Športové aktuality
3 mins. čítania

Záverečný ceremoniál ukončil I. európske hry: Baku sa ukázalo ako skvelý hostiteľ, na športoviskách dominovalo Rusko

BAKU 28. júna (SITA) - Azerbajdžanské Baku sa v nedeľu večer pompéznym záverečným ceremoniálom rozlúčilo s I. európskymi hrami. "S hrdosťou môžem vyhlásiť I. európske hry za ukončené. Vďaka Bohu! Vďaka, Azerbajdžan!“ povedal o 22.03 h miestneho času (19.03 SELČ) pred 68-tisíc divákmi na Národnom štadióne prezident Európskych olympijských výborov (EOV) Patrick Hickey. O 32 minút neskôr zhasol aj oheň I. európskych hier, symbolicky ho odniesol bájny vták Fénix. Horiaca konštrukcia Fénixa s rozmermi 18x18 m vážila takmer dve tony.

Záverečný ceremoniál na Národnom štadióne priniesol spojenie tradičnej a modernej azerbajdžanskej kultúry. Minulosť sa striedala so súčasnosťou a predstavovala sa aj budúcnosť. Program pripomenul, že staroba učí mladosť, tradícia inšpiruje moderný svet. Azerbajdžan sa ukázal ako krajina rozmanitých farieb a rôznych kontrastov. Na svoje si prišli počas večera predovšetkým milovníci svetiel a pyrotechniky.

Slovenskú vlajku na plochu štadióna priniesol volejbalista Radoslav Prešinský. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Slovenskú vlajku na plochu štadióna priniesol volejbalista Radoslav Prešinský.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

Program režíroval James Hadley, ktorý pripravuje aj šouprogramy pre známy Cirque de Soleil. Účinkovalo vyše 1600 dobrovoľníkov a umelcov, okrem domácich aj ďalší zo sedemnástich krajín. Hviezdami večera boli anglický soul-popový spevák John Newman, ktorý vystúpil s hitom Love Me Again, skupina Clean Bandit a producent elektronickej tanečnej hudby a dídžej Gareth Emery.

Vlajku SR priniesol pred nástupom jednotlivých krajín na plochu Národného štadióna volejbalista Radoslav Prešinský, neskôr okolo neho pochodovali takmer tri desiatky členov slovenskej výpravy. Medzi vlajkonosičmi bol aj fínsky Slovák Peter Brüll, ktorý pôsobil v Baku ako zástupca vedúceho výpravy krajiny tisícich jazier.

V Baku sa počas sedemnástich dní súťažilo na osemnástich športoviskách v 20 športoch. Do Azerbajdžanu prišlo okolo 6000 športovcov z 50 európskych krajín, ktorí bojovali o 253 medailových kompletov. "Posledných sedemnásť dní bolo veľkou oslavou športu. Baku sa ukázalo ako skvelý hostiteľ, aj keď na prípravy malo na rozdiel od olympijských dejísk namiesto siedmich rokov iba 30 mesiacov. Latka je postavená vysoko a už sa teším na II. európske hry v roku 2019," povedal Patrick Hickey.

Nástup týc h členov slovenskej výpravy, ktorí zostali v Baku až do samého konca premiérových Európskych hier. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Nástup týc h členov slovenskej výpravy, ktorí zostali v Baku až do samého konca premiérových Európskych hier.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

Slovensko obsadilo v medailovej bilancii I. európskych hier so ziskom 2 zlatých, 2 strieborných a 3 bronzových kovov konečnú 23. priečku. Medaily získali reprezentanti zo 42 krajín.

Najúspešnejšiu výpravu v Azerbajdžane malo Rusko, jeho reprezentanti si vybojovali 164 cenných kovov (79-40-45). Na 2. mieste v medailovej bilancii skončil domáci Azerbajdžan (21-15-20), na treťom Veľká Británia (18-10-19). Po Rusoch stáli najčastejšie na medailových stupňoch Nemci, dovedna 66-krát (16-17-33).

V poradí II. európske hry sa budú konať v roku 2019, ich dejisko po odstúpení Holandska zatiaľ nie je známe. Oznámia ho pravdepodobne na jeseň tohto roka po zasadnutí exekutívy EOV v albánskej Tirane. Azerbajdžan sa už teraz pripravuje na ďalšie veľké športové akcie - preteky formuly 1, majstrovstvá Európy futbalistov do 17 rokov, MS v jachtingu, šachovú olympiádu (všetko v roku 2016), Hry islamskej solidarity v roku 2017, či zápasy základnej skupiny a štvrťfinále futbalového Eura 2020.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV