Šport a olympizmus
2 min. čítania

Župná paralympiáda v Dolnom Kubíne aj v znamení fair play

Katarína Ráczová

Dňa 2. marca 2023 sa uskutočnila Prvá župná paralympiáda v Žilinskom samosprávnom kraji, v meste Dolný Kubín. Zúčastnilo sa na nej 60 detí so zdravotným znevýhodnením, ktoré sa predstavili v štyroch súťažných športoch: boccii, parastolnom tenise, parabedmintone a curlingu na vozíku. Ako ukážkové športy boli odprezentované parahokej, parataekwondo a paraveslovanie. Najlepší zo súťažných turnajov postúpia do celoštátneho finále, kde sa stretnú s víťazmi ďalších župných paralympiád.

Cieľom nového projektu, ktorý pripravil Slovenský paralympijský výbor (SPV) v spolupráci s ôsmimi župami, je priniesť paralympijský šport do všetkých regiónov Slovenska, zapojiť do neho zdravotne znevýhodnené deti a mládež a šíriť prostredníctvom športu paralympijské myšlienky.

Klub fair play SOŠV je poctený, že prostredníctvom člena svojho Kolégia, Samuela Roška, generálneho sekretára SPV, bol prítomný na tomto podnetnom podujatí a mohol tak sprostredkovať účastníkom hodnoty, na ktorých je šport postavený.

V tomto duchu Klub fair play SOŠV vyhlásil počas podujatia súťaž o Plaketu fair play za príkladné vystupovanie. Toto ocenenie získala 11-ročná Martinka Dugasová, ktorá sa venuje športu, aby sa naučila prekonať prekážky, posunula hranice svojich schopností a svoje možnosti. Samozrejme chce vždy víťaziť, ale zároveň si uvedomuje, že víťazstvo má len vtedy význam, keď ho dosiahla čestnými prostredkami. Nakoľko Martinka ešte súťažila, Cenu fair play za ňu prevzal jej tréner Juraj Medera.

Klub fair play SOŠV gratuluje Martinke k zaslúženému oceneniu a SPV za vydarené podujatie.

Projekt
Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV