Športové aktuality
7 mins. čítania

Slovenskí olympionici a paralympionici zložili sľub do rúk prezidenta SR Andreja Kisku, SOV zapálením pochodne odštartoval Roadshow SOT

TASR, sou

Bratislava 30. januára (TASR, SOV) - Členovia slovenskej olympijskej i paralympijskej výpravy zložili v utorok popoludní v historickej budove Národnej rady SR slávnostný sľub u prezidenta SR Andreja Kisku pred ZOH a ZPH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu. Za olympijskú výpravu sa na sľube zúčastnilo 43 ľudí, z toho 13 športovcov, za paralympijskú výpravu 24 ľudí. Sľub predniesli bežkyňa na lyžiach Alena Procházková za olympionikov a zjazdový lyžiar Martin France za paralympionikov.

Prezident SR Andrej Kiska si prevzal od prezidenta SOV Antona Siekela dar v podobe krištáľového umeleckého diela. FOTO: JÁN SÚKUP
Prezident SR Andrej Kiska si prevzal od prezidenta SOV Antona Siekela dar v podobe krištáľového umeleckého diela.
Foto
JÁN SÚKUP

"Cítim zodpovednosť a je to pre mňa aj veľká česť, že som mohol privítať našu výpravu. Práve aj takýmto slávnostným sľubom sme mohli ukázať verejnosti, že tvoríme jednu veľkú športovú rodinu a jeden veľký športový tím. Cez šport môžeme ukázať, že si vieme fandiť a pomáhať. Sľub do rúk prezidenta je na to dobrá príležitosť," uviedol šéf Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel pre TASR.

Účastnícky diplom si z rúk prezidenta SR Andreja Kisku prevzal aj generálny manažér tímu našich hokejistov Miroslav Šatan. FOTO: JÁN SÚKUP
Účastnícky diplom si z rúk prezidenta SR Andreja Kisku prevzal aj generálny manažér tímu našich hokejistov Miroslav Šatan.
Foto
JÁN SÚKUP

"Už o pár dní sa začne najkrajší sviatok športovcov. Už o pár dní sa zapáli olympijský oheň. Doma budeme všetci s napätím sledovať, čo sa bude diať v Kórejskej republike. Už o pár dní bude pre niektorých šanca siahnuť na medailu, možno aj najcennejšiu. Už o pár dní nastane pre niektorých sviatok, ktorý bude zavŕšením celoživotnej športovej kariéry. Zastaví sa nám dych a budeme vám držať prsty. Nie každý môže dosiahnuť na medailu, ale chcem poprosiť olympionikov a paralympionikov, aby nechali na športovisku svoje srdce. Keď ho tam necháte, aj keď nebudete mať športové šťastie, celá krajina to ocení a bude na vás pyšná. Teším sa, že niektorých z vás uvidím osobne pri športových výkonoch," povedal prezident SR Andrej Kiska.

V mene olympionikov zložila sľub bežkyňa na lyžiach Alena Procházková, v mene paralympionikov zjazdár Martin France, FOTO: JÁN SÚKUP
V mene olympionikov zložila sľub bežkyňa na lyžiach Alena Procházková, v mene paralympionikov zjazdár Martin France,
Foto
JÁN SÚKUP

Hlava štátu otvorí 9. februára Slovenský dom v Pjongčangu. "Som veľmi rád, že najvyšší ústavný činiteľ príde podporiť našich športovcov. Urobíme všetko, aby bol jeho program nabitý zo športovej stránky, túto príležitosť využijeme, aby bol obohatený aj o prvky športovej diplomacie. Pokiaľ tam budeme mať stretnutia, veľmi radi využijeme prítomnosť pána prezidenta, aby nám pomohol. Program máme pripravený, bude závisieť od toho, čo nám umožní čas. No počas jeho pobytu využijeme maximum súťaží našich športovcov, aby sme naživo videli ich vystúpenia," dodal Siekel.

SOV a Slovenský paralympijský výbor (SPV) vlani premiérovo podpísali spoločnú prihlášku na ZOH a ZPH, spoločný sľub sa uskutočnil druhýkrát po Turíne 2006. Tohtoročné podujatia sa konajú od 9. do 25. februára, resp. od 9. do 18. marca. "Je to vstup do dňa D a hodiny H, keď sa športovci sľubom preladia, že o chvíľu budú niekde štartovať a treba preradiť na vyšší rýchlostný stupeň. Je to slávnostný akt a tradícia, ktorá má motivovať v záverečnej fáze prípravy do zvýšenia aktivít," povedal šéf SPV Ján Riapoš pre TASR.

Prezident SR Andrej Kiska v spoločnosti slovenských olympionikov a predstaviteľov SOV. FOTO: JÁN SÚKUP
Prezident SR Andrej Kiska v spoločnosti slovenských olympionikov a predstaviteľov SOV.
Foto
JÁN SÚKUP

Okrem Procházkovej sa na ceremónii zúčastnilo ďalších dvanásť z 56 športovcov olympijskej výpravy: bežkyňa na lyžiach Barbora Klementová, biatlonisti Šimon Bartko, Tomáš Hasilla, Alžbeta Majdišová, Terézia Poliaková a Michal Šima, hokejista Michal Čajkovský, sánkari Jozef Ninis, Jakub Šimoňák, Marek Solčanský, Karol Stuchlák a zjazdová lyžiarka Barbara Kantorová.

Tridsaťtriročná Alena Procházková sa chystá už na svoje štvrté ZOH, slávnostný sľub však absolvovala po prvý raz a ihneď ho aj predniesla. "Celkom sa teším, že som mohla absolvovať takúto akciu. Zavolali mi, či prednesiem sľub, tak som si povedala, že to bude pre mňa česť. Určite to bol pre mňa stres, lebo nie až tak rada vystupujem. Aj na športovisku to bude určitý stres, ale myslím si, že tam je to pre mňa prirodzenejšie," uviedla Procházková pre TASR.

Alena Procházková vedno s ďalšou bežkyňou na lyžiach Klementovou a kompletný tím našich biatlonistov a biatlonistek na čele s dvojnásobnou olympijskou šampiónkou Anastasiou Kuzminovou odletí do dejiska ZOH z viedenského letiska Schwechat cez Helsinki už v stredu predpoludním. Odchody ďalších častí výpravy do Kórejskej republiky potom budú nasledovať takmer každý deň.

Sľub odštartoval Roadshow Slovenského olympijského tímu

Slovenskú olympijskú pochodeň odovzdali prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi paralympionik Dušan Pitoňák a olympionička Alena Procházková. FOTO: JÁN SÚKUP
Slovenskú olympijskú pochodeň odovzdali prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi paralympionik Dušan Pitoňák a olympionička Alena Procházková.
Foto
JÁN SÚKUP

BRATISLAVA 30. januára (SOV) - Hlava štátu po ceremónii slávnostného sľubu olympijskej a paralympijskej výpravy, ktorej súčasťou bolo aj prevzatie darov od SOV a SOV a odovzdanie štátnych vlajok obom delegáciám, priamo v historickej budove Národnej rady SR účinkovala ešte pri jednom slávnostnom akte. Alena Procházková a paralympionik Dušan Pitoňák odovzdali Andrejovi Kisku spoločne fakľu, ktorou zapálil prezident slovenský olympijský oheň. Na podstavci, v ktorom sa oheň zažal, sú tabuľky s menami všetkých slovenských športovcov, ktorý sa postarali o zisk 33 našich olympijských medailí v ére štátnej samostatnosti Slovenska. Týmto aktom odštartovala štafeta SOV s olympijským ohňom, ktorý počas ďalších jedenástich dní v rámci Roadshow Slovenského olympijského tímu budú môcť vidieť v desiatich slovenských mestách. Štafeta poputuje cez Slovensko až do dňa otvorenia ZOH – 9. februára.

Zapálenie slovenského olympijského ohňa. FOTO: JÁN SÚKUP
Zapálenie slovenského olympijského ohňa.
Foto
JÁN SÚKUP

Následne po štvrtej popoludní oheň s tou istou fakľou pred nákupným centrom Eurovea zapálil sánkar Jozef Ninis, ktorý tiež bude na ZOH štartovať už po štvrtý raz. To bol “ostrý” štart Roadshow SOT, ktorej súčasťou v každom meste bude bohatý športový aj kultúrny program. V Eurovee ho okrem foklórneho vystúpenia spestrila autogramiáda našich olympionikov, plus generálneho manažéra nášho hokejového tímu Miroslava Šatana a reprezentačného trénera tímu Craiga Ramsayho. Návštevníci Eurovey si mohli prezrieť pútavú výstavu k 25. výročiu Slovenského olympijského výboru, vyskúšať športové aktivity na trenažéroch, či absolvovať zdravotné vyšetrenia v Zóne zdravia, ktorú pripravil Hlavný partner SOV - zdravotná poisťovňa Dôvera.

Pred Euroveou zapálil olympijský oheň sánkar Jozef Ninis. FOTO: JÁN SÚKUP
Pred Euroveou zapálil olympijský oheň sánkar Jozef Ninis.
Foto
JÁN SÚKUP

Z Bratislavy sa Roadshow SOT presunie do Trnavy (1. februára), ďalšími zastávkami budú Nitra (2. februára), Banská Bystrica (3. februára), Liptovský Mikuláš (4. februára), Žiliny (5. februára), Martin (6. februára), Košice (7. februára), Poprad 8. februára) a na záver Demänovská dolina – Jasná (9. a 10. februára).

Časť našej olympijskej výpravy sa pred Euroveou predstavila aj verejnosti. FOTO: JÁN SÚKUP
Časť našej olympijskej výpravy sa pred Euroveou predstavila aj verejnosti.
Foto
JÁN SÚKUP

Do Roadshow SOT sa zapoja viacerí známi slovenskí olympionici a ďalší športovci –vodní slalomári Michal Martikán, Ladislav Škantár, Jana Dukátová, Jakub Grigar, rýchlostní kanoisti Erik Vlček, Juraj Tarr, Peter Gelle, Denis Myšák, Adam Botek, Martina Kohlová, atléti Matej Tóth, Marcel Lomnický, strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková, biatlonista Pavol Hurajt, plavec Richard Nagy, basketbalistka Zuzana Žirková, hokejisti Jiří Bicek, Zuzana Tomčíková, či zjazdárka Janka Gantnerová.

Momentka z autogramiády olympionikov v Eurovee. Zľava zjazdárka Barbara Kantorová, bežkyňa Barbora Klementová a sánkar Marek Solčanský. FOTO: JÁN SÚKUP
Momentka z autogramiády olympionikov v Eurovee. Zľava zjazdárka Barbara Kantorová, bežkyňa Barbora Klementová a sánkar Marek Solčanský.
Foto
JÁN SÚKUP

Všade bude súčasťou Roadshow SOT zaujímavý sprievodný program, ktorého cieľom je priblížiť olympijskú atmosféru všetkým fanúšikom športu. S tým súvisí aj možnosť nielen stretnúť sa s našimi špičkovými športovcami, ale aj dotknúť sa skutočnej olympijskej pochodne, prežiť nezabudnuteľný olympijský športový deň a zapojiť sa do rozmanitých športových aktivít s využitím simulátorov virtuálnej reality a trenažérov na cyklistiku, biatlon či vodný slalom. A budú môcť navštíviť aj Zónu zdravia.

„Sme presvedčení, že úlohou Slovenského olympijského výboru je okrem iného dostať olympizmus bližšie k ľuďom a športovým fanúšikom. Roadshow Slovenského olympijského tímu je jedinečná príležitosť, ako zažiť aspoň sprostredkovane olympijskú atmosféru naživo. Vyvrcholením podujatia na ktoré už teraz pozývam verejnosť je Aréna Slovenského olympijského tímu v Jasnej, v ktorej počas celých olympijských hier bude prebiehať zaujímavý sprievodný program inšpirovaný myšlienkami olympizmu,“ povedal prezident SOV Anton Siekel.

Podujatia a športovci
Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV