Športové aktuality
2 mins. čítania

Dvaja viceprezidenti FIFA skončili vo väzbe v Zürichu

Zürich 4. decembra (TASR) - Americká justícia vyšetruje ďalších 16 súčasných či bývalých funkcionárov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Sú medzi nimi vrcholní predstavitelia Juhoamerickej (CONMEBOL) a Severo-stredoamerickej (CONCACAF) futbalovej konfederácie. Všetci sú obvinení z korupcie, úplatkárstva a prania špinavých peňazí.

Švajčiarski vyšetrovatelia na pokyn svojich amerických kolegov vykonali vo štvrtok raziu v luxusnom hoteli Baur au Lac v Zürichu, kde boli a sú ubytovaní delegáti dvojdňového zasadnutia výkonného výboru FIFA. V putách skončili aj prezident CONMEBOL Paraguajčan Juan Angel Napout a šéf zóny CONCACAF Alfredo Hawit z Hondurasu. Obaja sú zároveň viceprezidenti FIFA. Na žiadosť amerických úradov boli umiestnení do väzby kvôli podozreniu z prijatia úplatkov vo výške niekoľkých miliónov dolárov.

Päťdesiatsedemročný Napout bol vlani dočasne menovaný za prezidenta juhoamerickej konfederácie CONMEBOL, tento rok v marci ho vo funkcii potvrdili. O sedem rokov starší Hawit je od júna dočasným šéfom konfederácie CONCACAF, ktorá združuje krajiny Severnej a Strednej Ameriky. Úplatky mali brať v súvislosti s predajom marketingových práv na turnaje v Latinskej Amerike a na zápasy kvalifikácie majstrovstiev sveta.

Štvrtkové obvinenia tvrdo zasiahli aj brazílsky futbal, ktorý vlani zorganizoval svetový šampionát. Do rozsiahlej siete úplatkov a ilegálneho obohacovania sa sú zapletení súčasný prezident Brazílskej futbalovej konfederácie (CBF) Marco Polo del Nero i jeho predchodca v tejto funkcii Ricardo Teixeira. Druhý menovaný je bývalým zať exprezidenta FIFA Joaa Havelangea. Už v roku 2012 švajčiarski vyšetrovatelia tvrdili, že Teixeira a Havelange zobrali milióny dolárov na úplatkoch za marketingové práva MS.

Americké úrady tvrdia, že svoj podiel na celej kauze má aj bývalý prezident Hondurasu Rafael Callejas a súčasný šéf justície v Guatemale Hector Trujillo. Obaja tvrdia, že sú nevinní a svoj postoj sú ochotní obhájiť pred súdom.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV