Športové aktuality
2 mins. čítania

Organizátori ZOH 2018 v Pjongčangu dosiahli zisk 55 miliónov USD

Anastasia Kuzminová znovu na striebornom stupienku!
Foto
TASR/MiCHAL SVÍTOK

BUENOS AIRES 9. októbra (MOV/SOV) – Na zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru (MOV) počas OH mládeže v argentínskom Buenos Aires odznela záverečná správa o februárových XXIII. zimných olympijských hrách v Pjongčangu. Prezident organizačného výboru POCOG I Hi-pom v nej uviedol, že organizátori vygenerovali zisk najmenej 55 miliónov amerických dolárov.

MOV zhodnotil, že ZOH 2018 boli po každej stránke mimoriadne úspešné. „Preto sa MOV rozhodol poskytnúť svoj podiel zo zisku v prospech športu v Kórejskej republike,“ vyhlásil prezident MOV Thomas Bach. Inak je bežné, že ak usporiadanie olympijských hier vykáže zisk, ten sa delí medzi MOV, organizačný výbor hier a národný olympijský výbor hostiteľskej krajiny.

Prezident MOV ďalej uviedol, že organizátori ZOH dosiahli prebytok rozpočtu vďaka implementácii zásad reformnej Agendy 2020 predovšetkým znížením nákladov a zvýšením príjmov a uplatnením filozofie, ktorú MOV tohto roku zakotvil v tzv. Novej norme. V Pjongčangu sa úspory prejavili predovšetkým v dôsledku zrušenia plánu stavať ďalšie medzinárodné vysielacie centrum (IBC) v horskej časti regiónu, redukciou plochy jediného IBC o 30 percent a využitím už existujúcich priestorov na zriadenie hlavného tlačového centra (MPC). Zvýšenie prijmov zase POCOG dosiahol tým, že pôvodne kalkulovaných dovedna 30-tisíc sedadiel pre akreditovaných ľudí rôznych kategórii v hľadiskách všetkých športovísk ponúkol na predaj divákom.

Novú normu, ktorá bola schválená na zasadnutí MOV práve počas ZOH v Pjongčangu, výrazne uplatňujú organizátori OH 2020. V dôsledku toho vykazujú úsporu 2,1 miliardy dolárov v porovnaní s pôvodným rozpočtom. Ešte o niečo väčšiu úsporu (spolu 2,2 miliardy dolárov) dosiahli zmenami v celkovom koncepte hier. Tie sa prejavili japonskou snahou čo najviac využiť (pokiaľ to bolo možné) existujúce športoviská namiesto výstavby nových. To však spôsobilo, že aktuálny koncept OH 2020 v Tokiu je podstatne menej kompaktný než pred piatimi rokmi, keď mesto aj vďaka projektu s koncentráciou športovísk na malej ploche získalo právo usporiadať Hry XXXII. olympiády.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV