Šport a olympizmus
4 min. čítania

Zrušenie olympijských hier v Tokiu môže byť pre poisťovnícky sektor horor

Ilustračná fotografia z Tokia, v pozadí Národný štadión.
Foto
TASR/AP

Ak sa v lete uskutočnia odložené Hry XXXII. olympiády v Tokiu (23. júla – 8. augusta 2021), pre olympijské hnutie, šport i celý svet budú znamenať oslavu ľudstva. Výrazne si však vydýchne aj poisťovnícky a jeho zaisťovací sektor.

Už v minulom roku po vypuknutí pandémie nového koronavírusu musel poisťovnícky sektor vynaložiť množstvo finančných prostriedkov na náhradu škôd za rôzne zrušené podujatia. S úľavou privítal odklady olympijských hier či futbalového Eura na rok 2021. Ak by tieto udalosti boli napokon v nasledujúcich týždňoch predsa len zrušené, znamenalo by to pre poisťovníctvo miliardové straty.

Len v prípade zrušenia olympijských hier by podľa webu Versicherungswirtschaft Heute, ktorý sa odvoláva na správu agentúry Reuters, utrpelo poisťovníctvo škody vo výške 2 až 3 miliardy dolárov. Nie je to maličkosť ani pre veľké poisťovnícke domy. Ďalšie stovky miliónov by navyše smerovali na náhradu rôznych plnení pre partnerov.

Mať dnes poistku je pre organizátorov veľkých športových podujatí nevyhnutnosť. Predchádzajú tým stratám a napriek prípadnému neuskutočneniu sa činnosť organizačných výborov končí v plusových číslach. Ako nedávno informoval švajčiarsky denník Le Matin, zrušené majstrovstvá sveta v hokeji 2020 vo Švajčiarsku boli druhý najziskovejší hokejový turnaj v histórii. Vďaka poistke organizátori a Medzinárodná hokejová federácia vykázali zisk na úrovni 13,4 milióna švajčiarskych frankov, čo je v prepočte približne 12,4 milióna eur. Poistka pritom stála približne 325-tisíc eur. Ak by sa MS konali bez obmedzení, organizátori predpokladali zisk na úrovni 3,5 milióna CHF (3,24 milióna eur). Švajčiari organizovali hokejové MS aj v roku 2009, vtedy predstavoval čistý zisk len 3,1 milióna CHF, čiže necelých 2,9 milióna eur. „Naposledy takýto zisk bez práce bol ešte v biblických časoch, keď Ježiš Kristus nakŕmil 5000 hladujúcich, aj keď mal iba päť chlebov a dve ryby,“ napísal uznávaný švajčiarsky novinár Klaus Zaugg.

Poisťovne v súvislosti s usporiadaním olympijských hier podľa Versicherungswirtschaft Heute, znepokojujú predovšetkým súčasné nálady v Japonsku, kde ľudia zmenili názor a mnohí už nesúhlasia s usporiadaním športového sviatku v Tokiu. Momentálne aj v medzinárodnom olympijskom hnutí existujú len dve možnosti. Buď sa hry uskutočnia (či už s divákmi, alebo bez nich), alebo ich úplne zrušia. Možnosť odkladu už tentoraz neexistuje.

Veľké zaisťovne poistných domov, ako sú Swiss Re, Hannover Re či Munich Re, sa k otázke webu Versicherungswirtschaft Heute o možných škodách nechceli vyjadriť, ale podľa viacerých zdrojov je Munich Re zaangažovaná na krytí poistných strát zo zrušenia olympijských hier vo výške 500 miliónov dolárov, Swiss Re vo výške 250 miliónov dolárov. Z týchto prostriedkov by sa hradili straty z dôvodu zrušenia televízneho vysielania, straty z nerealizovanej reklamy a tiež odškodnenie spolkov a rôznych medzinárodných federácií, ktoré sú spojené s Medzinárodným olympijským výborom.

Dnes je jedno isté. Tohtoročné olympijské hry bez ohľadu na to, či sa budú alebo nebudú konať, budú mať veľký vplyv na poisťovanie veľkých športových akcií. Veľké poisťovne si už pravdepodobne nedovolia zahrnúť v budúcnosti poistné body nebezpečia pandémie do zmlúv a žiaden rozumný zaisťovateľ nezaistí kontrakty, ak by predsa len boli do nich zahrnuté body o pandémii.

Čo dnešná situácia urobí so zaisťovaním reklamných plnení a vysielacích práv a ako ovplyvní sponzorské príjmy od poisťovní, to sa ešte uvidí. Už teraz sa dá s istotou povedať, že rok 2020 bol pre poistenie pre prípad zrušenia akcií, festivalov, konferencií, športových akcií rokom rekordných strát. A ak by to pokračovalo aj v tomto roku, bol by to pre tento segment trhu hotový horor.

Podujatia a športovci
Tagy
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV