeže prvýkrát vyhlásili pred olympijskými hrami v Singapure 2010 s cieľom osloviť nielen komunitu športovcov a využiť kreativitu a predstavivosť mladých ľudí na celom svete.

Slováci pritom v podobnej súťaži v minulosti už uspeli. Pred II. OHM v Nankingu vyhral dizajnérsku súťaž o vzhľad medailí 22-ročný študent dizajnu na Fakulte architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Matej Čička. Tretie miesto v súťaži obsadil taktiež Slovák Csaba Szitas.

Harmonogram súťaže o návrh medaily

Otvorenie súťaže: 2. februára 2023

Ukončenie súťaže: 8. marca 2023

Hodnotenia: 9. - 30. marca 2023

Vyhlásenie výsledkov: 31. marca 2023

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV