Šport a olympizmus
3 min. čítania

ZOH podľa plánu, ich playbooky nie sú len zoznamy pravidiel, ale aj spôsob života

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
OLYMPIC.ORG

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach spoločne s predsedom koordinačnej komisie MOV Juanom Antoniom Samaranchom ml. ubezpečili počas stredajších videokonferencií zástupcov národných olympijských výborov, športovcov a medzinárodných federácií zimných športov, že zimné olympijské hry v Pekingu sa uskutočnia podľa plánu od 4. do 20. februára. Do Číny už začínajú prichádzať prví účastníci hier – členovia podporných tímov.

Podľa Juana Antonia Samarancha ml. je všetko na najlepšej ceste, aby sa uskutočnili bezpečné zimné olympijské hry pre účastníkov i čínsky ľud. Pozitívne informácie o prípravách v Pekingu, Jen-čchingu a Čang Ťia-kchou prezentovali aj výkonný riaditeľ MOV pre olympijské hry Christophe Dubi a riaditeľ pre olympijské operácie Pierre Ducrey, ktorí so svojím tímom práve v stredu pristáli v Pekingu.

Uzavretý systém v Pekingu už začal fungovať

Dubi pripomenul, že začal fungovať uzavretý systém riadenia a príletové procedúry momentálne fungujú veľmi hladko.

Výkonný riaditeľ MOV pre olympijské hry skonštatoval, že sa úspešné ukončili všetky testovacie podujatia a poznatky z nich zapracovala čínska strana do organizačných plánov s cieľom zabezpečiť pre športovcov vynikajúce podmienky.

Pre všetkých účastníkov olympijských hier nastal kritický čas. Už dnes by mali dodržiavať opatrenia stanovené v príručkách pre Peking 2022. Aj o tom hovoril vo svojom príhovore prezident MOV Thomas Bach.

„Pre každého z nás sa zimné olympijské hry začínajú prakticky už teraz. Musíme urobiť všetko preto, aby sme zabezpečili, že športovci neprídu o svoje olympijské sny krátko pred odletom do Číny. Súbory pravidiel nie sú len knihou pravidiel, teraz by sa mali stať aj spôsobom nášho života,“ povedal Bach.

Z karantény po dvoch negatívnych testoch

Počas videokonferencií sa hovorilo o niektorých záležitostiach z playbookov. Riaditeľ lekárskeho oddelenia MOV Richard Budgett zdôraznil, že športovci a účastníkov olympijských hier so zásadnými úlohami môžu pokračovať vo svojej činnosti aj v prípade, keď budú definovaní ako blízky kontakt pozitívne testovanej osoby na COVID-19.

Videokonferencia MOV, Thomas Bach
Prezident MOV Thomas Bach sa zástupcom národných olympijských výborov prihovoril prostredníctvom videohovoru.
Foto
MOV

Pre podobné prípady sú zavedené osobitné pravidlá zahrňujúce dva testy na koronavírus denne, osobitné presuny i samostatné stravovanie. Športovci a účastníci hier, ktorí budú pozitívne testovaní na COVID-19, ukončia predpísanú karanténu, ak nebudú mať príznaky a budú mať dva dni po sebe negatívny test. Medzi jednotlivými odbermi však musí ubehnúť minimálne 24 hodín. Následne ich prepustia a zaradia do systému úzkych kontaktov. Čakajú ich dva testy denne, ale bude im umožnené vykonávať základné činnosti súvisiace s hrami bez toho, aby boli izolované.

Pre športovcov to znamená, že budú môcť pokračovať v tréningoch a súťažiach. Každý prípad preskúma medzinárodná lekárska expertná skupina.  

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV