Šport a olympizmus
4 min. čítania

Zomrel Ervín Smažák, jeden zo zakladateľov Slovenskej olympijskej a športovej filatelie na Slovensku

Zdenka LETENAYOVÁ, riaditeľka SOŠM
Foto
ARCHÍV SOŠM

V stredu 21. júla zomrel v Bratislave vo veku nedožitých 79 rokov jeden z iniciátorov založenia a dlhoročná duša Slovenskej spoločnosti olympijskej a športovej filatelie Ervín Smažák (nar. 3. augusta 1942 v Eizenercze. Prepracoval sa medzi najvýznamnejších filatelistických zberateľov vo svete. Bol autor mimoriadnych vydaní katalógov slovenských poštových známok, stál pri zrode množstva filatelistických materiálov vydaných v spolupráci so Slovenským olympijským výborom, ale aj so športovými zväzmi. Bol autor viacerých špecializovaných filatelistických katalógov, špecializovaných návrhov a publikácií, úspešný vystavovateľ s množstvom medzinárodných ocenení a organizátorom výstav SLOVOLYMPFILA, ktoré sa v minulosti konali v Bratislave.

„Odkiaľ to máš? Zaplatím raz toľko ako ste dali vy!“ vstupoval s typickou otázkou zberateľa do mojej kancelárie. A priateľa Ervína Smažáka bolo po priateľskom privítaní treba len upozorniť, že v múzeu niet čo kúpiť, len podarovať, niekedy predať a potom ukázať aj Ervínovi...

„Som narodený v znamení Leva a tomuto znameniu je podriadený aj môj život. Som výbušný, niekedy prchký, odvážny v podnikaní, ale uznám aj svoje prehry, i keď ich nemám rád,“ tvrdil o sebe. Práve i toto možno ovplyvnilo jeho športovú kariéru, ktorá sa začala na železničnom učilišti v Bratislave, kde sa vyučil za automechanika.

Hral ľadový hokej, futbal a predovšetkým hádzanú v Červenej hviezde Bratislava, kde ho poste brankára trénovala legenda Laco Gross. V roku 1960 vojenčil a hral za Pozemné stavby Olomouc. Ďalší rok českú hádzanú, na ktorú najradšej spomínal, za Dubany.

Nerád spomínal na Michalovce, ťažký úraz na kolene, ktorého následky pociťoval celý nasledujúci život, znamenali stop aktívnemu športovaniu. A tak, ako to v živote chodí, prišlo obdobie, keď rozdelil svoj čas na prácu v autodielni, trénovanie hádzanárskej mlade v Slovane Bratislava, neskôr v Rapide Bratislava, funkcionárčenie a rodinu.

„Rodina je môj najväčší úlovok,“ odpovedal diplomaticky, keď som sa ho spýtala, čo si najviac cení vo svojej filatelistickej či v odznakovej zbierke. K zberateľskej vášni ho priviedol už počas aktívnej hádzanárskej kariéry sused. Vtedy nezbieral len „šport“,  ale všetko.

Ervín Smažák

Hádzanej a športu sa vo filatelii upísal až po skončení aktívnej kariéry. Prepracoval sa medzi najvýznamnejších filatelistických zberateľov vo svete.

Prvý raz sa na veľkom medzinárodnom filatelistickom podujatí predstavil v Aténach v roku 1996. Jeho exponát získal jedno z hlavných ocenení, naprázdno neodišiel ani z olympijských výstav v Atlante  a Sydney. Zo zimných športov sa zameriaval na kolekciu zimné olympijské hry a krasokorčuľovanie, v odznakoch dominovali jubileá anglických futbalových klubov.

V polovici 80. rokoch mu lekári po prekonaní ťažkého ochorenia odporučili odchod z dobrej práce, invaliditu a venovať sa najmä svojmu hobby. Napokon sa mu vrúbkovaná vášeň stala novým zamestnaním.

Rozbehol vlastnú firmu, na podnet Jána Mráza, vtedajšieho generálneho tajomníka Slovenského olympijského výboru, inicioval založenie a stal sa dušou Slovenskej spoločnosti olympijskej a športovej filatelie.

V poslednom období mu zdravotné problémy neumožňovali aktívnejšia sa zapájať do zberateľského života, aj tak sa zúčastňoval so svojimi exponátmi na akciách, ktoré Slovenské olympijské a športové múzeum pripravovalo.  Zomrel 21. júla 2021 vo veku nedožitých 79. narodenín.

Ervín, česť Tvojej pamiatke!

Zdenka Letenayová

riaditeľka

SOŠV – Slovenské olympijské a športové múzeum

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV