Športové aktuality
2 mins. čítania

ZOH v Pjongčangu vyniesli pre MOV zisk 430 miliónov dolárov, ktorý sa rozdelí do olympijského hnutia

Momentka z otvorenia ZOH 2018.
Foto
TASR/AP

LAUSANNE 29. marca (MOV, sou) - Zimné olympijské hry 2018 v Pjongčangu vyniesli Medzinárodnému olympijskému výboru (MOV) zisk 430 miliónov USD (v prepočte 382 miliónov eur), čo je o 8 percent viac, než v prípade ZOH 2014 v Soči. Exekutíva MOV tento týždeň na svojom zasadnutí v Lausanne rozhodla, že zisk bude použitý „na rozvoj športu a športovcov na celom svete“. V praxi to znamená, že sa rozdelí rovným dielom (teda po 215 miliónov dolárov) medzi národné olympijské výbory vo svete a medzinárodné športové federácie.

"Financovanie týchto ZOH bolo založené na modeli solidarity, takže každý zúčastnený má právo sa podieľať aj na finančnom profite,"uviedol prezident MOV Thomas Bach.

MOV vlani v októbri oznámil, že rozpočet ZOH v Pjongčangu bol uzavretý s prebytkom vo výške 55 miliónov USD (v prepočte 49 miliónov eur). Celkové náklady na operatívny rozpočet hier (OCOG budget) dosiahli 2,245 miliardy USD (1,95 miliardy eur) a celkové výdavky 2,195 miliardy USD (1,91 miliardy eur). Finančný prebytok sa podarilo dosiahnuť vďaka úsporným opatreniam, ktoré sa realizovali v rámci aplikácie reformnej Agendy 2020 MOV.

Svoj podiel na tomto profite z organizácie hier MOV vložil do Nadácie Pjongčang 2018, ktorej hlavným poslaním je starať sa o dedičstvo ZOH 2018 v podobe nových športovísk v olympijskom regióne. Zatiaľ však stále nie je jasné budúce využitie hlavnej hokejovej haly a rýchlokorčuliarskeho oválu v Kangnungu, takisto ani zjazdárskeho centra v Čongsone. Provincia Kangwon, na úzwemí ktorej ležia všetky olympijské športoviská, oznámila, že na prevádzku športovísk do roku 2022 potrebuje 18 miliónov USD.

Podujatia a športovci
Tags
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV