Športové aktuality
2 min. čítania

Zomrela jedna z najvýraznejších osobností slovenskej hádzanej Ladislav Šesták

slovakhandball.sk, SZH
Foto
SZH

V utorok 17. novembra v skorých ranných hodinách skonal po krátkej chorobe vo veku 91 rokov člen Siene slávy slovenskej hádzanej a jedna z jej najvýraznejších osobností tohto športu na Slovensku Ladislav Šesták.

Ladislav Šesták celý svoj život zasvätil hádzanej. Rodák z Michaloviec vypočul po absolvovaní bratislavskej Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského, na ktorej študoval telesnú výchovu a filozofiu, prosbu Milana Ondroviča, aby mu ako hrajúci tréner aspoň na rok-dva prišiel pomôcť postaviť hádzanú v Prešove na pevné nohy. Napokon ich bolo sedemnásť.

S Tatranom Prešov nielenže postúpil v roku 1958 do najvyššej súťaže, ale o jedenásť rokov neskôr s ním po sérii piatich druhých miest – vždy za pražskou Duklou – získal historický prvý majstrovský titul. Ďalší oslávil už s hráčmi bratislavskej Červenej hviezdy (1973), pričom s ňou v nasledujúcej sezóne postúpil do semifinále PEM.

Medzitým sa výrazne podieľal na dvoch strieborných medailách reprezentácie Československa. Na svetovom šampionáte 1961 ju viedol s Karlom Strnadom, na olympjských hrách v Mníchove 1972 bol asistent Jiřího Víchu.

Počas svojho pedagogického pôsobenia na telovýchovnej fakulte univerzity v Salzburgu viedol štyri sezóny hráčov tamojšieho UHC (1992 – 1996). Niekoľko rokov bol náčelníkom úspešného klubu ČH Košice.

V roku 2004 dostal Ladislav Šesták strieborné kruhy Slovenského olympijského výboru a v roku 2011 bol uvedený ako jeden z prvých do Siene slávy slovenskej hádzanej.

Česť jeho pamiatke!

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV