Športové aktuality
Rozhovor
5 min. čítania

Zuzana Rehák Štefečeková: Všetko sa dá, keď sa chce

Foto
FOTO TASR - Pavel Neubauer

Olympionička, ktorá čaká svoje druhé dieťa bude na konferencii SPORT (R)EVOLUTION diskutovať na tému Šport a ženy.

Diskusný panel športovej konferencie SPORT (R)EVOLUTION „Šport a ženy“ bude skutočne zaujímavý. Anastasia Kuzminová je matkou dvoch detí, zatiaľ čo Martina Kohlová a Zuzana Rehák Štefečeková čakajú druhý prírastok do rodiny. V čase konferencie, ktorá sa uskutoční 18. septembra, bude mať Martina Kohlová už po pôrode, no druhá menovaná úspešná reprezentantka v športovej streľbe sa bude nachádzať v 38. týždni tehotenstva.

„V čase, keď som dostala pozvánku to ešte nikto nevedel. V mojom stave pár dní pred pôrodom budem perfektná,“ smiala sa dvojnásobná strieborná olympionička.

Na konferenciu sa ale teší. Aktivity tohto typu víta. „Akákoľvek konferencia týkajúca sa športu je veľmi dobrá vec. Človek si môže rozšíriť svoje obzory. Nielen laická verejnosť a odborníci, ale aj samotní športovci majú šancu získať nové poznatky.“

V predolympijskej sezóne vynechá kvôli materským povinnostiam len majstrovstvá Európy. Aktuálnu sezónu plánuje potiahnuť do konca júla, kedy sú Európske hry v Bielorusku a svetový šampionát v Taliansku. „Olympijskú sezónu riešime vždy až v olympijskej sezóne alebo na konci predošlej. Určite bude moja príprava v obmedzenejšom režime ako pred Londýnom, kde som nebol matkou a nemala som ani manžela. Logistika sa bude točiť okolo toho, kam beriem rodinu, koľko členov a kam pôjdem sama,“ predpovedá budúcoročné peripetia spojené s olympiádou v Tokiu. Rehák Štefečeková má o starosť menej. Miestenku na OH si vystrieľala v predstihu.

Je to o psychike

Z pohľadu zakladania rodiny počas profesionálnej kariéry to majú jednoduchšie muži. Ženy sa stará o dieťa a muž športuje. „Mne sa musí môj manžel prispôsobovať. Je to o vzájomnej spolupráci. Keby nechcel, tak by som sa mohla aj rozkrájať. Je mi oporou, je skvelý,“ vyzdvihla svojho manžela.

Kvôli prvému tehotenstvu vynechala Rehák Štefečeková olympiádu v Riu. Aj napriek dvom deťom bude patriť v krajine vychádzajúceho slnka medzi najväčšie ašpirantky na cenný kov. „Broková streľba je psychologický šport. Samozrejme, bez kondičky a techniky to nejde, no najpodstatnejšia je hlava. Som vyzretejšia, som mamou a v živote mám iné priority,“ povedala Rehák Štefečeková. Zdôraznila, že na to, aby mohla športovať sa narobia svokrovci, jej rodičia a hlavne muž. „Tým pádom musím o to viac trénovať. Na výlet do Tokia nepôjdem. Keď pracujú oni doma, rovnako musím aj ja na pretekoch.“

Má niečo naviac

Streľba ostáva pre rodáčku z Nitry zmyslom života aj naďalej: „Zatiaľ je to moja životná cesta. Prioritou je niečo iné, no neviem si predstaviť, že by som išla do dôchodku. Budem sa snažiť zakomponovať šport do rodiny a k deťom tak, aby sa dalo fungovať.“

Po prvom tehotenstve sa Zuzana Rehák Štefečeková vrátila do kolotoča dokonale. Aktuálne je úradujúcou majsterkou sveta. Vedomie, že sa jej už raz po pauze podarilo vrátiť na vrchol, ju povzbudzuje. Hovorí, že ak sú všetci doma v poriadku, má akoby niečo naviac. „Teraz som mala mesačnú prestávku a výsledok bol nadmieru uspokojivý.“

Kľúčová je spolupráca

Pri otázke, čo jej šport dal alebo zobral jednoznačne povedala, že streľba jej viac dala. V puberte ju rodičia kvôli pretekom nikde nepúšťali. „V pondelok som nebola v obraze, čo sa dialo cez víkend v meste. To bola taká najväčšia „útrapa“. Aj tak som bola od dvanástich mimo domu. Cez týždeň v škole a po víkendoch na pretekoch alebo sústredeniach,“ spomenula si Rehák Štefečeková. Priznáva, že na Slovensku veľa kamarátov nemá, ale stoja za to. Vedia čo robí a podporujú ju v tom.

Na konferencii bude trojica slovenských reprezentantiek hovoriť aj o tom, aký signál vysiela úspešná žena, matka a úspešná športovkyňa v jednej osobe. „V prvom rade verejnosť vníma osobu. Vie, že má rodinu, manžela, dieťa. Nevidia pozadie. Všetko sa dá, keď sa chce. Je to o vzájomnej spolupráci pod jednou strechou. Opakujem, bez môjho muža by som to nedávala,“ opäť vyzdvihla svojho manžela.

Zuzana Rehák Štefečeková priznala, že o skĺbení materstva kariéry rozhoduje aj typ športu. Zatiaľ čo 24-ročná gymnastka je na dôchodku, ona išla na svoju prvú olympiádu. „Každá mam povie, že dieťa nenahradia ani všetky medaile. Kvôli tomu sme na planéte,“ zdôraznila skúsená strelkyňa, ktorá si netrúfa povedať, či skončí s kariérou o rok, o dva alebo v 45-tke.

Ak si chcete vypočuť naše olympioničky a ich diskusiu na tému Šport a ženy, nenechajte si ujsť už 18. septembra konferenciu SPORT (R)EVOLUTION 2019.

Lístky sú dostupné v sieti Predpredaj.sk!

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV