Športové aktuality
7 mins. čítania

Tretí súťažný deň v Győri: bilancia dve strieborné a dve bronzové medaily v rýchlostnej kanoistike a atletike

Tomáš Turčan

Győr, 26. júla 2017 (od tlačového atašé slovenskej výpravy Tomáša Turčana) - Mladí kajakári Martin Hvojník, Richard Németh, kanoistka Lucia Valová a atlét Andrej Paulíny sa dnes postarali o veľký úspech našej výpravy na XIV. letnom Európskom festivale mládeže (EYOF) v maďarskom Győri. Bilancia po dnešnom dni je dve strieborné a jedna bronzová medaila v súťažiach v rýchlostnej kanoistike a bronzová medaila z behu na 1500 m v chlapčenskej kategórii.

VEĽKÝ ÚSPECH CELÉHO TÍMU RÝCHLOSTNEJ KANOISTIKY
Aj napriek mimoriadne sťaženým podmienkam pre súťaženie kvôli silným búrkam vydali naši talentovaní rýchlostní kanoisti zo seba maximum. Ako prvá bola úspešná mladá kanoistka Lucia Valová v súťaži C1 dievčat na 500 m a získala v superfinále 4 najlepších kanoistiek striebornú medailu. Druhé miesto si vyslúžila časom 2:20,960. Na prvom mieste skončila Maďarka Csenge Molnárová s časom 2:18,031, bronzová bola Bieloruska Anastasia Žuková (čas 2:21,643).

Martin Hvojník, Richard Németh, Romana Jakubisová a Karolína Seregiová. FOTO: : Peter Bende
Martin Hvojník, Richard Németh, Romana Jakubisová a Karolína Seregiová.
Foto
: Peter Bende

Výbornú jazdu ukázali vo finále A aj kajakári Martin Hvojník a Richard Németh, ktorí získali v kategórii K2 chlapcov na 500 m bronzovú medailu. Drahú zajazdili za čas 1:37,718 min. Vo vyrovnanom súboji skončili pred nimi strieborní Nemci Moritz Florstedt, Elias Kurth s časom 1:37,142. Zlato získali Rusi Nikita Byzov, Dmitrij Morgunov s časom 1:36,283.

Víťazný deň na hladkej vode ukončila štvorica kajakárov v kategórii K4 na 500 m Martin Hvojník a Richard Németh spolu s Karolínou Seregiovou a Romanou Jakubisovou a získali druhú striebornú medailu vďaka času 1:35,124. Prvý skončil tím z Nemecka (čas 1:34,088), bronzoví boli Bielorusi (čas 1:35,465). "Išlo to veľmi dobre. Baby sú pevný stred lode a dobre sme si spolu sadli," zhodnotil striebornú jazdu za štvoricu Martin Hvojník.

Lucia Valová spoločne s kanoistom Eduardom Strýčkom dnes úspešne reprezentovali aj v kategórii C2 mix na 500 m, kde skončili na krásnom štvrtom mieste. Šesticu našich vodákov čakajú ďalšie preteky v rovnakých kategóriách na 200 m v piatok a v sobotu. Vzhľadom na to, že v Győri súťažiaci pretekajú len v 4 dráhach namiesto zvyčajných 8-9 dráh, opäť prebehnú pred samotnými rozjazdami aj kvalifikácie a 4 najrýchlejší individuálni športovci resp. tímy sa stretnú v každej kategórii v tzv. superfinále, resp. finále A. "Veríme, že naši kajakári a kanoisti opäť zabodujú, tak ako dnes a pribudnú nám ďalšie medaily, predvídať však zatiaľ nebudeme," uviedol Róbert Erban, exmajster sveta a úspešný olympionik, ktorý sa na olympijskom podujatí v Győri predstavil po prvýkrát ako tréner našich mladých nájdených športovcov.     

Bronzový bežec na 1500 m Andrej Paulíny
Bronzový bežec na 1500 m Andrej Paulíny

ANDREJ PAULÍNY SI DOBEHOL PO BRONZ
Naša výprava na EYOF-e dnes zaznamenala štvrtý medailový úspech aj v atletike. Postaral sa oň mladý atlét Andrej Paulíny v behu na 1 500 m v chlapčenskej kategórii, ktorý skončil s časom 4:06,57 ako tretí a získal bronzovú medailu. Na prvý dvoch priečkach skončili Celik Mehmet z Turecka (4:06,33) a Maďar Apati Bence (4:06,52). "Podľa štartovky sme len s malou dušičkou dúfali, že by sa mi mohlo podariť dostať do prvej päťky. Posledných 150 metrov som už myslel, že je to stratené, ale keď ma začali všetci povzbudzovať, som sa premohol a nakoniec sa podarilo dobehnúť. Ani v cieli som nevedel, že som skončil tretí, zistil som to až po piatich minútach a ten pocit sa nedá popísať. Chcem veľmi poďakovať všetkým, ktorí si na mňa našli čas a prišli ma podporiť," povedal Andrej po svojom úspešnom behu. Dekorovaný bude až zajtra popoludní, takže zatiaľ ešte ostáva bez cenného kovu. Ten mu však už teraz právom patrí. Z ďalších disciplín v atletike sa dnes na EYOF-e predstavila aj guliarka Michaela Vrecková, ktorá postúpila z kvalifikácie do finále, kde sa umiestnila na 11. pozícii. Po úspešnom štarte na včerajších pretekoch na 400 m v kategórii chlapcov sa dnes Marek Havlík vo finálovej osmičke umiestnil v poradí siedmy s časom 51,06 s. V behu na 200 m v chlapčenskej aj dievčenskej kategórii postúpili z rozbehov do semifinále obidvaja naši atléti Tomáš Matuščák a Lenka Kovačovicová, do finále sa však nedostali.

TENISTI ČISOVSKÁ A PALOVIČ DO ŠTVRŤFINÁLE
Tenisti Romana ČišovskáLukáš Palovič dnes mali na programe druhé a hneď aj tretie kolo dvojhry a obaja si vyslúžili postup do zajtrajšieho štvrťfinále. Romana Čišovská zdolala v druhom kole s prehľadom Švédku Malmovú v dvoch setoch 6:2, 6:0 a v treťom kole vyhrala nad Falknerovou zo Slovinska 7:5 a 6:2. Rovnako skvelý výkon podal v druhom kole dvojhry chlapcov aj Lukáš Palovič, ktorý porazil Poliaka Lorensa 6:1 a 6:3 a v treťom kole zdolal domáceho tenistu Velcza v troch setoch 6:1, 6:7 a 6:2. Nádejný tenista Jakub Kaťuch však v treťom kole dvojhry podľahol Španielovi Gonzalezovi 0:6, 2:6.

Naši reprezentanti v plávaní. FOTO: : Miroslav Nowak
Naši reprezentanti v plávaní.
Foto
: Miroslav Nowak
BOJOVALI OPÄŤ AJ NAŠI PLAVCI, PO PRVÝKRÁT SA PREDSTAVILI DŽUDISTI 
Dnes mali na programe ďalšie kategórie aj naši plavci. "Najviac nás potešil Tomáš Niedl, ktorý vo svojom druhom štarte v disciplíne 200 m prsia prekonal osobný rekord a časom 2:25,03 doplával na 17. mieste, čo je zatiaľ najkvalitnejší bodový výkon a najlepšie umiestnenie spomedzi našich chlapcov," hodnotí tréner Karel Procházka. Výsledkovo a bodovo najlepšie doplávali dievčatá v disciplíne 200 m polohové preteky. Robin Reindl skončila v čase 2:23,49 na 16-tom (redukovane 13-tom) mieste, Nikoleta Trníková o priečku nižšie v čase 2:23,54 spomedzi 46 pretekárok. Z nášho tímu 4 nastúpených džudistov dnes na tatami bodovala Alexandra Halajová, ktorá v kat. do 52 kg prebila Grékyňu Askidou, vyššie v súťaži sa však nedostala.

Chiara Bunce 23. spomedzi 88 gymnastiek z celej Európy. FOTO: : Andrej Galica
Chiara Bunce 23. spomedzi 88 gymnastiek z celej Európy.
Foto
: Andrej Galica

VEĽKÝ ÚSPECH GYMNASTIEK - DO FINÁLE VO VIACBOJI IDE CHIARA BUNCE
S výkonmi svojich zvereňkýň je po dnešku maximálne spokojná aj trénerka našich reprezentantiek v športovej gymnastike Katarína Krekáňová. Trojica slovenských gymnastiek Chiara Bunce, Karolína Takáčová a Kristína Pýchova skončila v kvalifikácii viacboja spomedzi 36 štátov na 15. mieste. "Hoci to na finále nestačilo, považujeme to za krásny úspech. Takýto sme v slovenskej gymnastike nemali už hádam aj 20 rokov," hovorí Katarína Krekáňová. Vo finále však Slovensko bude mať predsa len svoju zástupkyňu. V individuálnej súťaži viacboja bude hájiť naše farby Chiara Bunce, ktorá sa umiestila spomedzi 88 dievčat na EYOF na 23. mieste a dnes sa predstaví vo finálovej dvadsaťštvorke. "Na EYOF sa zúčastňuje viac družstiev a dievčat ako na majstrovstvách Európy. Úspech našich dievčat nám dáva nádej, že by sme mohli v budúcnosti bodovať po dlhom čase opäť aj na majstovstvách. Máme z nich radosť," uzatvára trénerka našich dievčat.

Výsledky všetkých športovcov v jednotlivých kategóriách sú priebežne dopĺňané na oficiálnej stránke podujatia (V ľavej časti obrazovky v tabuľke RESULTS kliknite na kategóriu Live Scores, vyberte si konkrétny deň a konkrétny šport)

Pozrite si fotogalériu z dnešného dňa.

FOTO: Peter Bende, Miroslav Nowak, Andrej Galica

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV