Športové aktuality
Reportáž
5 mins. čítania

Nedocenený, no napriek tomu úspešný. Viete, o akom športe je reč?

Šimon Šuník
Slovenskí hokejbaloví reprezentanti získali v zápase o 3. miesto proti tímu USA po víťazstve 7:2 bronzové medaily na Majstrovstvách sveta v hokejbale 2011 v Bratislave.
Foto
TASR

Hokejbal je šport, ktorý je stále niekde v úzadí, a to aj napriek tomu, že si svoju pozornosť určite zaslúži. Staršie ročníky ho hrávali medzi panelákmi na sídliskach. Podobnosť hokeju je neodškriepiteľná, jediným významným rozdielom je to, že pri hokejbale hráči nemajú korčule, ale behajú za špeciálnou loptičkou oranžovej farby. A čo málokto vie, je to náš najúspešnejší kolektívny šport.

Slovenská hokejbalová reprezentácia patrí pod Medzinárodnú hokejbalovú federáciu – ISBHF. Medzi olympijské športy hokejbal zatiaľ nepatrí, ale budúcnosť má určite svetlú.

V článku si priblížime niekoľko dôležitých míľnikov z histórie našej hokejbalovej reprezentácie. Dozviete sa, že tento šport do veľkej miery zasiahol aj životy našich úspešných hokejistov, na čele ktorých stálo legendárne číslo 38.

Prvé majstrovstvá sveta na Slovensku

Úvodné majstrovstvá sveta v hokejbale sa konali v roku 1996 na našom území. Slovensko získalo na bratislavskom štadióne Ondreja Nepelu svoju prvú medailu v tomto športe, ktorá mala bronzový lesk. V stretnutí o 3. miesto naši hokejbalisti porazili Nemecko 5:1.

hokejbal

Foto: TASR

Vždy s medailou

Zaujímavosťou je, že z každého svetového šampionátu Slovensko priviezlo cenný kov. Na doterajších dvanástich podujatiach sme získali 4-krát zlato, 2-krát striebro a 6-krát bronz. Podarí sa našim hokejbalistom v tejto tradícii pokračovať ďalej? Uvidíme už čoskoro.

DemitraPrvý titul majstra sveta s hviezdnymi menami

Najpamätnejším bude azda navždy prvý zlatý úspech. V roku 1999 sa konali MS vo Zvolene a naši hokejbalisti vybojovali premiérový majstrovský titul. Výraznou mierou k nemu dopomohli aj hokejoví reprezentanti. Na súpiske Slovenska figurovali okrem najlepších hokejbalistov aj hráči, ktorí okúsili najlepšiu hokejovú ligu sveta NHL – Jozef Stümpel, Richard Zedník a Pavol Demitra. Práve posledný menovaný sa presadil gólovo v semifinále aj finále a navyše premenil aj samostatný nájazd vo finálovom rozstrele. Okrem toho sa Demitra dostal aj do „All Stars“ výberu turnaja.

Vzájomná spolupráca dvoch hokejových športov

V novembri minulého roka prišlo k významnej dohode. Slovenská hokejbalová únia (SHbÚ) a Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) podpísali zmluvu o spolupráci. Cieľom je spájanie hokejových športov a zvýšenie popularity hokejbalu. Kladný postoj k zmluve zaujali prezidenti jednotlivých zväzov – Jozef Stümpel (SHbÚ) a Martin Kohút (SZĽH). Hokejbal je pre väčšinu hokejistov doplnkový šport počas letnej prípravy, keďže je náročný na vytrvalosť a môžu si pri ňom aj zlepšovať svoju techniku.

Zlatý hetrik

V roku 2013 vybojovali Slováci zlato na MS v kanadskom meste St. John´s. Vo finále zdolali hokejbalistov z Česka. Nikomu by však nenapadlo, že to je iba štart zlatej éry slovenského hokejbalu. O dva roky ich síce vo švajčiarskom Zugu potrápila základná skupina, ale vo vyraďovacej fáze už „šliapali“ ako tamojšie slávne hodinky. Na ceste za titulom zvládli postupne najťažší možný žreb – Kanada, Česko, USA. V roku 2017 už bola myšlienka „zlatého hetriku“ v hlavách všetkých hráčov. Želania spred turnaja sa podarili naplniť a v Pardubiciach zdvihli nad hlavy majstrovský pohár už tretíkrát po sebe. V dramatickom finále zvíťazili nad Kanadou. O výhre rozhodol hokejový reprezentant Patrik Svitana.

Úspešná mládež

Slovensko má už dlhé roky skvelú mládežnícku základňu. Ak spočítame všetky cenné kovy, ktoré získali kategórie do 16, 18 a 20 rokov, tak nám dokopy vyjde 21 medailí. Najviac (deväť) cenných kovov získali najstarší hráči zo spomenutých kategórií. Hráči do 16 a 18 rokov získali zhodne po šesť medailí.

hokejbal

Foto: Archív Šimona Šuníka 

Slovák, ktorého rešpektuje celá hokejbalová verejnosť

Tento honor si vyslúžil Stanislav Petrík. Dlhoročná brankárska opora seniorskej reprezentácie je najväčšou hokejbalovou hviezdou nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Do roku 2011 bol aj hokejový brankár. Chytal napríklad za HC Slovan Bratislava, ale aj vo Francúzsku či v Kazachstane. Na hokejbalovej úrovni je držiteľom všetkých štyroch titulov majstra sveta. Okrem toho bol dvakrát, v rokoch 2013 a 2015, vyhlásený za najlepšieho hokejbalistu na svete. Veľa odborníkov ho považuje za ikonu hokejbalu.

Do Košíc po titul

Najbližší svetový šampionát v hokejbale sa uskutoční tento rok v Košiciach od 14. do 22. júna 2019. V polovici júna vybehnú naši reprezentanti na plochu košickej Steel arény s prianím štvrtého titulu po sebe. Tím povedie nový trénerský tandem Danko – Gregorík, ktorí žali úspechy s mladíkmi do 20 rokov. Omladenie kádra je výrazné, ale túžba zostáva rovnaká. V základnej skupine čaká na Slovensko kvarteto súperov. Turnaj otvoria proti Fínsku, v druhom zápase si zmerajú sily s USA, následne s Francúzmi a skupinu ukončia proti Čechom.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV