Športové aktuality
3 min. čítania

Zubaté slnko veľa radosti slovenskému bežeckému lyžovaniu neprinieslo

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Barbora Klementová na trati kvalifikácie šprintu voľnou technikou.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Nad areálom bežeckého lyžovania v Čang-ťia-kchou vyšlo v mrazivom utorkovom popoludní, v ktorom ortuť teplomera ukazovala -6 stupňov Celzia, zubaté slnko, avšak slovenským farbám radosť neprinieslo. Alena Procházková, Barbora Klementová a ani Kristína Sivoková nepostúpili z olympijskej kvalifikácie medzi tridsiatku najlepších v šprinte voľnou technikou.

Najlepšie skončila Barbora Klementová, ktorá obsadila v konkurencii 90 štartujúcich bežkýň na lyžiach 57. priečku. Pred štyrmi rokmi v kórejskom Pjongčangu skončila na 53. pozícii, vtedy sa bežalo klasickou technikou. V Číne bol na programe šprint voľnou technikou.

Klementová má problémy s nadmorskou výškou

„Pred šprintom som mala väčší rešpekt, ako by asi bolo vhodné. Deň pred ním som si ho vyskúšala na tréningu, išla som svižnejším tempom a nohy mi v dlhom stúpaní veľmi tuhli. Aj preto som v kvalifikácii zvolila pomalší začiatok a postupne som sa snažila stupňovať tempo. Mohla som asi začať rýchlejšie, ktovie... Možno by som vytuhla, možno by to bolo dobré. Pocitovo to však bol jeden z mojich najlepších šprintov v sezóne, aj keď výsledkovo to nebolo dobré,“ povedala v cieli Klementová.

Dvadsaťsedemročná bežkyňa na lyžiach sa v nadmorskej výške 1700 metrov, v ktorej sa nachádza centrum bežeckého lyžovania, trápi. Vzduch je redší, ťažšie sa dýcha a telo reaguje inak ako v nižších nadmorských výškach. Bežci na lyžiach nemávajú tak vysoko žiadne preteky, väčšina areálov je v údoliach.

„Mám už toho pomerne dosť za sebou, ale takto vysoko sú to moje prvé preteky. Nemala som ani výškovú prípravu, čo pociťujem pri dýchaní. Je to náročné, ale musím sa s tým vysporiadať,“ vysvetľovala rodáčka z Levoče.

Som smutná, skonštatovala Alena Procházková

Alena Procházková na trati kvalifikácie šprintu voľnou technikou.
Alena Procházková na trati kvalifikácie šprintu voľnou technikou.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Najskúsenejšia zo slovenského tria bežkýň na lyžiach Alena Procházková zažíva olympijskú atmosféru už piatykrát. Konečné 63. miesto v šprinte ju neuspokojilo, takto nízko vo výsledkovej listine na ZOH ešte nebola.

„Som smutná, nebol to môj deň. Podmienky na preteky boli dobré, počasie takmer ideálne. Trať bola výborne pripravená, ale môj výkon nebol optimálny,“ priznala Procházková.

Tridsaťsedemročná Banskobystričanka je rada, že sa kvalifikovala na ZOH do Pekingu. Nebolo jednoduché sa dostať medzi najlepšie bežkyne na svete. Ako ostrieľaná pretekárka môže porovnávať podmienky na jednotlivých ZOH, na ktorých štartovala.

„Tieto hry sú iné. Predtým nebol COVID-19, bolo to jednoduchšie. Dnes sa musíme neustále testovať, nosiť rúška, nemôžeme sa ísť pozrieť niekam mimo dediny, čo zvyknem robiť. Olympijská dedina je však pekná, takže atmosféra je celkom fajn,“ doplnila Procházková.

Na Slovensku podobné trate nemáme

Najmladšia z tria Sloveniek Kristína Sivoková zažila v šprinte svoju olympijskú premiéru. Už len účasť ju motivuje do ďalšej práce. Za najlepšími zaostala a obsadila 72. priečku. Po kvalifikácii sa zhlboka vydýchavala. Podobné preteky ešte doteraz nezažila.

„Nechala som na trati všetko a bojovala do posledných metrov, aj keď už som bola vytuhnutá. Náročnejší šprint som ešte nebežala. Som spokojná, vydala som zo seba maximum,“ hodnotila Sivoková.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV