Športové aktuality
3 mins. čítania

Ján Terezčák, veľmi významná osobnosť slovenského lyžovania, oslávil 90. narodeniny

Peter Chudý
Jubilant Ján Terezčák (vľavo) na oslavách v spoločnosti tatranského sánkarského veterána Waltera Marxa st. a svojej bývalej zverenky, olympioničky v behu na lyžiach Anny Pasiarovej.

STARÝ SMOKOVEC (pch) – V piatok 3. októbra na slávnostnej večeri v Starom Smokovci v prítomnosti členov výkonného výboru Olympijského klubu Vysoké Tatry a pozvaných hostí oslávil 90. narodeniny Ján Terezčák - veľmi významná osobnosť slovenského lyžovania. Rodák z Kysaku sa zapísal do histórie nášho lyžovania ako pretekár, veľmi úspešný tréner, funkcionár, technický delegát a napokon ako autor publikácií, v ktorých zmapoval dejiny lyžovania na Slovensku.

V mladosti sa Ján Terezčák venoval behu na lyžiach i alpským lyžiarskym disciplínam. Kedže mal záujem o ďalšie zvyšovanie si vedomostí o športovom tréningu, ukončil Tyršov ústav v Prahe pre pedagogických a telovýchovných pracovníkov. Neskôr si popri výkone trénerskej práce zvýšil odbornú kvalifikáciu štúdiom na FTVŠ v Bratislave s dvojročným trénerským zameraním. V rokoch 1954 - 1958 bol zamestnaný v sekcii slovenského bežeckého lyžovania v Bratislave ako vedúci tajomník.

V roku 1958 sa Ján Terezčák presťahoval do Vysokých Tatier, kde pracoval ako vedúci lyžiarskej základne a hlavný tréner Slovenska pre lyžiarske disciplíny. Pod jeho vedením vyrástli pretekári Štefan Harvan, Rudolf Čillík, Stanislav Balúch, Alžbeta Gajancová, Anna Pasiarová a daľší, ktorí reprezentovali na ZOH, MS a medzinárodných lyžiarskych podujatiach. Počas jeho činnosti získali ním vedení pretekári 18 titulov majstra Československa. V 70. a 80. rokoch 20. storočia viedol reprezentácie Československa aj Slovenska. V Stredisku vrcholového športu FMV na Štrbskom Plese pôsobil od 1. októbra 1975 až do odchodu do dôchodku vo funkcii metodika.

Ján Terezčák bol jeden z hlavných organizátorov nezabudnuteľných majstrovstiev sveta v severských lyžiarskych disciplínach v roku1970 na Štrbskom Plese. Podielaľ sa na výstavbe športového areálu a bežeckých lyžiarskych tratí s mechanickou úpravou stop, čo bolo vo vtedajšej dobe prelomové. Dlhší čas bol člen predsedníctva Československého zväzu lyžiarov a predseda komisie vrcholového športu, aj člen predsedníctva bežeckej komisie FIS. Na ZOH 1980 v Lake Placide sa zúčastnil ako technický delegát FIS. V Slovenskom lyžiarskom zväze sa angažoval v technickej komisii pre výstavbu a homologizáciu bežeckých tratí.

V poslednom období venoval Ján Terezčák všetok svoj voľný čas historicko-publikačnej činnosti. V roku 1977 mu vyšla publikácia Dejiny lyžovania na Slovensku (1860 – 1944) a v roku 2008 jej pokračovanie Dejiny lyžovania na Slovensku II (1945 – 2000).

Za svoju prácu pre šport a najmä lyžovanie bol Ján Terezčák ocenený množstvom najrozličnejších ocenení. Je držiteľom Strieborných kruhov SOV, členom Siene športovej slávy mesta Vysoké Tatry a najnovšie aj čestným občanom rodného Kysaku.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV