Športové aktuality
4 mins. čítania

Paríž bude hostiť OH 2024 a Los Angeles OH 2028, formálne to MOV potvrdí 13. septembra

TASR, sou

Los Angeles 31. júla (TASR, sou) - Predstavitelia Los Angeles sa dohodli s Medzinárodným olympijským výborom (MOV), že kalifornské mesto bude organizovať OH v roku 2028. O štyri roky skôr budú OH v Paríži. Olympijské koncepty oboch miest označila hodnotiaca komisia MOV po návštevách v Paríži aj v Los Angeles ako vynikajúce. Obe mestá už dnes disponujú prakticky všetkými potrebnými športoviskami (aj keď niektoré si vyžiadajú rekonštrukciu, či úpravu hľadísk) a vzhľadom na ich ekonomickú silu sa rozpočty oboch hodnotia ako reálne.
 
Voľba dejísk OH 2024 a OH 2028 sa uskutoční 13. septembra na riadnom zasadnutí MOV v peruánskej Lime. Po dohode Los Angeles s MOV bude voľba už iba nevyhnutnou formalitou, keďže ďalší kandidáti nie sú. O možnosti takejto dohody sa rozhodlo v júli na mimoriadnom zasadnutí MOV v Lausanne, dovtedy bol proces nastavený iba na voľbu dejiska OH 2024.
 
MOV vyberie dejiská OH 2024 a 2028 v jednom hlasovaní. Najvyššia inštancia medzinárodného olympijského hnutia sa súbežnou voľbou usporiadateľov OH 2024 aj 2028 snažila vyhnúť možným rizikám, ktoré by sa mohli o štyri roky objaviť v súvislosti s OH 2028. MOV mal obavy, že špičkový porazený kandidát by po sklamaní už možno nechcel znovu ísť do volebného súboja a že ďalší kvalitný by sa nemusel nájsť, keďže viacero miest v posledných troch rokoch svoje olympijské snahy (či už išlo o kandidátov na ZOH 2022, alebo na OH 2024) predovšetkým pre nesúhlas väčšiny obyvateľov ukončilo a do finálového súboja išli v oboch prípadoch len dvaja kandidáti.
 
Paríž aj Los Angeles zorganizujú olympijské hry zhodne už tretí raz, čím sa vyrovnajú Londýnu, kde boli OH 1908, 1948 a 2012.
 
V Paríži sa najprv konali historicky druhé novoveké hry v roku 1900, ktoré boli súčasťou programu svetovej výstavy. Do miesta ustanovenia MOV aj obnovenia antických olympijských hier (na návrh Francúza Pierra de Coubertin sa obidve tieto udalosti odohrali na parížskej Sorbonne 23. júna 1894) sa OH vrátili znovu v roku 1924. Francúzska metropola mala teraz eminentný záujem, aby ju päť kruhov ozdobilo presne o 100 rokov neskôr a zrejme najmä tento argument viedol Los Angeles, aby súhlasilo, že OH usporiada až o štyri roky neskôr, hoci pôvodne sa mesto plne zameriavalo na rok 2024.
 
V Los Angeles sa olympijské hry uskutočnili v rokoch 1932 a 1984, pričom v tom druhom prípade išlo o prvé OH financované výhradne súkromným kapitálom a o prvé vysoko ziskové hry. "Je skvelé, že aj táto generácia bude mať možnosť vidieť v Kalifornii olympiádu. Je to historický deň pre Los Angeles, USA i celé olympijské hnutie," uviedol v reakcii na dohodu s MOV starosta Los Angeles Eric Garcetti.

Dohodu privítali aj predstavitelia francúzskej metropoly. "Sme hrdí na to, že v spolupráci s MOV a našimi priateľmi z Los Angeles sme dospeli k riešeniu, ktoré je pozitívne pre všetkých," vyhlásil podpredseda kandidatúry Paríža Tony Estanguet.  
 
Washington 1. augusta (TASR) - Prezident USA Donald Trump s hrdosťou podporuje OH 2028 v Los Angeles, uviedol Biely dom v oficiálnom stanovisku pre médiá. "Po prvý raz za celú jednu generáciu sa olympiáda vracia do USA. Som pyšný, že ju môžem podporiť. Som presvedčený, že letná olympiáda v Los Angeles bude slúžiť za vzor olympijským ideálom aj americkému duchu. Už sa na OH tešíme. Žiadna iná krajina nezískala toľko olympijských medailí a nemá toľko olympionikov a paralympionikov. Amerika vždy na OH jasne žiarila a LA 2028 nebude výnimkou," uviedol Trump vo vyhlásení.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV