SOŠV
Rozhovor
4 min. čítania

Zoja Zimnikovalová z Juniorského olympijského tímu: „Už odmalička som si kreslila rôzne postavičky s námetom bojového umenia“

Viktória Briešková
Foto
Archív SOŠV

Zoja sa svojmu športu venuje už od základnej školy. Mladá 17-ročná karatistka zo Spišskej Novej Vsi a členka Juniorského olympijského tímu má za sebou niekoľko medzinárodných úspechov. Čo všetko nám o sebe prezradila?

Zojine doterajšie úspechy:

3. miesto: Majstrovstvá sveta kadetov juniorov 2017
1. miesto: Majstrovstvá Slovenska 2017
1. miesto: ZAGREB KARATE CUP 2017
3. miesto: Majstrovstvá Európy 2018
3. miesto: GRAND PRIX SLOVAKIA 2018

Nie vždy sú silní tí, ktorí vyhrajú, ale tí, ktorí sa nevzdávajú ani vtedy, keď prehrajú. Mladá karatistka Zoja má za sebou už niekoľko úspechov. Cesta k nim však nebola jednoduchá. „Zo začiatku som nemala žiadne športové úspechy. Čo súťaž, to prehra. Všetci mi hovorili, to nevadí, pracuj na sebe a neskôr sa dostavia aj výsledky. Mali pravdu.“

„Karate ma baví celkovo ako šport, našla som si k nemu cestu a napĺňa ma"

Zoja sa ku karate dostala skrz jej tetu, ktorá sa mu tiež venovala. „Už odmalička som si kreslila rôzne postavičky s námetom bojového umenia. S rodičmi sme našli v Spišskej Novej Vsi karate Klub Iglow, do ktorého som sa prihlásila,“ prezradila nám a dodala, že v Klube Iglow je už takmer 10 rokov.

Zoja Zimnikovalova
Foto
Archív SOŠV

Každý má nejaký dôvod, prečo miluje práve ten šport, ktorému sa venuje. „Karate ma baví celkovo ako šport, našla som si k nemu cestu a napĺňa ma... Fascinuje ma zápasenie, ktorému sa aj konkrétne venujem“. Aj keby sa Zoja nakoniec nedostala ku karate, pri športe by zrejme ostala. „Kým som začala s karate, venovala som sa gymnastike a atletike, asi by som v tom pokračovala. Alebo ešte tancovanie, to by ma bavilo.“ Čo by odkázala tým, ktorí nad karate ešte len premýšľajú? Podľa jej slov by do toho určite mali ísť. „Je to dobrý šport, ktorý môže pomôcť v sebaobrane, v kondícii, sebareflexii, disciplíne a zodpovednosti.”

Členka Juniorského tímu, tréningy a jej školské povinnosti

Vďaka svojmu talentu sa dostala aj do Juniorského olympijského tímu (JOT), ktorý každoročne zostavuje Slovenský olympijský a športový výbor. „Ďakujem za to svojim trénerom, bez ktorých by som sa tam asi nedostala a taktiež rodičom, ktorí ma v tom podporujú. Potešilo ma to a prekvapilo zároveň. Veď koho by aj nie. Som veľmi rada, že niekomu záleží na začínajúcich športovcoch a na ich rozvoji. Finančné prostriedky mi pomáhajú v zabezpečení športových potrieb, ako aj na pokrytie nákladov spojených so súťažami.“

zoja Zimnikovalova
Foto
Archív SOŠV

„Pre mňa sú vzorom všetci tí, ktorí tvrdo trénujú, aby v športe niečo dosiahli“

Ako sme už naznačili v úvode, Zoja má na svojom konte už množstvo úspechov. „Za ten doposiaľ najväčší považujem medailu z majstrovstiev sveta v roku 2017, z ktorých som si odniesla 3. miesto a taktiež medailu z majstrovstiev Európy 2018, kde som taktiež skončila na bronzovej priečke“, prezradila a dodala, že najemotívnejší bol pre ňu zisk bronzu na majstrovstvách sveta. Tým však nekončí. Jej ambície siahajú oveľa vyššie. „Chcem pokračovať v trénovaní a zlepšovaní sa. Mojou métou sú aktuálne majstrovstvá sveta,” hovorí.

A čo Zojin športový vzor? Má nejaký? „Pre mňa sú vzorom všetci tí, ktorí tvrdo trénujú, aby v športe niečo dosiahli.” Tento rok má mladá športovkyňa svoj kalendár viac než plný. Čakajú ju dôležité nominačné súťaže, na ktorých sa získavajú body. Na základe týchto bodov môžem získať účasť na tohtoročných majstrovstvách sveta, ktoré sa budú konať v Chile,” vysvetľuje.

Slovenský olympijský a športový výbor zostavil z výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za minulý rok Juniorský olympijský tím, ktorý jeden rok podporuje sumou celkovo 50 tisíc eur a výživovými doplnkami spoločnosti Nutrend v hodnote 10 tisíc eur. Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry.

Lynx
Podujatia a športovci
Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV