Športové aktuality
10 mins. čítania

Zatiaľ 32 slovenských športovcov má istú účasť na OH v Riu De Janeiro, takmer istí sú ďalší štyria

Ľubomír Souček

BRATISLAVA 26. januára (SOV) – V sídle Slovenského olympijského výboru (SOV) v utorok 26. januára prvý raz v tomto roku zasadal štáb SOV pre olympijské hry 2016, ktoré sa uskutočnia 5. – 21. augusta v brazílskom Riu de Janeiro. Prvá časť slovenskej výpravy (zo športovcov vodní slalomári) odcestuje do dejiska hier už o necelého pol roka - 23. júla. Olympijskú dedinu v Riu otvoria 24. júla a bude otvorená presne mesiac. Počas tohto mesačného obdobia budú všetci členovia našej výpravy v každom ohľade podliehať prísnemu „olympijskému“ režimu a budú musieť dodržiavať zmluvy, ktorú podpíšu so Slovenským olympijským výborom. Valné zhromaždenie SOV schváli nomináciu výpravy na OH 2016 v piatok 8. júla 2016.
 

S olympijskou istotou zatiaľ 32 Slovákov v 6 odvetviach

Predseda štábu, člen výkonného výboru SOV, šéf Slovenského atletického zväzu a designovaný vedúci slovenskej výpravy na OH 2016 Peter Korčok na úvod zasadnutia sumarizoval, že v tejto chvíli má účasť na OH v Riu v 6 odvetviach spolu 32 slovenských športovcov a takmer istú ďalší štyria z troch iných odvetví. Istotu štartu tak má v tejto chvíli o päť športovcov viac, než to bolo v rovnakom predstihu pred OH 2012 v Londýne. Tam nás napokon reprezentovalo len 47 športovcov, čo je najmenší počet v ére slovenských účastí na OH od samostatnej premiéry v Atlante 1996.

Na porovnanie: v Atlante 1996 nás v súťažiach reprezentovalo 71 športovcov, v Sydney 2000 vďaka účasti družstiev futbalistov, vodných pólistiek a basketbalistiek rekordných 108, v Aténach 2004 prišiel pokles na 64, v Pekingu 2008 ďalší pokles na 57 a v Londýne 2012 sa tento počet znížil o ďalších desať.

„Z veľmi praktických dôvodov by sme sa potrebovali dostať nad počet 51 športovcov, čo by našej výprave umožňovalo mať celkove lepšie zabezpečenie. Ak nedosiahneme tento počet, veľkosť sprievodu výpravy - a teda predovšetkým realizačných tímov športovcov, bude výrazne obmedzená,“ upozornil v krátkom preslove prezident SOV František Chmelár. Peter Korčok ho doplnil: „Na dosiahnutie počtu viac ako 51 športovcov musíme urobiť maximum. Viacero našich športovcov sa ešte môže kvalifikovať a veľmi ma teší, že v hre ešte stále máme aj tím vodných pólistov. V kolektívnych športoch nám zostal ako jediný.“
 

Najviac bude atlétov – s limitmi ich je predbežne trinásť

Víťazná radosť Mateja Tótha po triumfe v chodeckých pretekoch na 50 km na MS v Pekingu. FOTO: TASR/AP
Víťazná radosť Mateja Tótha po triumfe v chodeckých pretekoch na 50 km na MS v Pekingu.
Foto
TASR/AP

Na zasadnutí štábu sa zúčastnili zástupcovia zväzov atletiky, plávania, cyklistiky, rýchlostnej kanoistiky, vodného slalomu, športovej streľby, stolného tenisu, volejbalu, športovej gymnastiky i vodného póla.

Prakticky s istotou sa dá povedať, že najpočetnejšiu športovú skupinu v našej výprave na OH v Riu budú tvoriť atléti. Momentálne až 13 slovenských atlétov spĺňa kvalifikačné limity ich medzinárodnej federácie – Matej Tóth v chôdzi na 20 aj 50 km (plánuje však štartovať len na dlhšej trati, na ktorej je úradujúci majster sveta), Martina Hrašnová aj Marcel Lomnický v hode kladivom, Lucia Hrivnák Klocová i Jozef Repčík v behu na 800 m, Dana Velďáková v trojskoku, Iveta Putalová v behu na 400 m, Matúš Bubeník v skoku do výšky, Katarína Berešová v maratóne, Martin TišťanDušan Majdán v chôdzi na 50 km a Mária GálikováMária Czaková v chôdzi na 20 km.

Podľa slov šéftrénera SAZ Martina Pupiša rebríčkovo kritériá IAAF na štart v Riu v súčasnosti spĺňajú aj diaľkarka Jana Velďáková a oštepár Patrik Žeňúch, ktorých šanca na olympijský štart je vysoká. Ale kvalifikovať sa môžu aj niektorí ďalší. „Reálne odhadujeme účasť 16 našich atlétov, ale možné je, že napokon sa ich kvalifikuje až dvadsať,“ povedal ďalej Pupiš.
 

Vodný slalom má 5 miesteniek, takisto zatiaľ aj rýchlostná kanoistika a streľba

Vo vodnom slalome, čo je odvetvie, ktoré sa na OH 1996 – 2008 postaralo o zisk všetkých siedmich našich zlatých medailí, sa Slovákom podarilo vybojovať maximálny počet miesteniek – teda pre piatich športovcov v štyroch kategóriách. Menovite istú účasť má zatiaľ len Matej Beňuš v C1. Súboj o miestenku v C2 medzi trojnásobnými olympijskými šampiónmi Pavlom a Petrom Hochschornerovcami, resp. Ladislavom a Petrom Škantárovcami je zatiaľ vcelku vyrovnaný. V K1 žien má
Miláno 2015 - znovu majster sveta v štvorkajaku! Zľava Linka, Tarr, Vlček a Myšák. FOTO: TASR
Miláno 2015 - znovu majster sveta v štvorkajaku! Zľava Linka, Tarr, Vlček a Myšák.
Foto
TASR

Jana Dukátová v internej kvalifikácii podstatne lepšiu pozíciu, než dvojnásobná olympijská víťazka Elena Kaliská. Najzamotanejšia je situácia v K1 mužov, kde o miestenku bojujú až traja borci. Všetko sa vyjasní 15. mája po skončení majstrovstiev Európy v Liptovskom Mikuláši.

rýchlostnej kanoistike má Slovensko zatiaľ takisto päť miesteniek. Erik Vlček a Juraj Tarr vybojovali miestenku v K2 na 1000 m a zároveň sa podieľali aj na postupe lode K4 na 1000 m, v ktorej sa spoločne s Denisom Myšákom a Tiborom Linkom vlani stali majstrami sveta. Peter Gelle na MS pridal ďalšiu miestenku v K1 na 1000 m. Dodatková kvalifikácia na OH sa uskutoční 18. a 19. mája v Duisburgu. Športový riaditeľ SZRK Filip Petrla vyjadril na zasadnutí štábu vieru, že sa tam Slovákom podarí vybojovať ešte aspoň tri miestenky.

Takisto päť miesteniek má Slovensko zatiaľ aj v športovej streľbe. Vybojovali ich aktuálny majster sveta Erik Varga v trape, Juraj Tužinský vo vzduchovej pištoli 60, Pavol Kopp v ľubovoľnej pištoli 60, Danka Barteková v skeete a Zuzana Rehák Štefečeková v trape. Posledne menovaná strieborná medailistka z OH 2008 a 2012 však na jeseň oznámila, že je tehotná a v Riu s určitosťou štartovať nebude.

Radosť Erika Vargu zo zlatej medaily. FOTO: TASR/MICHAL SVÍTOK
Radosť Erika Vargu zo zlatej medaily.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Ako na zasadnutí štábu informoval prezident Slovenského streleckého zväzu Miloš Benca, zväz chce, aby o túto miestenku zabojovali v internej kvalifikácii do 30. apríla štyria pretekári v rôznych brokárskych disciplínach mužov i žien. V prípade, že by nebolo možné „vymeniť“ Štefečekovej miestenku za miestenku v inej disciplíne mužov (trap, resp. dvojitý trap), využila by ju druhá najlepšia slovenská trapistka Jana Mezeiová. V puškárskych, ale aj v pištoliarskych disciplínach sa Slováci ešte môžu pokúsiť získať miestenky na OH na februárových majstrovstvách Európy v Gyӧri.
 

Plávanie má istú trojicu, cyklistika EŠTE len Sagana

plávaní majú istotu štartu na OH traja Slováci, ktorí už splnili A-limity FINA: Richard Nagy na 1500 m v. sp. i 400 m pol. pret., Tomáš Klobučník na 200 m prsia a Katarína Listopadová na 100 m motýlik. Všetci traja sa pokúsia splniť A-limit aj na inej trati. Ako na rokovaní štábu informoval športový riaditeľ SPF Miroslav Nowak, Nagy sa na júnových kvalifikačných pretekoch v Setúbale pokúsi postúpiť aj v diaľkovom plávaní na 10 km trati. Zaručilo by mu to umiestenie v prvej dvanástke. „Ak by sa to Rišovi aj podarilo, bola by to v Riu len jeho doplnková disciplína. Diaľkové plávanie je termínovo až po bazénovom, takže štartom v tomto odvetví by nemal čo pokaziť,“ poznamenal Nowak.

Okrem uvedenej trojice má B-limity na konte v súčasnosti 5 slovenských plavcov. Olympijskú istotu však zaručuje len „áčko“. Z našich „béčkarov“ medzinárodná federácia FINA niekoho môže vybrať, ale aj nemusí. Plavci však majú na plnenie limitov množstvo pretekov doma aj v zahraničí. Z nich najdôležitejšie budú májové ME v Londýne. Posledné kvalifikačné preteky sa uskutočnia 3. júla.

Peter Sagan dosiahol prvý zo svojich troch triumfov na MS v Richmonde 2015.
Peter Sagan dosiahol prvý zo svojich troch triumfov na MS v Richmonde 2015.
Foto
TASR/AP

Okrem klasických plavcov máme v hre aj duo akvabiel Naďa Daabousová, Jana Labáthová (s náhradníčkou Dianou Miškechovou). Na kvalifikačnom turnaji priamo v Riu de Janeiro budú naše akvabely súťažiť 2. – 6. marca. Vzhľadom na výsledky dievčat na svetových či európskych šampionátoch by podľa Nowaka ich vyhliadky postúpiť na OH nemuseli byť márne.

Hoci Slovenský zväz cyklistiky v decembri verejne deklaroval, že v cestnej cyklistike sa v Riu predstavia dvaja Slováci, realita je iná. V tomto odvetví máme napokon len jednu miestenku, ktorú vybojoval úradujúci majster sveta Peter Sagan. V Riu ho čaká náročná, kopcovitá trať, s ktorou plánoval zoznámiť sa po nedávno skončených etapových pretekoch v Argentíne.

Naopak, dobrá správa je, že takmer istá je na základe rebríčkového postavenia olympijská účasť horského cyklistu Michala Lamiho v cross country. Do konca apríla sa vyjasní, či sa naplní slovenská nádej aj na získanie druhej mužskej miestenky v tejto disciplíne.
 

Z ostatných športov sú na tom najlepšie tenisti a triatlonista Varga

Na januárovom zasadnutí štábu SOV pre OH 2016 absentovali zástupcovia ďalších zväzov, v ktorých je slovenská účasť na OH reálna, či aspoň čiastočne pravdepodobná – tenisu, triatlonu, vzpierania, zápasenia, džuda, boxu, lukostreľby, šermu aj bedmintonu.

V prípade tenisovej dvojice Anna Karolína SchmiedlováMartin Kližan, ako aj tratlonistu Richarda Vargu, možno hovoriť prakticky o ich istej účasti. Rebríčkovo sú tak vysoko, že je nereálny ich pokles „pod čiaru“ olympijskej účasti. V prípade ich zranenia či choroby by však za nich nebola možná náhrada.

Zo športov, ktorých zástupcovia boli prítomní na zasadnutí štábu, avizovali snahu postúpiť na OH zo stolného tenisu, plážového volejbalu, športovej gymnastiky i z vodného póla.

Stolní tenisti budú mať kvalifikačný turnaj 6. – 10. apríla v Istanbule, náš zväz tam nominuje troch mužov aj tri ženy. V plážovom volejbale je dvojica Natália Dubovcová, Dominika Nestarcová momentálne vo svetovom rebríčku dve miesta pod hranicou postupu na OH, ale do uzávierky rebríčka (13. júna) sa uskutočnia ešt tri grandslamové a päť turnajov open. Druhá možnosť postupu na OH je cez finále Kontinentálneho pohára koncom júna v Nórsku, resp. cez následný Interkontinentálny pohár v Moskve. V športovej gymnastike z vlaňajších MS do druhej fázy kvalifikácie, ktorá sa uskutoční 16. – 19. apríla priamo v Riu, postúpila len Barbora Mokošová. V kategórii mužov je na Slovensko na pozícii druhej náhradníckej krajiny. Do 19. februára sa vyjasní, či sa niektorá vyššie postavená krajina svojho miesta v mužskej kvalifikácii nevzdá. Vodní pólisti mali nedávno svoj európsky šampionát, na ktorom tím SR obsadil 13. miesto. Napriek tomu postúpil na kvalifikačný turnaj, ktorý sa uskutoční 3. – 10. apríla v Terste. Z tucta zúčastnených tímov postúpia na OH prvé štyri.
 

Kto sa nekvalifikuje priamo, má mizivú šancu

Pokiaľ sa niektorý Slovák v kvalifikačnom procese ocitne tesne „pod čiarou“, jeho šanca na štart na OH môže byť teoreticky len v procese prerozdeľovania pridelených miesteniek v prípade zranenia, ochorenia, či iných vážnych problémov niektorého kvalifikovaného športovca z inej krajiny. Na OH 2008 aj 2012 sa takýmto spôsobom dostala horská cyklistka Janka Števková, ktorá po zranení rebríčkovo vyššie postavenej súperky dostala pozvánku Medzinárodnej cyklistickej únie do Pekingu, resp. do Londýna už počas trvania OH.

Cez tripartitnú komisiu Medzinárodného olympijského výboru cesta do Ria pre žiadneho Slováka nepovedie.
Peter Korčok na zasadnutí štábu informoval, že tým slovenským športovcom, ktorí si už vybojovali či ešte vybojujú účasť na OH a nie sú na tento rok zaradení do systému vybraných športovcov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ministerstvo poskytne dotáciu na olympijskú prípravu po výške 5000 eur na osobu.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV