SOŠV
11 mins. čítania

Valné zhromaždenie SOŠV prijalo 13 nových členov, zvolilo za nového člena výkonného výboru hokejového šéfa Martina Kohúta a rozhodnutie o dejisku letného EYOF 2021 presunulo na exekutívu

Gabriel Bogdányi
Pohľad do pléna počas rokovania 56. valného zhromaždenia SOŠV.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

BRATISLAVA (SOŠV) - Novým členom exekutívy Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) sa namiesto Jozefa Gönciho stal šéf slovenského hokeja Martin Kohút, zápasník David Musuľbes má namiesto pekinského bronzu už striebro, do SOŠV prijali ďalších 13 nových členov, jeho čestným členom sa stal Tomáš Grosmann a o dejisku XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) na Slovensku sa rozhodne do konca budúceho týždňa – to sú hlavné závery piatkového 56. valného zhromaždenia SOŠV v kongresovej sále hotela NH Gate One, ktoré bolo prvé po vlaňajšej decembrovej transformácii Slovenského olympijského výboru na strešnú organizáciu slovenského športu s novým názvom.

KOHÚT NOVÝM ČLENOM EXEKUTÍVY

Martin Kohút je novým členom výkonného výboru SOŠV.
Martin Kohút je novým členom výkonného výboru SOŠV.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Novým členom výkonného výboru SOŠV sa stal šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút. Vo voľbách získal celkovo 57 hlasov. Jeho jediný protikandidát,  prezident Slovenského zväzu biatlonu (SZB) Tomáš Fusko (na rokovaní sa nezúčastnil osobne), výrazne menej – len 24. Za Kohúta hlasovalo z 55 delegátov 19 „dvojhlasových“ (olympijské športy) a rovnaký počet „jednohlasových“, Fuska uprednostnili ôsmi z oboch spektier SOŠV, pričom jeden hlasovací lístok bol neplatný.

Martin Kohút vo výkonnom výbore nahradí viceprezidenta SOŠV Jozefa Gӧnciho, ktorý sa v januári stal štátnym tajomníkom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre oblasť športu. „Som rád, že som získal takú veľkú dôveru delegátov. Budem sa snažiť svojou prácou nesklamať ju. Chcem ponúknuť moje skúsenosti z pôsobenia v hokejovom zväze a v oblasti podnikania, ale s prezidentom SOŠV sme sa ešte nebavili o tom, čo odo mňa očakáva,“ skonštatoval Martin Kohút po svojom zvolení.

Prezident SOŠV Anton Siekel zdôraznil, že spolupráca s novým členom exekutívy sa nezačne až teraz. Športová infraštruktúra, jej rozvoj, či daňové aspekty podpory športu – to sú témy, o ktorých často diskutovali aj v minulosti. „Myslím si, že práve túto parketu by si mohol vziať za svoju,“ poznamenal šéf SOŠV. Otázka, kto prevezme viceprezidentský post po Göncim, ostáva otvorená. Anton Siekel pripustil, že by teoreticky mohla ostať neobsadená do konca tohto olympijského cyklu. „Nie je však vylúčené, že niekoho predsa len vyberieme. Všetko závisí od vývoja situácie,“ podotkol šéf SOŠV.

MUSUĽBES UŽ MÁ STRIEBRO

Členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Danka Barteková z poverenia prezidenta MOV Thomasa Bacha slávnostne odovzdala (spolu s prezidentom SOŠV Antonom Siekelom) zápasníkovi Davidovi Musuľbesovi striebro z OH 2008 v Pekingu v kategórii do 120 kg. Získal ho po dodatočnej diskvalifikácie pôvodného víťaza a svojho semifinálového premožiteľa Uzbeka Tajmazova za doping.

Štyridsaťšesťročný Musuľbes sa o odtieň cennejšej medaily dočkal presne po 2 rokoch a 21 dňoch odkedy MOV oznámil Uzbekovu diskvalifikáciu. „Samozrejme, všetky naše záväzky, ktoré deklarujeme voči olympijským medailistom, splníme. David má preto nárok na doplatenie rozdielu medzi prémiou za striebro a bronz,“ vyhlásil Anton Siekel. Za pekinský bronz vyplácal SOV 400-tisíc vtedajších slovenských korún, za striebro o 200-tisíc viac.

Takýto ceremoniál dodatočného odovzdávania olympijskej medaily v rámci revízie výsledkov OH a prerozdeľovania cenných kovov sa v histórii zasadnutí najvyššieho orgánu nášho olympijského hnutia uskutočnil prvý raz. Musuľbesov posun z 3. priečky na 2. je zatiaľ najvýznamnejší v ére samostatnosti. V Londýne 2012 sa po diskvalifikáciách výrazne dopredu posunuli (z 8. na 5. miesto) dvaja atléti – Lucia Klocová v behu na 1500 m a Matej Tóth v chôdzi na 50 km.

SOŠV MÁ 13 NOVÝCH ČLENOV

Spoločná fotografia zástupcov deviatich z 13 novoprijatých členských subjektov SOŠV.
Spoločná fotografia zástupcov deviatich z 13 novoprijatých členských subjektov SOŠV.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Plénum SOŠV jednomyseľne (nik sa nezdržal ani nebol proti) prijalo za svojich členov 13 nových subjektov. Plnohodnotnými členmi SOSV sa stali Slovenská asociácia boccie, Slovenská asociácia fitnes, kulturistiky a silového trojboja, Slovenská asociácia korfbalu, Slovenská motocyklová federácia, Slovenská muaythai asociácia, Slovenská skialpinistická asociácia, Slovenský bridžový zväz, Slovenský národný aeroklub generála M. R. Štefánika (letecké športy), Slovenský zväz dráhového golfu, Slovenský zväz kickboxu a Slovenský zväz psích záprahov, okrem týchto 11 zväzov neolympijských športov aj Klub slovenských turistov a Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Všetkých 13 novoprijatých subjektov bude mať v pléne SOŠV jeden hlas. Po ich prijatí má SOŠV spolu 91 členov – z toho 79 právnických osôb a 12 fyzických osôb, ktoré disponujú spolu 127 hlasmi.

„Teším sa z toho, že každý nový člen prinesie nielen nové skúsenosti, ale ponúkne aj svoj pohľad na šport. Čím viac rôznorodých názorov spoznáme, tým lepšie a efektívnejšie môžeme pracovať v prospech celého slovenského športu,“ reagoval prezident Anton Siekel na rozšírenie SOŠV.

EYOF 2021: KTO NAMIESTO KOŠÍC? ROZHODNE EXEKUTÍVA

Jozef Liba.
Jozef Liba.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Ani po 56. VZ SOŠV nie je jasné, kde na Slovensku sa v lete 2021 uskutoční XVI. letný Európsky olympijský festival mládeže (EYOF). Košice, ktoré mali toto podujatie hostiť, sa pred niekoľkými týždňami jeho organizácie zriekli. Generálny sekretár SOŠV Jozef Liba informoval plénum o aktuálnej situácii v súvislosti s hľadaním náhradného dejiska. „V hre ostávajú traja kandidáti – Žilina, Šamorín/x-bionic® sphere a Banská Bystrica v spolupráci so Zvolenom. S predstaviteľmi všetkých troch miest sme už mali rokovania.“

Valné zhromaždenie SOŠV napokon v uznesení splnomocnilo svoj výkonný výbor a predstaviteľov 10 športových zväzov, ktorých sa usporiadanie EYOF týka, aby do 15. mája vybrali dejisko tohto veľkého multišportového podujatia, na ktoré by malo pricestovať okolo 4000 členov výprav z 50 krajín Európy.

„Žiaľ, dostali sme sa do časového sklzu, to je to najzložitejšie,“ prízvukoval Jozef Liba. „Každý z kandidátov má nejaké limity, no nie také, ktoré by sa nedali v dostatočnom časovom horizonte odstrániť. O tomto sme v stredu diskutovali aj na stretnutí s premiérom Petrom Pellegrinim a s vicepremiérom Richardom Rašim. Chceme si ešte raz sadnúť so zástupcami 10 športových zväzov, ktoré budú predovšetkým garantovať zorganizovanie jednotlivých súťaží. Mestá budú riešiť najmä logistickú časť podujatia. Určité predstavy o favoritovi máme, s každým z kandidátov sme absolvovali nespočetné množstvo stretnutí. Do piatku budúceho týždňa chceme rozhodnúť. Oficiálny ,deadline´ je 17. máj, keď bude vo Viedni zasadnutie exekutívy Európskych olympijských výborov.“

TOMÁŠ GROSMANN ČESTNÝM ČLENOM SOŠV

Plénum SOŠV jednomyseľne schválilo za svojho čestného člena (celkovo 36.) dlhoročného predsedu Klubu športových redaktorov SSN Tomáša Grosmanna za dlhodobú angažovanosť v slovenskom olympijskom hnutí. Prijatím za čestného člena dostal aj Zlatý odznak SOŠV. Toto vyznamenanie si prebrali aj ďalší traja laureáti – Pavol Mlynár, Marián ŠimoOtokar Urban. Na VZ okrem toho odovzdali 8 výročných ocenení a celú plejádu vyznamenaní - 6 strieborných a 8 bronzových odznakov, 6 medailí, 6 plakiet a 10 čestných uznaní SOŠV. Najlepšia slovenská gymnastka 20. storočia Marianna Némethová-Krajčírová si prevzala Diplom Medzinárodného olympijského výboru Ženy a šport.

ANTON SIEKEL HOVORIL O DVOCH PRELOMOVÝCH UDALOSTIACH

Anton Siekel.
Anton Siekel.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Prezident SOŠV Anton Siekel na 56. VZ vo svojej správe za rok 2018 vyzdvihol najmä dva momenty – transformáciu SOV na SOŠV ako strešnú organizáciu slovenského športu a vytvorenie postu štátneho tajomníka pre šport na Ministerstve školstva, vedy , výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR). „Som hrdý, že sa prvý raz stretávame na pôde SOŠ ako strechy slovenského športu a medzi hosťami je aj štátny tajomník pre šport, ktorý pochádza spomedzi nás, zo športového prostredia,“ zdôraznil Siekel. „Tieto dve udalosti sú pre slovenský šport prelomové.“

Šéf SOŠV vyzdvihol množstvo projektov, na ktorých participuje, a ktoré sa v blízkej budúcnosti pokúsi zrealizovať – Olympijský odznak všestrannosti, Juniorský olympijský tím, Olympijský deň, Športuj Slovensko či príprava EYOF 2021. „Uvažujeme podľa českého príkladu o olympijských parkoch, ktoré by počas OH 2020 utvorili akýsi most medzi Slovenskom a  Tokiom,“ poznamenal Anton Siekel.

Prezident SOŠV ocenil aj spoluprácu s olympijskými klubmi („Sú chrbtová kosť olympizmu vo všetkých regiónoch“), spájanie sa s renomovanými značkami ako partnermi SOŠV („Je to pre nás veľká česť“) a pripomenul aj veľkú angažovanosť SOŠV pri príprave Fondu na podporu športu („Bol by to centrálny uzol financovania športu na Slovensku, vďaka ktorému by sme mali oveľa lepší prehľad“), ktorý by mohol vstúpiť do života už 1. januára 2020.

Anton Siekel predložil aj návrh na založenie obchodnej spoločnosti (s. r. o.), vďaka ktorej sa zjednodušia procesy realizácie jednotlivých projektov SOŠV. Jej jediný spoločník bude SOŠV ako občianske združenie. „Tento subjekt by potom v budúcnosti mohol pomáhať aj športovým zväzom pri organizácii podujatí,“ načrtol svoju víziu šéf SOŠV.

ROZPOČET SOŠV NA ROK 2019 – 3,3 MILIÓNA EUR

Na fotografii Gábor Asványi za predsedníckym stolom celkom vpravo.
Na fotografii Gábor Asványi za predsedníckym stolom celkom vpravo.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Výkonný riaditeľ SOŠV Gábor Asványi prezentoval výročnú správu SOŠV za rok 2018 (vrátane hospodárenia – bolo vyrovnané s príjmami a výdavkami na úrovni 4,5 milióna eur) i Slovenskej olympijskej marketingovej (SOM), a. s., ktorá mala výnosy 2,4 milióna eur, čo bolo o 768 000 viac (nárast 47%) ako pred rokom, na čo mali vplyv najmä ZOH v Pjongčangu. „Peňažné príjmy SOM boli 787-tisíc eur, čo je historicky najlepší výsledok,“ zdôraznil Asványi.

Plénum VZ SOŠV schválilo rozpočet na rok 2019, v ktorom sa počíta s príjmami a výdavkami na úrovni 3,3 milióna eur so ziskom asi 14 000 eur. Štátny rozpočet sa na príjmoch SOŠV podieľa sumou približne 1,7 milióna eur, ďalších 877-tisíc eur by mal získať z príspevkov od MOV, EOV a z Olympijskej solidarity. SOM, a. s., by mala doniesť do „pokladne“ 732-tisíc eur. „Rozpočet je zostavený tak, že riziká výpadkov sú minimálne,“ pripomenul Asványi. Príjmy a výdavky SOM, a. s., v roku 2019 budú na úrovni 2,1 milióna eur, plánuje sa mierny zisk okolo 24 000 eur. Správu Nadácie SOV za rok 2018 predložil predseda jej správnej rady Dušan Guľáš.

PREZIDENT  MOV NA SLOVENSKO?

Pohľad do pléna počas rokovania.
Pohľad do pléna počas rokovania.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Generálny sekretár Jozef Liba sa v rámci svojej správy venoval najmä medzinárodnej agende SOŠV. Účasť zahraničných hostí na galavečere k 25. výročiu SOV podľa neho svedčí o tom, že slovenské olympijské hnutie má vo svete dobré meno. Predstavitelia SOŠV absolvovali vlani mnoho významných pracovných ciest, v intenzívnej spolupráci s MOV či ďalšími národnými olympijskými výbormi pokračujú aj v tomto roku.

Druhého apríla ich v sídle MOV v Lausanne prijal prezident Thomas Bach, ktorý vedenie SOŠV pozval na otvorenie nového sídla MOV 23. júna. Prezident SOŠV zasa pozval šéfa svetového olympizmu na návštevu Slovenska. „Vyzerá celkom nádejne jeho účasť na jarnom valnom zhromaždení SOŠV,“ prezradil Liba, ktorý vyzdvihol i aktivity slovenskej členky MOV Danky Bartekovej: „Je mimoriadne aktívna a jej prácu v MOV veľmi oceňujú.“

GÖNCI VYZÝVA NA FÉROVÝ DIALÓG

Jozef Gönci.
Jozef Gönci.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

V úvode rokovania 56. VZ SOŠV vystúpil štátny tajomník MŠVVaŠ pre šport Jozef Gönci, donedávna ešte viceprezident SOŠV. Vyzdvihol fakt, že vďaka vytvoreniu tohto postu sa pohlo riešenie mnohých problémov, ktoré slovenský šport dlhodobo trápili a boli v rámci rezortu odsúvané do úzadia. „V rozhodovacích procesoch sme rýchlejší ako kedykoľvek predtým,“ skonštatoval. „Teší ma, že konečne máme aj podporu od politikov. Takisto je výborné, že sú aj kritici – nútia nás byť v strehu. Nechceme konfrontáciu, ale férový dialóg o systémovom nastavení koncepcie športu u nás.“

Podobne ako prezident SOŠV aj Gönci vyzdvihol transformáciu SOV/SOŠV na strešnú organizáciu slovenského športu, vytvorenie postu štátneho tajomníka pre šport a kroky, ktoré sa podnikajú, aby vznikol Fond na podporu športu.

Na 56. valné zhromaždenie SOŠV sa prezentovalo v úvode rokovania 67 zo 78 členských subjektov SOŠV (87-percentná účasť), ktoré mali k dispozícii dovedna 99 hlasov. Tridsaťdva subjektov bolo „dvojhlasových“, tridsaťpäť „jednohlasových“. Pri záverečnom hlasovaní o uznesení bol už tento počet nižší, ale plénum bolo stále uznášaniaschopné.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV