Športové aktuality
5 mins. čítania

Bývalá skvelá výškarka, potom špičková funkcionárka v olympijskom hnutí a v atletike Mária Mračnová oslavuje v sobotu sedemdesiatku

Ľubomír Souček

BRATISLAVA 21. septembra (SOV) – Vo februári oslávil sedemdesiatku prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár, teraz v sobotu sa rovnakého jubilea dožíva ďalšia veľká osobnosť slovenského olympijského hnutia Mária Mračnová - bývalá skvelá výškarka, potom špičková funkcionárka v olympijskom hnutí aj v atletike a ešte v súčasnosti predsedníčka Olympijského klubu Bratislava aj predsedníčka komisie SOV pre ženy a športu.

Mária Mračnová na OH 1976 v Montreale, kde v skoku do výšky skončila štvrtá. FOTO: PETER POSPÍŠIL
Mária Mračnová na OH 1976 v Montreale, kde v skoku do výšky skončila štvrtá.
Foto
PETER POSPÍŠIL

Rodáčka z Košíc (narodená 24. septembra 1946) Mária Mračnová sa už pod dievčenským menom Faithová (odtiaľ pochádza jej všeobecne známa prezývka Faja) zapísala medzi veľké osobnosti nášho skoku do výšky, keď na OH 1968 v Mexico City skončila šiesta a na ME 1969 v Aténach získala bronz.

Na OH 1976 v Montreale po materskej prestávke už ako Mračnová obsadila štvrté miesto a vyslúžila si titul zaslúžilej majsterky športu.

Mária Mračnová patrila niekoľko rokov do svetovej výškarskej špičky. FOTO: PETER POSPÍŠIL
Mária Mračnová patrila niekoľko rokov do svetovej výškarskej špičky.
Foto
PETER POSPÍŠIL

Vo výškarskom sektore utvorila Mária Mračnová spolu sedem československých rekordov, pričom ten posledný mal hodnotu 192 cm. Podrobnejšie sa o jej veľmi úspešnej výškarskej kariére môžete dočítať v publikácii FAJA od autora Mariána Šima, ktorú k jej jubileu a sprístupneniu rovnomennej výstavy v Košiciach nedávno vydalo SOV – Slovenské olympijské a športové múzeum. Viď:

.
 
Po skončení športovej kariéry sa Mária Mračnová venovala pedagogickej práci. Ako vyštudovaná učiteľka telesnej výchovy a biológie pôsobila na katedre telesnej výchovy Chemicko-technologickej fakulty Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave. Zároveň sa aktívne zapájala do olympijského hnutia. V rokoch 1987 až 1992 bola členkou výkonného výboru Československého olympijského výboru (ČSOV).
 

Ako podpredsedníčka SOV v roku 1995 spoločne s predsedom SOV Vladimírom Černušákom pri prezentácii bohatého spektra olympijských aktivít. FOTO: ARCHÍV
Ako podpredsedníčka SOV v roku 1995 spoločne s predsedom SOV Vladimírom Černušákom pri prezentácii bohatého spektra olympijských aktivít.
Foto
ARCHÍV

V apríli 1990 zvolili Máriu Mračnovú za predsedníčku Olympijskej spoločnosti Slovenska (OSS),

ktorá bola predchodkyňou SOV. Vtedy sa začalo jej naozaj intenzívne pôsobenie v olympijskom hnutí. Na ustanovujúcom zasadnutí SOV 19. decembra 1992 bola Mária Mračnová zvolenú za podpredsedníčku SOV. Pôvodne sa uchádzala o predsednícku funkciu, ale vzdala sa jej v prospech Vladimíra Černušáka. O tomto období podrobne napísala v publikácii Naše olympijské začiatky s podtitulom Od Olympijskej spoločnosti Slovenska k Slovenskému olympijskému výboru, ktorá je verejnosti k dispozícii na internetovehj stránke SOV. Viď:

 

Spolu s úspešnou strelkyňou Dankou Bartekovou pri prezentácii publikácie Márie Mračnovej Naše olympijské začiatky v roku 2013. FOTO: JÁN SÚKUP
Spolu s úspešnou strelkyňou Dankou Bartekovou pri prezentácii publikácie Márie Mračnovej Naše olympijské začiatky v roku 2013.
Foto
JÁN SÚKUP

Ako podpredsedníčka SOV pre olympijské aktivity, neskôr ako viceprezidentka pre rozvoj olympizmu, pracovala Mária Mračnová od decembra 1992 nepretržite až do novembra 2008.

Ešte aj ďalšie štyri roky potom bola členkou výkonného výboru SOV. Práve oblasť olympijských aktivít s mimoriadne aktívnymi regionálnymi olympijskými klubmi, Slovenskou olympijskou akadémiou aj s Klubom fair play SOV, ktorú zastrešovala celých 16 rokov, bola aj medzinárodne vysoko hodnotená. A predovšetkým v prvých rokoch pôsobenia SOV, keď boli slovenské úspechy na OH či ZOH skromné, predstavovali olympijské aktivity takpovediac výkladnú skriňu nášho hnutia v znamení piatich kruhov a tvorili jeho pozitívny imidž.
 
Na tzv. Hrách storočnice, teda na olympijských hrách 1996 v Atlante, Mária Mračnová viedla slovenskú výpravu. Okrem toho viedla výpravy aj na viacerých edíciách Európskych olympijských dní mládeže (EYOD), ktoré sa neskôr transformovali na Európsky olympijský festival mládeže (EYOF). Bola predsedníčkou organizačného výboru IV. zimného EYOF, ktorý sa v roku 1999 konal v Poprade-Tatrách. Pôsobila aj v komisii Európskych olympijských výborov (EOV) pre EYOD, resp. EYOF.
 

Niekdajšie slávne bratislavské atletické trio - zľava Eva Šuranová-Kucmanová, Anna Chmelková-Blanáriková a Mária Mračnová-Faithová - po dlhých rokoch na stretnutí olympionikov. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Niekdajšie slávne bratislavské atletické trio - zľava Eva Šuranová-Kucmanová, Anna Chmelková-Blanáriková a Mária Mračnová-Faithová - po dlhých rokoch na stretnutí olympionikov.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK

V pléne SOV Mária Mračnová spočiatku zastupovala olympijské kluby a ako volená podpredsedníčka bola zároveň zamestnankyňa SOV. Keď zo strany niekdajšieho generálneho tajomníka SOV Martina Benka narastal tlak, aby členmi SOV mohli byť len právne subjekty (čo združenia olympijských klubov nebolo), sa Mária Mračnová rozhodla kandidovať za predsedníčku Slovenského atletického zväzu (SAZ). Vo voľbách v roku 1998 nečakane zdolala dlhoročného šéfa slovenskej atletiky Antona Ihringa a stala sa predsedníčkou SAZ. V tejto funkcii pôsobila až do roku 2012 a za celý ten čas v pléne SOV zastupovala SAZ.
 
V roku 2012 Mária Mračnová ukončila svoje pôsobenie v SAZ aj vo výkonnom výbore SOV. Následne bola prijatá za čestnú členku SOV a dostala Zlatý odznak SOV. Naďalej však pokračovala vo vedení komisie SOV pre ženy a šport, ktorá od roku 2013 začala realizovať projekt Vykročte za zdravím – ten si získal veľkú popularitu. Zároveň sa podujala oživiť činnosť dlhodobo pasívneho Olympijského klubu Bratislava, ktorý od konca roku 2012 stále vedie ako predsedníčka.
 

Mária Mračnová pred viac než 20 rokmi na fotografii z otvárania Olympijského klubu Žilina v spoločnosti legendárneho atléta Emila Zátopka a vtedajšieho predsedu Združenia olympijských klubov SR Antona Švajlena. FOTO: ARCHÍV
Mária Mračnová pred viac než 20 rokmi na fotografii z otvárania Olympijského klubu Žilina v spoločnosti legendárneho atléta Emila Zátopka a vtedajšieho predsedu Združenia olympijských klubov SR Antona Švajlena.
Foto
ARCHÍV

Mária Mračnová

je držiteľkou viacerých významných ocenení a vyznamenaní. V roku 1996 jej Medzinárodný olympijský výbor (MOV) udelil svoje výročné ocenenie za predchádzajúci rok s názvom Jednota olympijského hnutia. V roku 2003 získala najvyššie ocenenie Medzinárodného výboru fair play (CIF) pri UNESCO – Cenu Jeana Borotru za celoživotné vystupovanie v duchu fair play. V roku 2007 jej za celkové pôsobenie v športe a v olympijskom hnutí Jacquesa Rogge udelil Trofej prezidenta MOV.
 
Svoj život spojila Mária Mračnová so známym lekárom Jozefom Mračnom, ktorý bol šéflekárom Interu Bratislava a pomáhal množstvu špičkových športovcov. Majú spolu dve deti, pričom syn sa venuje lekárskej profesii a dcéra Zuzana Mračnová sa uplatnila v basketbale. Bola členkou víťazného družstva Slovenska na EYOF 1997 v Lisabone a vlani si zahrala na premiérových Európskych hrách v Baku.
 
Slovenský olympijský výbor jubilantke Márii Mračnovej srdečne blahoželá!

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV