Športové aktuality
4 min. čítania

Zväz slovenského lyžovania členom FIS, Petra Vlhová pôjde dvakrát Záhreb

Foto
fis-ski.com

Zväz slovenského lyžovania (ZSL) sa stal plnoprávnym členom Medzinárodnej lyžiarskej a snoubordingovej federácie (FIS). Delegáti na 53. kongrese FIS v Miláne schválili, že ZSL bude zástupcom Slovenskej republiky v štruktúrach federácie. Zároveň schválili aj premenovanie organizácie a potvrdili doterajšieho prezidenta vo funkcii.

Vlani v novembri Rada FIS schválila provizórne členstvo ZSL vo FIS. Po provizórnom prijatí mohli zástupcovia ZSL s okamžitou platnosťou plniť úlohy národnej lyžiarskej federácie smerom k FIS a prihlasovať športovcov na medzinárodné súťaže v lyžiarskych disciplínach.

Zväz slovenského lyžovania: Skončila sa neistota

ZSL sa mohla zúčastňovať aj na všetkých rokovaniach FIS, po schválená za plnoprávneho člena na nich bude môcť hlasovať.

„Uvedené rozhodnutie ukončuje vyše rok trvajúcu neistotu slovenskej lyžiarskej komunity. ZSL toto rozhodnutie prijíma s potešením, ako výsledok poctivej a vytrvalej práce v snahe priniesť stabilnú a profesionálnu organizáciu, ktorá bude zastupovať a chrániť záujmy slovenského lyžovania a snoubordingu. Bude tak možná stabilizácia prostredia výkonu verejného záujmu v lyžovaní a snoubordingu a maximalizácia jeho rozvoja prostredníctvom jedinej národnej športovej organizácie, ktorou je Zväz slovenského lyžovania,“ uvádza sa v stanovisku ZSL, ktorá sa teraz môže uchádzať o štatút národného športového zväzu.

Momentálne z lyžiarskych športov tento štatút nemá nikto, keďže Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR ho v závere roka 2020 odobralo Slovenskej lyžiarskej asociácii.

Eliasch naďalej prezidentom FIS

FIS

Johana Eliascha opätovne zvolili za prezidenta Medzinárodnej lyžiarskej a snoubordingovej federácie. Na Kongrese FIS v Miláne získal podporu od všetkých delegátov. Švéd sa ujal funkcie šéfa FIS vlani, keď vystriedal na poste Gian Franca Kaspera.

V tohtoročných voľbách Eliasch nemal žiadneho protikandidáta. „Ďakujem delegátom za podporu. Čakajú nás veľké výzvy. Je potrebné prijať nejaké zmeny, ktoré budú odrazom nových trendov,“ uviedol Eliasch vo svojom príhovore.

Na Kongrese prijali zmenu názvu organizácie na Medzinárodnú lyžiarsku a snoubordovú federáciu, naďalej bude používať skratku FIS. Pod jej patronát budú spadať aj zimné parašporty. Čestnými členmi FIS sa stali viceprezidenti Rakúšan Peter Schröcksnadel a Američan Dexter Paine.

Petru Vlhovú čakajú dva slalomy v Záhrebe

V nasledujúcej sezóne alpského Svetového pohára sa pôjdu dva slalomy žien v Záhrebe, kde v predchádzajúcich troch súťažiach triumfovala slovenská lyžiarka Petra Vlhová. Titul Snehovej kráľovnej bude obhajovať 4. a 5. januára, prvé preteky roka 2023 sa uskutočnia pod umelým osvetlením. Slalomári absolvujú takisto 4. januára úvodné podujatie po Novom roku namiesto chorvátskej metropoly v nemeckom Garmisch-Partenkirchene.

Do nového ročníka SP vstúpi Petra Vlhová v sobotu 22. októbra, keď je v rakúskom Söldene na programe tradičná ľadovcová ouvertúra. Muži sa v úvodnom obrovskom slalome predstavia o deň neskôr. Potom je na programe novinka - cezhraničný zjazd. Koncom októbra (muži) a začiatkom novembra (ženy) sa budú konať po dve súťaže pod horou Matterhorn, ktoré odštartujú vo Švajčiarsku a cieľ budú mať v Taliansku.

Jediné paralelné preteky v seriáli bude 12. a 13. novembra hostiť rakúske stredisko Lech/Zürs. Víkend 19. a 20. novembra bude patriť dvom ženským slalomom vo fínskom Levi, kde v rokoch 2021 aj 2022 vyhrala obe súťaže Vlhová. Medzi sviatkami budú lyžiarky štartovať neďaleko slovenských hraníc, v rakúskom Semmeringu sa 28. a 29. decembra pôjdu „obrák“ a slalom. Šnúra technických disciplín bude pokračovať cez Záhreb do Kranjskej Gory (7. a 8. januára, 2x obr. slalom) a Flachau (10. januára, nočný slalom).

Do kalendára SP, ktorý vo štvrtok na svojom kongrese v Miláne schválila Medzinárodná lyžiarska a snoubordová federácia (FIS), sa vrátil Špindlerov Mlyn. Pretekárky absolvujú v Česku 28. a 29. januára „obrák“ a slalom.

Finálové podujatie sa od 15. do 19. marca uskutoční v andorrskom rezorte Soldeu. Na ženy čaká celkovo 41 súťaží v dvadsiatich dejiskách, z toho jedenásť zjazdov, osem super-G, desať obrovských slalomov, jedenásť slalomov a jedny paralelné preteky. Zo 42 mužských súťaži v 21 dejiskách bude štrnásť zjazdov, sedem super-G, desať „obrákov“ aj slalomov a jedny paralelné preteky. Alpská kombinácia v prestížnom seriáli chýba. Vrcholným podujatím zimy budú majstrovstvá sveta v Meribeli a Courcheveli vo Francúzsku (6. až 19. februára), kde sa na rozdiel od SP pôjde aj kombinácia.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV