Športové aktuality
3 min. čítania

Zranený členok pripravil tanečný pár o účasť na Svetových hrách v Birminghame

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
IWGA

Slovensko bude napokon na Svetových hrách v neolympijských športoch v Birminghame reprezentovať len 12 športovcov. Pre zranenie partnerky neodcestovali do Alabamy tanečníci Dušan Gruľa a Giada Cragnoliniová. Svetové hry 2022 sa v Birminghame začínajú vo štvrtok 7. júla.

Giada Cragnoliniová si počas sobotňajšieho finále na súťaži WDSF International Open v Ríme vytkla členok. V pondelok ešte absolvovala viaceré vyšetrenia, lekári jej po konzultáciách neodporúčali štart v Birminghame. Cragnoliniová sa musí pohybovať v týchto dňoch len s pomocou barly a nebola by schopná odtancovať súťaž na Svetových hrách. Slovenský zväz tanečných športov už pár Cragnoliniová, Gruľa odhlásil zo súťaže.

Na Svetových hrách 2022 sa predstaví dvanástka Slovákov

Slovensko tak vysiela na Svetové hry 2022 v neolympijských športoch do Birminghamu v americkom štáte Alabama (7. - 17. júla) 12 športovcov, ktorí sa predstavia v 10 športových odvetviach. Viacerí sa už vydali na cestu do USA, kde ich čakajú ešte záverečné kempy. Ako prvá sa na sústredenie do New Yorku vydala Monika Chochlíková, ktorá bude kandidátkou na medailu v kickboxe i v thajskom boxe.

Slováci sa v Alabame predstavia v thajskom boxe, kickboxe, karate, plutvovom plávaní, parašutizme, lukostreľbe, vodnom lyžovaní, silovom trojboji, duatlone a v rýchlostnej kanoistike. Celkovo sa na športoviskách v Alabame predstaví 3600 športovcov v 223 disciplínach v 34 športoch.

„Vo výprave sú predovšetkým športovci, ktorí v predošlých rokoch získali medaily na vrcholných podujatiach. Máme tak viacerých kandidátov na popredné umiestnenia vo výsledkových listinách,“ uviedol pred odchodom do USA vedúci výpravy a športový riaditeľ SOŠV Roman Buček.

Svetové hry 2022 v mnohom pripomínajú olympijské hry

Športovci budú bývať vo dvoch dedinách, ktoré vznikli v priestoroch internátov University of Alabama a Southern College. V minulosti podobne koncentrovane na Svetových hrách nebývali.

„Organizátori rozdelili ubytovanie tak, aby mali športovci čo najbližšie na športoviská. Podujatie aj v mnohom ďalšom bude pripomínať olympijské hry. Medzi ubytovaním a športoviskami bude chodiť kyvadlová doprava, zabezpečené pre športovcov je aj spoločné stravovanie,“ pridal informácie Roman Buček.

Do Birminghamu už pricestovalo vedenie výpravy. Na letisku veľa nepripomínalo, že by sa v meste konali Svetové hry v neolympijských športoch. Zopár plagátov, balóny a len jedna dobrovoľníčka, ktorá však mala minimum informácií o preprave účastníkov do miesta ubytovania.

Aktualizovaná slovenská športová výprava na Svetové hry v Birminghame

Roman Dubský (parašutizmus), Ivana Horná (silový trojboj), Lukáš Mandinec (thajský box), Martin Bartalský (vodné lyžovanie), Zuzana Hrašková (plutvové plávanie), Alexandra Filipová (kickbox), Monika Chochlíková (kickbox, thajský box), Ingrida Suchánková (karate), Nikola Čorbová (duatlon), Martin Nemček (rýchlostná kanoistika), Jozef Bošanský (lukostreľba), Denisa Baránková (lukostreľba)

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV