Sarajevo 2019

2 G
2 S
EYOF
Dátum konania
-
Počet športovcov
45
Mužských športovcov
31
Ženských športovkýň
14
Slovenských športovcov
45

Vďaka zisku dvoch zlatých a dvoch strieborných medailí, o ktoré sa postarali šortrekistky (rýchlokorčuliarky na krátkej dráhe) Petra Rusnáková (víťazka na 500 aj 1000 m a druhá na 1500 m) a Lucia Filipová (druhá na 500 m), Slovensko obsadilo v medailovom rebríčku výprav 46 národných olympijských výborov vynikajúce siedme miesto. Treba však uviesť aj to, že spomedzi ostatných našich športovcov sa do prvej desiatky prebojovala už len biatlonistka Barbora Horniaková v pretekoch na 10 km. Hodno vyzdvihnúť aj osobný bodový rekord krasokorčuliarky Emy Doboszovej, či umiestenia zjazdárov Jána Sanitrára a Silvie Strachanovej v slalome i biatlonistky Michaely Hubačovej na 6 km zhodne v prvej tretine štartového poľa. Sklamaní umiestením, ale nie výsledkami, mohli byť naši mladí hokejisti, ktorí z troch zápasov prehrali len jeden (1:2 s Fínskom), jeden vyhrali v riadnom čase a jeden po predĺžení, ale napriek tomu obsadili až 5. miesto zo 6 tímov.

Zimný EYOF v Sarajeve a Východnom Sarajeve bol pre Slovensko z hľadiska zisku medailí historicky najúspešnejší. Na predchádzajúcich 13 zimných EYOF získali Slováci dohromady šesť medailí (1-0-5), pričom až zo siedmich podujatí sa vrátili bez cenného kovu. Teraz si však naša výprava vybojovala hneď štyri medaily (2-2-0). Hodnota našej medailovej zbierky prevýšila dokonca aj hodnotu zbierok na každom z doterajších 14 letných EYOF, odkiaľ sa pritom Slováci vždy vrátili aspoň s jednou medailou.

Petra Rusnáková sa stala najúspešnejšou účastníčkou celého podujatia a zároveň aj historicky najúspešnejšou slovenskou športovkyňou na letných aj zimných EYOF (v minulosti EYOD).

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV