Športové aktuality
3 min. čítania

ZOH v Pekingu s veľkými obmedzeniami, nezaočkovaných čaká dlhá karanténa

Foto
TASR/AP

Účasť športovcov na zimných olympijských hrách v Pekingu, ktoré sa uskutočnia od 4. do 20. februára 2022, nebude podmienená očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Nezaočkovaní športovci však budú musieť absolvovať trojtýždňovú karanténu. Organizačný výbor počíta aj s divákmi na športoviskách, avšak nie s cudzincami.

Organizátori pekinských hier informovali o plánovaných opatreniach na zabránenie šírenia koronavírusu členov výkonného výboru Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Uzavretá bublina

Účastníci zimných olympijských hier, športovci, dobrovoľníci, médiá i ďalší členovia delegácií by sa mali nachádzať v uzavretom systéme, v rámci ktorého sa budú medzi jednotlivými dejiskami presúvať len prostredníctvom špeciálne vyčlenenej dopravy. Všetci v tomto systéme budú zároveň denne testovaní. Športovci by mali mať v rámci tejto bubliny voľnejší pohyb ako počas olympijských hier v Tokiu.

Medzinárodný olympijský výbor naďalej podporuje plány organizátorov mať na tribúnach aj fanúšikov. Na olympijských hrách 2020 v Tokiu citeľne chýbali. V Japonsku platil zákaz, keďže v Tokiu i ďalších prefektúrach platil výnimočný stav. V Číne by už na tribúnach diváci mali byť, avšak po splnení zatiaľ neupresnených podmienok iba domáci rezidenti. Pre cudzincov bude platiť zákaz vstupu na športoviská.

Opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu a pravidlá, ktoré budú platiť počas zimných olympijských hier 2022 a ktoré budú musieť dodržiavať všetci ich účastníci a návštevníci, by mali zverejniť koncom októbra. Čínska strana už prezradila prísne požiadavky na karanténu, ktorým budú podliehať nezaočkovaní športovci.

Karanténa pre nezaočkovaných

Všetci účastníci, ktorí nebudú v čase príchodu do Pekingu plne zaočkovaní, budú musieť absolvovať 21-dňovú karanténu a až následne im umožnia vstup do uzavretej športovej bubliny. Športovci síce môžu aj požiadať, aby nemuseli absolvovať karanténu, no musia predložiť odôvodnené lekárske potvrdenie o nemožnosti nechať sa zaočkovať.

Medzinárodný olympijský výbor už potvrdil, že zaočkovaní športovci proti koronavírusu, budú môcť do uzavretého systému vstúpiť hneď po prílete. Aj pre nich sa však môžu počas prvých dní po príchode vzťahovať niektoré z prísnejších obmedzení. Podobne to bolo aj počas olympijských hier v Tokiu.

Dnešné pravidlá na vstup do Číny sú jedny z najprísnejších vo svete. Všetkých nerezidentov čaká po príchode trojtýždňová karanténa a až potom sa môžu hýbať v krajine. V dôsledku tohto opatrenia už medzinárodné športové federácie zrušili viaceré podujatia plánované do Číny.

Národný olympijský výbor USA už zaviedol povinnosť zaočkovania pre členov olympijskej výpravy pre Peking. Postoj čínskej strany a Medzinárodného olympijské výbory by mohol byť impulzom aj pre ďalšie krajiny, aby nasledovali krok Američanov.

Medzinárodný olympijský výbor už potvrdil, že žiadna zo zainteresovaných strán nebude môcť vysielať do Číny hostí a sprievod. Zatiaľ nie sú známe obmedzenia pre novinárov a pracovníkov televízií. MOV uznal, že cíti sklamanie divákov a partnerov z celého sveta, že nemôžu navštíviť dejisko, avšak pravidlá majú zabezpečiť, aby hry boli bezpečné.

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV