Športové aktuality
2 mins. čítania

Nuzman poslal z väzenia rezignačný list, vzdal sa funkcie prezidenta NOV Brazílie

TASR, sou

Rio de Janeiro 12. októbra (TASR, sou) - Carlos Nuzman odstúpil v stredu z postu prezidenta Brazílskeho olympijského výboru (COB). Rezignačný list poslal z väzenia, kam sa dostal minulý týždeň po zatknutí pre podozrenie z kupovania hlasov, ktoré zabezpečili Riu de Janeiro minuloročné OH. Nuzmanovi, ktorý šéfoval aj organizačnému výboru minuloročnej olympiády, už predtým Medzinárodný olympijský výbor (MOV) pozastavil čestné členstvo v MOV, aj pôsobenie v koordinačnej komisii MOV pre OH 2020 v Riu de Janeiro.

Ako informovala agentúra AP, COB na uvoľnený post okamžite dosadil doterajšieho viceprezidenta Paula Wanderleya. Nuzman šéfoval Brazílskemu olympijskému výboru 22 rokov, Wanderley odslúži ešte tri roky z Nuzmanovho funkčného obdobia. "Je to pre nás všetkých úľava. Rezignácia prezidenta urýchli vyriešenie problému," vyhlásil Wanderley po vymenovaní do novej funkcie.

MOV na základe Nuzmanových obvinení schválil niekoľko sankcií, vrátane suspendácie COB, keďže ten spolu s jeho prezidentom zodpovedali za kandidatúru Ria de Janeiro v roku 2009. V praxi to znamená zmrazenie dotácií a platieb od MOV do COB. Na brazílskych športovcov toto rozhodnutie nemá vplyv a na ZOH 2018 v Pjongčangu môžu štartovať pod svojou vlajkou.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV