Športové aktuality
6 mins. čítania

Siedmy ročník Medzinárodného olympijského tábora mládeže spojil 5 krajín a inšpiroval myšlienkami olympizmu i mnohými slovenskými olympionikmi

Mojmír Gaško

Vysoké Tatry, 29. júna 2017 (SOV) – V uplynulých šiestich dňoch, od 24. júna, sa v Hornom Smokovci konal už siedmy ročník Medzinárodného olympijského tábora mládeže (MOTM). Účastníci našli aj tentokrát svoj dočasný domov v Grandhoteli Bellevue. V tábore bolo dovedna 42 detí vo veku 12 až 14 rokov z piatich krajínČeska, Poľska, Maďarska, Ukrajiny a Slovenska. Slováci mali pritom zastúpenie najpočetnejšie, svoj päťčlenný tím poslali základné školy Krosnianska a Tomášikova z Košíc, ZŠ Okružná z MichaloviecZŠ Ing. Kožucha zo Spišskej Novej Vsi. Slovenské školy o svoju účasť bojovali vo video súťaži. Víťazné videá si viete pozrieť TU.
 
Aj tento rok sprevádzalo deti množstvo slovenských olympionikov. Celú dĺžku pobytu s nimi absolvovala päťnásobná účastníčka zimných olympijských hier a predsedníčka Olympijského klubu (OK) Vysoké Tatry, sánkarka Mária Jasenčáková spolu s trojnásobnou účastníčkou olympijských hier v šerme Katarínou Ráczovou. Dlhý čas s deťmi strávila aj bývalá bežkyňa na lyžiach, účastníčka dvoch olympiád Anna Pasiarová.
 
Okrem slávnych osobností mali účastníci aj mimoriadne bohatý program. Ten sa začal v sobotu oficiálnym otvorením. Na ňom sa predstavili aj animátorky,

Medailista zo ZOH vo Vancouveri Pavol Hurajt v obklopení detí počas vedomostného kvízu. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
Medailista zo ZOH vo Vancouveri Pavol Hurajt v obklopení detí počas vedomostného kvízu.
Foto
MOJMÍR GAŠKO
ktoré sa následne postarali o prvé zoznamovacie hry. Už na druhý deň si mohli deti vyskúšať sánkarský trenažér v Starom Smokovci. Pri prvom styku s týmto športom pomáhal deťom ďalší účastník zimnej olympiády – Walter Marx ml.
 
Okrem športových aktivít bol program bohatý aj na vzdelávanie. Pre deti bol pripravený veľký olympijský kvíz pod patronátom Slovenskej olympijskej akadémie (SOA). Ten pozostával z otázok o olympijských hrách a jeho prípravu mala na starosti členka predsedníctva Viera Bebčáková. Zo zdravotných dôvodov však do Vysokých Tatier napokon tento rok cestovať nemohla. Spolu s deťmi absolvoval celý kvíz aj bronzový biatlonista z Vancouveru Pavol Hurajt. Ten so sebou priniesol aj svoj cenný kov, a tak na záver musel čeliť početným prosbám o fotografovanie.
 
Tretí deň bol vyplnený turistikou. Účastníci tábora sa najprv vyviezli pozemnou
Deti sa počas túri zastavili aj v RAinerovej útulni. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
Deti sa počas túri zastavili aj v RAinerovej útulni.
Foto
MOJMÍR GAŠKO
lanovkou zo Starého Smokovca na Hrebienok. Odtiaľ už nasledovala pešia túra až na Skalnaté pleso. Výpravu tábora viedol člen Horskej služby Milan Tomaškovič. Ten ešte deň predtým sprostredkoval deťom svoje skúsenosti z hôr prostredníctvom prednášky. Počasie túre príliš neprialo, keďže štíty Vysokých Tatier boli ponorené do hmly. Aj napriek tomu si náročnú cestu všetci užili a záverečná cesta lanovkou zo Skalnatého plesa až do Tatranskej Lomnice bola pre mnohých veľkým zážitkom. Spoločnosť robili výprave opäť aj olympionici. Pozvanie prijal strieborný medailista z Innsbrucku 1976, hokejový brankár Pavol Svitana a bývalá sánkarka, účastníčka dvoch ZOH Jana Šišajová. Obaja strávili s deťmi aj nasledujúci deň. Na takzvanom environmentálnom dni sa nemohol zúčastniť bývalý dlhoročný predseda environmentálnej komisie SOV Juraj Bobula, ktorý sa za roky existencie projektu MOTM stal jeho pevnou súčasťou.
 
Jedným z vrcholov tábora bola oslava Olympijského dňa, ktorá sa konala 27. júna na ZŠ v Dolnom Smokovci.
Paulína Fialková na strelnici v areáli školy ukazuje účastníkom tábora základné pravidlá pri streľbe. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
Paulína Fialková na strelnici v areáli školy ukazuje účastníkom tábora základné pravidlá pri streľbe.
Foto
MOJMÍR GAŠKO
Okrem účastníkov tábora sa na ňom zúčastnili aj žiaci z okolitých škôl. Dovedna tak bolo prítomných detí až okolo 350. Okrem behov si vďaka spolupráci so Slovenským atletickým zväzom mohli všetci vyskúšať aj jednotlivé stanovištia Detskej atletiky pod vedením Dariny Kozolkovej a Simony Švachovej. Špeciálnym bonusom iba pre deti z MOTM bola možnosť súťažiť v streľbe, a to dokonca s asistenciou ďalšej olympioničky, biatlonistky Paulíny Fialkovej. Na konci si od nej všetci zúčastnení mohli vypýtať autogram, či už na podpisovú kartu alebo na tričko. Práve organizácia Olympijského dňa v Dolnom Smokovci zaujala pedagógov zo zahraničia azda najviac. Z rozhovorov s nimi si to všimla riaditeľka olympizmu Slovenského olympijského výboru (SOV) a hlavná organizátorka tábora Ivana Motolíková: „Po prvý raz sme do programu tábora integrovali aj školy v okolí. Česi ani Ukrajinci nemajú systém celoplošného vzdelávania pre školy. Preto keď videli zanietenie pedagógov z miestnych škôl, ale tiež množstvo materiálov, ktoré školy dostali od SOV, boli veľmi prekvapení.“ Na Olympijskom dni boli prítomné aj zástupkyne Banskej
Na dvore základnej školy boli počas Olympijského dňa rozložené jednotlivé stanovištia detskej atletiky. Vpravo pozoruje pokus maďarského účastníka olympijský medailista Pavol Svitana. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
Na dvore základnej školy boli počas Olympijského dňa rozložené jednotlivé stanovištia detskej atletiky. Vpravo pozoruje pokus maďarského účastníka olympijský medailista Pavol Svitana.
Foto
MOJMÍR GAŠKO
Bystrice, ako Európskeho mesta športu 2017.
 
Večer bol venovaný fair play. Základy tohto pojmu, ale aj to, ako ho aplikovať do športovej praxe, sa snažila účastníkom tábora vysvetliť národná ambasádorka pre šport, toleranciu a fair play rady Európy a predsedníčka Klubu fair play SOV Katarína Ráczová. Okrem toho je Katarína Ráczová aj najúspešnejšia slovenská šermiarka, a preto predviedla tento šport aj účastníkom tábora. Tí si ho mohli dokonca vyskúšať aj na vlastnej koži.
 
V predposledný deň dostali za úlohu tvoriť program jeho účastníci. Všetky školy i krajiny dostali možnosť prezentovať svoj región na medzinárodnom pikniku. Vďaka tomu mohli prítomní ochutnať Spišské párky, poľské krovky, či ukrajinské cukríky a spolu si zaspievať pesničky v každom z piatich jazykov. Na medzinárodnom pikniku, ale aj workshope o fair play sa zúčastnila aj azda najväčšia športová hviezda v tábore. Dvojnásobná strieborná medailistka v trape Zuzana Rehák Štefečeková sa podelila s deťmi o svoj pohľad na šport a počas pikniku trávila čas s deťmi. Na záver svojej dvojdňovej návštevy ocenila organizáciu a logistické zvládnutie celého programu. Všetky spoločné aktivity vyvrcholili olympijskou diskotékou. Na nej bol už kolektív stmelený natoľko, že blízkosť konca tábora vyvolala aj nejednu smutnú tvár a slzy.
Medzinárodný piknik priniesol množstvo zaujímavostí a dobrú náladu. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
Medzinárodný piknik priniesol množstvo zaujímavostí a dobrú náladu.
Foto
MOJMÍR GAŠKO

 
„Formát tábora je veľmi dobrý. Vždy sa snažíme vyberať nové školy a nových žiakov, aby sa olympizmu „dotklo“ čo najviac detí. Aj tento rok nám propagovať myšlienky olympizmu pomáhalo množstvo olympionikov, čo zanechalo vo všetkých silný dojem. Viaceré školy medzi sebou nadviazali nové kontakty, ktoré môžu viesť k spolupráci počas celého roka,“ vymenúvala pozitívne stránky projektu MOTM Ivana Motolíková. Mimoriadne spokojní boli aj zahraniční účastníci. Pedagógovia z Ukrajiny, Poľska i z Maďarska svorne ďakovali za pozvanie a priznali, že takú vysokú úroveň organizácie ani neočakávali. Zhodli sa tiež na tom, že podobné projekty, ktoré integrujú susedné krajiny do spoločného stretnutia mladých ľudí treba zachovať a čo najviac podporovať.

Fotogalériu nájdete TU.
Všetky fotografie a videá sú na našom Facebook účte pre MOTM.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV