Športové aktuality
3 mins. čítania

Matej Tóth môže znovu súťažiť, IAAF sa neodvolá na Športový arbitrážny súd (CAS)!

BRATISLAVA 21. december (SAZ) – Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) zastúpená Jednotkou integrity atletiky (Athletics Integrity Unit – AIU) sa neodvolá na Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne proti verdiktu disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu v prípade Mateja Tótha. V praxi to znamená, že olympijský šampión z Ria de Janeiro 2016 a majster sveta z Pekingu 2015 v chôdzi na 50 km je zbavený obvinenia, že porušil antidopingové pravidlá. Chodec banskobystrickej Dukly sa tak môže vrátiť opäť do súťažného diania.

V tomto duchu rozhodla DK SAZ už 4. októbra 2017, no až doteraz sa čakalo na postoj IAAF (AIU), ktorá ešte mohla prípad posunúť na CAS. Rozhodnutie malo padnúť do 3. decembra, no IAAF si predĺžila lehotu do 18. 12. a potom ešte o dva dni do 20. 12. do polnoci 20. decembra sa však AIU nevyjadrila, ako bude ďalej postupovať. Vo štvrtok 21. decembra krátko pred 19.00 h však právnik AIU informoval medzinárodnú sekretárku SAZ Annu Kirnovú aj Martina Maisnera, právnika Mateja Tótha, že IAAF sa rozhodla neodvolať sa proti verdiktu DK SAZ na Športový arbitrážny súd. Písomné vyjadrenie by mala AIU poslať SAZ v piatok 22. decembra 2017.

„Som, samozrejme, nesmierne šťastný, že sa to po takmer ôsmich mesiacoch takto skončilo. Spadol mi veľký kameň zo srdca,“ reagoval na verdikt IAAF 34-ročný Matej Tóth. „Budú to jedny z mojich najkrajších Vianoc v živote, pod stromček som dostal krásny darček. Teším sa, že pravda vyšla najavo. Ďakujem všetkým, ktorí mi v tomto zložitom období pomáhali, podporovali ma, verili mi a vlievali do mňa dôveru aj vo chvíľach, keď som už neveril, že spravodlivosť zvíťazí. Som rád, že aj antidopingoví experti IAAF uznali, že moja jediná odchýlka  v biologickom pase športovca bola len dôsledok prirodzeného fyziologického stavu môjho organizmu.“

Ako je známe, disciplinárna komisia SAZ vedená profesorom Ivanom Čillíkom na zasadnutí 4. októbra 2017 v Bratislave rozhodla, že Matej Tóth neporušil antidopingové pravidlá a zrušila mu dočasný dištanc, ktorý mu v júni udelila IAAF.

Disciplinárka šesť týždňov od svojho prvého zasadnutia skúmala expertízy dodané Matejom Tóthom, ktoré vysvetľovali dôvod nízkej hladiny hemoglobínu v antidopingovej vzorke odobratej 4. mája 2016. Bola to jediná z 24 vzoriek, ktoré mu pre potreby sledovania krvného obrazu v biologickom pase športovca odobrali v období rokov 2009 - 2016, s hodnotou mimo vymedzeného rámca. Na základe tejto jedinej odchýlky, navyše len tesnej, experti IAAF obvinili 34-ročného chodca banskobystrickej Dukly z krvného dopingu. Podľa nich názoru Tóth pravdepodobne manipuloval s vlastnou krvou s využitím nedovolených metód (autológna transfúzia)

DK SAZ preskúmala nielen Tóthom dodaný 250-stranový s 25 prílohami od 7 odborníkov v oblasti hematológie a metabolomiky zo 6 krajín, ale nechala si vypracovať vlastné posudky. Aj tie korešpondovali so zisteniami expertov, ktorí vypracovali posudky pre Tótha. Posudky pre DK SAZ vypracovali vedecké kapacity ako Kevin Hampton, popredný britský hematológ a odborníka na biologické pasy športovcov, a tiež profesor Tomáš Kára, špičkový český kardiochirurg s bohatými skúsenosťami v oblasti športovej medicíny (so zameraním na riadenie krvného obehu a záťažovú fyziológiu) na Klinike kardiovaskulárnych chorôb na prestížnej Mayo Clinic v americkom Rochestri.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV