Športové aktuality
3 min. čítania

Maskotom ZOH mládeže bude Mung-čo, ambasádorkou b-girl Kim Je-ri

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Maskot ZOH mládeže 2024 v kórejskom Kangnungu Mung-čo s ambasádorkou podujatia, b-girl a medailistkou z OH mládeže Kim Je-ri.
Foto
MOV/Olympics.com

Rok pred začiatkom zimných olympijských hier mládeže v kórejskom Kangwone (19. 1. – 1. 2. 2024) predstavil organizačný výbor (YOGOC) oficiálneho maskota Mung-čo i oficiálnu pieseň. Vytvorili ich  mladí ľudia z Kórejskej republiky. YOGOC tiež menoval b-girl a medailistku z OH mládeže Kim Je-ri za ambasádorku podujatia.

Maskot Mung-čo je vlastne snehová guľa, ktorá vznikla pri guľovačke medzi maskotmi zimných olympijských a paralympijských hier v Pjongčangu 2018 Suhorangom a Bandabim. Mung-čo, ktorý je plný športového ducha, nadväzuje na odkaz Pjongčangu 2018. Maskot nosí okuliare a šál a na zimné olympijské hry mládeže v Kangwone čaká s búšiacim srdcom, rovnako ako mladí športovci.

Maskot Mung-čo spája myšlienky a sily

Meno má odvodené od kórejského slova „Mung-čida“, čo znamená spájať rôzne myšlienky a sily. Vytvoril ho kórejský vysokoškolský študent Park Su-Jeon. Mung-čo je vodca s veľkou vášňou a odvahou, ktorý vždy natiahne ruku na pomoc.

„Odhalenie maskota je vždy dôležitým míľnikom a dnes, keď do podujatia zostáva už len rok, si môžeme byť istí, že mládež z celého sveta bude mať počas pobytu v Kangwone výnimočný zážitok. Organizačný výbor využil odkaz zimných olympijských hier v Pjongčangu 2018, vymenoval inšpiratívnych ambasádorov a vytvoril mladý a nadšený tím, vďaka ktorému sa športovci budú cítiť ako doma. Môžeme sa tešiť na skutočne skvelé zimné olympijské hry mládeže so skvelými športovými výkonmi v olympijskom duchu solidarity a mieru,“ povedal prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.

Pieseň a ambasádorka pre Kangwon 2024

YOGOC predstavil aj oficiálnu pieseň hier s názvom „We Go High“. Víťaz súťaže o pieseň, študent hudby Kim Keun Hak, do textu piesne zahrnul odkaz mladým športovcom, aby si verili a išli na ZOH mládeže za svojimi snami. Pieseň spieva autor spolu s mladým umelcom Čchoi Seo-Jeonom a mládežníckym zborom mesta Čun-čeon.

V súlade s mottom „Mládež oslavujúca mierové spolunažívanie a jednotu prostredníctvom športu, aby sme spoločne vytvorili lepšiu budúcnosť“ sa ZOH mládeže 2024 snažia do príprav aktívne zapojiť mladých ľudí, umožniť im zdieľať názory a spoločne rásť prostredníctvom účasti.

Okrem krasokorčuliarky Kim Ju-Na sa ambasádorkou podujatia stala tanečníčka v breaku, b-girl Kim Je-ri, ktorá získala v Buenos Aires na OH mládeže 2018 bronzovú medailu. „Očakávam, že na zimných olympijských hrách mládeže Kangwon 2024 budú štartovať výnimoční športovci. Okrem športového zápolenia sa ZOH mládeže zameriavajú aj na jednotu a spájanie rôznych skupín mladých ľudí. Takúto skúsenosť som získala v Buenos Aires, kde som sa stretla so športovcami z celého sveta a spojila nás spoločná vášeň pre šport. Dúfam, že aj Kangwon 2024 bude miestom jednoty a priateľstva medzi mladými športovcami,“ povedal Kim Je-ri.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV