Športové aktuality
9 mins. čítania

1. SÚŤAŽNÝ DEŇ NA ZIMNOM EYOF V SARAJEVE: MÁME PRVÚ MEDAILU!

Jakub Takáč

Sarajevo 11. februára (SOŠV) – Rozprávkový štart XIV. zimného Európskeho olympijského festivalu mládeže v Sarajeve. Z hlavného mesta Bosny a Hercegoviny dorazila domov na Slovensko nečakaná, no za to fantastická správa! Naša mladá šortrekárka Petra Rusnáková s prehľadom prešla cez rozjazdy až do finále, kde v hale Skenderija vybojovala pre našu krajinu striebornú medailu. Z doterajších štrnástich EYOF/EYOD získali športovci spod Tatier sedem cenných kovov, pričom strieborný odtieň doposiaľ v našej medailovej zbierke absentoval. Rusnákovej úspech je o to cennejší, že získala ešte len tretiu slovenskú medailu z individuálnej disciplíny v histórii tohto podujatia. Pred ňou sa to podarilo len bežcovi na lyžiach Martinovi Bajčičákovi hneď na premiérovom EYOD v Aopste v roku 1993 a potom až krasokorčuliarke Monike Simančíkovej v Liberci 2011.

Rusnáková prehrala zlato len o tri stotiny

Obe naše reprezentantky v šortreku na 1500 metrov ovládli svoje rozjazdy a postúpili do semifinále z 1. miest. Kým mladú Luciu Filipovú v ďalšej jazde diskvalifikovali pre blokovanie českej súperky, cestu do finále mala jej krajanka Petra Rusnáková plne pod kontrolou. V samotnom finále bola dlho prvá, na čiare sa však talianska reprezentantka Elisa Confortolová vystrčila a vyhrala o necelé tri stotiny sekundy. Aj napriek tomu na zimnom vydaní Európskeho olympijského festivalu mládeže v Sarajeve môž

Petra Rusnáková verí, že v Sarajeve ešte môže uspieť. V utorok ju čaká šorttreková súťaž na 500 m. FOTO: : SOŠV/Andrej Galica
Petra Rusnáková verí, že v Sarajeve ešte môže uspieť. V utorok ju čaká šorttreková súťaž na 500 m.
Foto
: SOŠV/Andrej Galica
eme hneď v úvodný súťažný deň oslavovať zisk cenného kovu.

„Mala som mierny stres, no teraz sa cítim skvele, bolí ma trochu iba koleno. Napriek tomu, je to pre mňa opäť niečo nové, prekvapila som samú seba. Do Sarajeva som cestovala s očakávaním, že by sa nejaký úspech mohol podariť. Mám medailu a som šťastná. Vo finále som vedela, že je za mnou v tesnom závese Talianka Confortolová, ktorú dokonca dobre poznám. Striebro ma povzbudilo smerom do ďalších súťaží, verím, že som na tomto podujatí ešte nepovedala posledné slovo,“ skonštatovala po finálovej jazde Petra Rusnáková.

O čosi menej šťastná bola Lucia Filipová, ktorá s prehľadom vyhrala rozjazdu a v semifinále bola dokonca najrýchlejšia. Finálovú účasť jej stopli rozhodcovia. „Nečakala som, že na tom budem až tak dobre. Neskôr ma ale diskvalifikovali, lebo som urobila chybu a štuchla do českej súperky. Pri tomto športe nikdy neviete, čo sa stane… Aspoň som si ušetrila viac energie do zajtrajšej disciplíny na 500 metrov,“ povedala Lucia Filipová, ktorá si pochvaľovala atmosféru v hale Skenderija.

Spokojná mohla byť trénerka Kateřina Novotná. „Prišli sme sem s veľkými ambíciami. Dúfala som, že obe dievčatá budú vo finále a pobijú sa o cenné kovy, žiaľ, nevyšlo to. Aj tak som rada, že máme striebro. Talianka Confortolová mala výhodu, že Petru musela doháňať. Mala pred sebou súperku, a tak mala za kým ísť. Keď ste na čele, je to náročnejšie. Chýbal skutočne iba kúsok, ale verím, že v Sarajeve ešte zažijeme aj radosť zo zlata.“

Snoubordista Mlynček nepostúpil, jeho výkon poznačil tréningový pád

Bjelašnica jedinému slovenskému zástupcovi v snoubordingu príliš nepriala. Mladý Juraj Mlynček deň

Bežkárka Kristína Sivoková obsadila solídnu 28. pozíciu. FOTO: : SOŠV/Andrej Galica
Bežkárka Kristína Sivoková obsadila solídnu 28. pozíciu.
Foto
: SOŠV/Andrej Galica
pred svojim vystúpením spadol a tvrdo si udrel chrbát. Lekár našej výpravy mal plné ruky práce, aby dal reprezentanta spod Tatier dohromady. Ten v skupinovej konkurencii 22 súťažiacich v slopestyle obsadil konečné 20. miesto a do zajtrajšieho semifinále už nepostúpil. V celkovom meradle 46 pretekárov mu patrila 40. pozícia. „Juraj na lepší výsledok ani nemal, lebo sa stretol s chlapcami, ktorí majú za sebou niekoľko medzinárodných pretekov,“ zrhnul vedúci jeho tímu Jozef Smekal.

Bežcom na lyžiach nežičilo počasie, za hodinu sa ochladilo o šesť stupňov

Areál Igman Veliko Polje dnes hostil súťažiacich v bežeckom lyžovaní. Náročné podmienky a vytrvalý dážď komplikoval športovcom ich výkony. Medzi dievčatami na 7,5 kilometra klasickou technikou triumfovala časom 25:22,5 Švajčiarka Anja Weberová tesne pred svojou krajankou Nadjou Kailinovou. Medzi 78 súťažiacimi zaujala spomedzi Sloveniek najviac Kristína Sivoková, ktorá obsadila solídnu 28. pozíciu s časom 28:42,3. Ďalšia naša reprezentantka Mária Danielová skončila na 44. mieste (29:33,8) a Marianna Klementová na 51. priečke (30:39,8).

V bežeckom lyžovaní chlapcov na 10 km klasickou technikou sa predstavilo 88 športovcov, ktorým sa poveternostné podmienky výrazne zhoršili. Premenlivé počasie prinieslo ochladenie v priebehu jednej hodiny až o 6 stupňov (!), dážď sa zrazu zmenil na husté sneženie. Súťažiaci tak museli vzhľadom na spomenuté okolnosti terénu prispôsobovať aj mazanie. Nepriaznivé podmienky najviac vyhovovali Francúzovi Florianovi Perezovi, ktorý finišoval s časom 30:37,8. Spomedzi Slovákov skončil Denis Tilesch na 24. pozícii (34:13,4) a Matúš Oravec až na 61. mieste (35:58,6). Tréner Holienčík po pretekoch mohol byť spokojný. 

Zmätky i premrznuté dievčatá v slalome

V slalome dievčat v Jahorine boli dnes veľmi ťažké podmienky. V prvom kole pršalo, miestami sa zrážky menili na dážď so snehom. Samotná trať však držala, naše dievčatá mali vyjazdené koľaje. Zo 4 slovenských pretekárok, ktoré boli na štarte, obsadila 39. pozíciu Silvia Strachanová, 49. miesto patrilo Ivete Derfenyiovej a 51. bola Andrea Pavláková. Prvé kolo nedokončila z našich iba Miroslava Zimenová. „Druhé kolo dokončila Strachanová a Pavláková, pričom prvá menovaná bola na 30. mieste, čo hodnotím pozitívne. V druhom kole na trati dosť husto snežilo, všetci mali problém s viditeľnosťou. Sneh sa lepil na okuliare, bolo to na hrane únosnosti. Popritom sme zaznamenali zmätky s časomierou i neskoré štarty v druhom kole, ktoré sa predĺžili asi o pol hodinu. Dievčatá na štarte premokli a premrzli. Potom sa im lepili vločky na fotobunky, nedal sa presne merať čas. V závere sa k tomu pridali aj zle vyhlásené výsledky, ktoré sa po protestoch francúzskej výpravy upravili a všetci veria, že sú regulárne podľa dosiahnutých časov,“ zvestoval tréner Ján Sanitrár.

Hokejisti odštartovali prehrou 1:2 s Fínskom

Úvodné vystúpenie majú za sebou už aj slovenskí hokejisti. Tí v hale Zetra podľahli Fínom tesne 1:2, keď sa o náš jediný zásah postaral v tretej tretine stretnutia Richard Petráš. Naši reprezentanti mali na začiatku zápasu problémy, boli pod obrovským tlakom. Hráči Soumi dominovali v početnosti striel na bránku, lepšie korčulovali. Aj napriek dvom inkasovaným gólom v prvej tretine sa mladým Slovákom tlak severanov podarilo ustáť a v zápase sa postupne zlepšovali. V tretej časti ich výkon gradoval a priniesol i dôležitý korigujúci gól, keď Petráš na začiatku 55. minúty ostal sám medzi kruhmi a jeho strelu tečovali za chrbát brankára obrancovia Fínska. Tí v závere potom zneisteli, hra sa otočila na našu stranu a Slováci dostali krídla. Hoci zvýšenému počtu striel vytúžené vyrovnanie už neprišlo.

Naši hokejisti začali turnaj tesnou prehrou s Fínskom, šancu na reparát majú už zajtra večer proti Bielorusku. FOTO: : SOŠV/Andrej Galica
Naši hokejisti začali turnaj tesnou prehrou s Fínskom, šancu na reparát majú už zajtra večer proti Bielorusku.
Foto
: SOŠV/Andrej Galica
„Treba uznať vysoké kvality súpera, ktorý je na svetovej úrovni. Fíni vyhrali zaslúžene, pre nás je výsledok lichotivý. V stretnutí sme urobili príliš veľa chýb. Málo sme strieľali na bránku, čo zabránilo lepšiemu výsledku. Protihráčom gratulujem a verím, že ak nás zdolali, podarí sa im vyhrať aj tento turnaj,“ sumarizoval tréner Ján Lipiansky. „Pri vstupe do turnaja sme narazili na náročného súpera. Vedeli sme, že proti Fínom máme šancu uspieť. Nezačali sme ale podľa predstáv, náš výkon gradoval až v závere. Boli sme až príliš často vylučovaní, v oslabeniach sa potom dávajú góly ťažko. Myslím si, že aj toto stretnutie nám dalo smerom do ďalších bojov veľmi veľa,“ zamyslel sa autor jediného slovenského gólu Richard Petráš. „Dnešný zápas nás stál veľmi veľa energie, no verím, že v ďalšom vystúpení budeme hrať lepšie. Pred zápasom s Bieloruskom bude záležať aj na tom, ako zregenerujeme a chlapci si nastavia hlavu. Na tomto turnaji totiž neexistuje žiadny ľahký súper. Možno budeme musieť viac tvoriť, uvidíme, ako nám to pôjde. Ak dobre odštartujeme, verím, že je v našich silách duel dotiahnuť do úspešného konca,“ doplnil tréner Lipiansky.

DOTERAJŠIE SLOVENSKÉ MEDAILY ZO ZIMNÝCH EYOF/EYOD

ZLATO

IV. ZIMNÝ EYOD POPRAD-TATRY 1999

KOMBINOVANÁ BIATLONOVÁ ŠTAFETA NA 4x5 km (D. Šimočko, Slezáková, Hasillová, M. Kazár)

STRIEBRO

XIV. ZIMNÝ EYOF SARAJEVO 2019

Petra RUSNÁKOVÁ, šorttrek – 1500 m

BRONZ

I. ZIMNÝ EYOD AOSTA 1993

Martin BAJČIČÁK, beh na lyžiach - 7,5 km

III. ZIMNÝ EYOD SUNDSVALL 1997

KOMBINOVANÁ BIATLONOVÁ ŠTAFETA NA 5,2 km (Reguly, Haazová, Timko, Valenčinová)

VII. ZIMNÝ EYOF MONTHEY 2005

KOMBINOVANÁ ŠTAFETA V BEHU NA LYŽIACH NA 4x5 km (Otčenáš, Garajová, Janečko, Blašková)

X. ZIMNÝ EYOF LIBEREC 2011

Monika SIMANČÍKOVÁ, krasokorčuľovanie

XIII. ZIMNÝ EYOF ERZURUM 2017

DRUŽSTVO HOKEJISTOV

PONDELŇAJŠIE VÝSLEDKY SLOVÁKOV:

Šorttrek (32 súťažiacich) – 1500 m dievčatá (finále) – 1. Elisa Confortolová (Tal.) 2:39,258, 2. Petra Rusnáková (SVK) 2:39,283, …. 21. Lucia Filipová - diskvalifikovaná v semifinále.

Snoubording Slopestyle (22 súťažiacich v skupine/celkovo 46) – kvalifikácia 1. Baldur Vilhelmsson (Isl.), ... 20. Juraj Mlynček (SVK) - celkovo 40. miesto.

Bežecké lyžovanie (78 súťažiacich) – 7,5 km klasickou technikou (dievčatá) – 1. Anja Weberová (Švaj.) 25:22,5, ... 28. Kristína Sivoková (SVK) 28:42,3, ... 44. Mária Danielová (SVK) 29:33,8, ... 51. Marianna Klementová (SVK) 30:39,8

Bežecké lyžovanie (88 súťažiacich) - 10 km klasickou technikou (chlapci) - 1. Florian Perez (Franc.) 30:37,8, ... 24. Denis Tilesch (SVK) 34:13,4, ... 61. Matúš Oravec (SVK) 35:58,6

Slalom dievčatá (102 súťažiacich) – 1. Magdalena Eggerová (Rak.) 1:40,70, ... 30. Silvia Strachanová (SVK) 1:51,15, ... 42. Andrea Pavláková (SVK) 2:03,79, ... Iveta Derfenyiová (SVK) nedokončila 2. kolo, ... Miroslava Zimenová (SVK) nedokončila 1. kolo 

Ľadový hokej: Fínsko – Slovensko 2:1 (2:0, 0:0, 0:1), strelec jediného gólu SVK: Richard Petráš

UTORŇAJŠÍ PROGRAM SLOVÁKOV:

Slalom chlapci (Jahorina, 10.00 hod.) – 1. kolo - Baláž, Sanitrár, Lások, Botka

Bežecké lyžovanie (Igman Veliko Polje, 10.00 hod.) – 5 km voľnou technikou dievčatá - Danielová, Klementová, Sivoková

Biatlon (Dvorišta, 10.00 hod.) – 7,5 km šprint chlapci - Gregor, Koštiál, Cesnek, Vološin

Šorttrek (Skenderija, 10.05 hod.) – 500 m CH a D - Rusnáková, Filipová

Bežecké lyžovanie (Igman Veliko Polje, 12.00 hod.) – 7,5 km voľnou technikou chlapci - Tilesch, Oravec

Slalom chlapci (Jahorina, 12.30 hod.) – 2. kolo - Baláž, Sanitrár, Lások, Botka

Biatlon (Dvorišta, 13.00 hod.) – 6 km šprint dievčatá - Kapustová, Horniaková, Hubačová, Vozárová

Ľadový hokej (Zetra, 19.30 hod.): Slovensko – Bielorusko

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV