Športové aktuality
3 mins. čítania

Peter Sagan bude na OH v Riu štartovať v horskej cyklistike, na ceste sa predstaví Martin Haring

Bratislava 7. júna (TASR) - Majster sveta v cestných pretekoch Peter Sagan bude na OH 2016 v Riu de Janeiro napokon štartovať v horskej cyklistike v disciplíne cross country. Na ceste sa pravdepodobne predstaví Martin Haring, náhradníkom je Patrik Tybor. O konečnej nominácii rozhodol výkonný výbor Slovenského zväzu cyklistiky.
      
„V cyklistike sa bojuje o miestenky pre krajinu, nie pre jednotlivcov. Kvalifikačný proces trvá dva roky a je náročný na fyzickú kondíciu i psychiku. V oboch olympijských cyklistických disciplínach sa našim pretekárom podarilo vybojovať po jednej miestenke,“ povedal k spôsobu získavania miestenky na OH Peter Privara, prezident Slovenského zväzu cyklistiky. „Túto nomináciu navrhli po vzájomnej dohode príslušné komisie uvedených disciplín. Všetci počítali s tým, že Peter Sagan bude ako majster sveta štartovať na ceste a boli s tým uzrozumení. Peter však ponúkol miestenku v rámci cestnej cyklistiky na výmenu za štart v MTB v cross country. Po ukončení Tour de France má na špeciálnu prípravu ešte štyri týždne. Ako ho poznáme, nebude sa chcieť olympiády len zúčastniť, ale bojovať o popredné miesta,“ dodal Privara.
      
V cross country boli najprv dvaja kandidáti na štart - Haring a Michal Lami, napokon však v kategórii Elite mužov bude štartovať Sagan. "Dlho sme uvažovali a rozmýšľali nad všetkými „pre a proti“ tejto nominácie komisie horskej cyklistiky. Snahou je dosiahnuť pre Slovensko čo najlepší možný výsledok. Peter Sagan v minulosti dokázal zvíťaziť na majstrovstvách sveta v horskej cyklistike, takže jeho šance na dobrý výsledok sú reálne. V tejto chvíli môžem len potvrdiť, že podporíme prípravu všetkých nominovaných," uviedol šéf komisie horskej cyklistiky Ján Žilovec.
      
Sagan sa koncom apríla vrátil ku svojim začiatkom a štartoval na dvoch pretekoch v cross country. V Rakúsku spadol a podujatie nedokončil, no v Čechách obsadil štvrté miesto a nebyť defektu, mohol skončiť aj vyššie. Za umiestenie si pripísal 25 bodov do svetového rebríčka. O možnosti jeho štartu v tejto disciplíne na augustovej olympiáde sa začalo hovoriť už dávnejšie. Dôvodom bol fakt, že cestný okruh v Riu je náročný a Saganovi príliš nevyhovuje.

"Úplne isté to ešte nemám. Ja som napísaný ako prvý a kolega Patrik Tybor je náhradník. Medzi nami sa rozhodne po pretekoch Okolo Slovenska a po spoločných majstrovstvách SR a ČR na ceste," povedal v správach RTVS Haring, ktorý spolu s Tyborom absolvuje Okolo SR vo farbách jediného slovenského kontinentálneho tímu Dukla Banská Bystrica.

Nominácia cyklistov SR na OH 2016 v Riu de Janeiro:
      cestná cyklistika:
           Martin Haring
           Patrik Tybor (náhradník)
      horská cyklistika:
           Peter Sagan
           Michal Lami (náhradník)
           Martin Haring (náhradník)

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV