Šport a olympizmus
Košice
4 mins. čítania

Unikátna výstava slovenského hokeja otvorila svoje brány

Danka Galicová

Rok 2019 sa nesie v znamení hokeja. Po ôsmich rokoch sa k nám vracia svetový šampionát a slovenský hokej oslavuje okrúhle narodeniny. Pri príležitosti 90. výročia usporiadalo SOŠV – Slovenské olympijské a športové múzeum v spolupráci so Slovenským zväzom ľadového hokeja jedinečnú výstavu, pripomínajúcu si najdôležitejšie míľniky olympijského športu, ktorým v týchto dňoch začína žiť celé Slovensko.

Návštevníci metropoly východu môžu od 1. mája do 30. júna navštíviť Slovenské technické múzeum na Hlavnej ulici v Košiciach a pripomenúť si najväčšie úspechy obľúbeného zimného športu na jedinečnej výstave „90 rokov slovenského hokeja”.

Výstava je o to unikátnejšia, že mapuje deväť najvýznamnejších míľnikov hokeja na Slovensku a je určená všetkým, ktorí si chcú nielen zaspomínať na naše najväčšie úspechy, ale dozvedieť sa viac aj o histórii. Väčšina výstav zachytáva vývoj daného športového odvetvia chronologicky. V tomto prípade sme sa rozhodli na deviatich paneloch vypichnúť najvýznamnejšie medzníky vo vývoji slovenského hokeja, prezradil nám na vernisáži autor textov, renomovaný historik ľadového hokeja a dlhoročný spolupracovník SOŠV - Slovenského olympijského a športového múzea Ján Holko.

Významné exponáty pochádzajú zo zbierky SOŠV - Slovenského olympijského a športového múzea, ale aj z hokejovej siene slávy či súkromných zbierok
Významné exponáty pochádzajú zo zbierky SOŠV - Slovenského olympijského a športového múzea, ale aj z hokejovej siene slávy či súkromných zbierok
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Myšlienka sa zrodila v hlave prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja

Výstava „90 rokov slovenského hokeja“ nie je jedinou výstavou s hokejovou tematikou, ktorú múzeum tento rok pripravuje. Počas majstrovstiev sveta budú môcť fanúšikovia v Bratislave navštíviť výstavu venovanú práve šampionátu. Koncepty jednotlivých výstav majú niečo spoločné, no napriek tomu sú odlišné. Myšlienka usporiadať dve výstavy – jednu v Bratislave a druhú v Košiciach – vznikla v hlave prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja Martina Kohúta. „Slovenský hokej tento rok oslavuje 90 rokov. Má za sebou úžasnú a predovšetkým zaujímavú históriu, ktorá si zaslúži osobitnú výstavu. Sme veľmi radi, že sme sa na spoločnom stretnutí s prezidentom Slovenského olympijského a športového výboru Antonom Siekelom dohodli a podarilo sa nám pripraviť koncept výstavy, ktorú venujeme fanúšikom hokeja na celom Slovensku,“ vyjadril sa Martin Kohút. Výstava síce začína v Košiciach, no postupne bude putovať po slovenských mestách a predstaví sa fanúšikom z rôznych kútov Slovenska.

Veľká vďaka patrí SOŠV - Slovenskému olympijskému a športovému múzeu

Výzvy usporiadať veľkolepú prezentáciu histórie hokeja sa bravúrne zhostilo SOŠV – Slovenské olympijské a športové múzeum na čele s riaditeľkou Zdenkou Letenayovou. Unikátnosť výstavy spočíva i v tom, že veľká časť predmetov, ktoré môžete nájsť vo vitrínach, je v takejto komplexnej forme prezentovaná po prvýkrát v histórii. „My ako súčasť Slovenského olympijského a športového výboru sme veľmi radi, keď môžeme spolupracovať s inými športovými zväzmi. Na výstave môžu návštevníci vidieť veľa zaujímavých artefaktov, ktoré nie je možné bežne vidieť, pretože hokej momentálne nemá samostatné múzeum. Sú tu významné exponáty pochádzajúce z našej zbierky, zo súkromných zbierok, ako aj predmety z hokejovej siene slávy. Ide o najkomplexnejšiu výstavu hokeja, aká sa na Slovensku doposiaľ usporiadala,“  predstavila výstavu riaditeľka SOŠV – Slovenského olympijského a športového múzea Zdenka Letenayová.

Výzvy usporiadať veľkolepú prezentáciu histórie hokeja sa bravúrne zhostilo SOŠV – Slovenské olympijské a športové múzeum na čele s riaditeľkou Zdenkou Letenayovou.
Výzvy usporiadať veľkolepú prezentáciu histórie hokeja sa bravúrne zhostilo SOŠV – Slovenské olympijské a športové múzeum na čele s riaditeľkou Zdenkou Letenayovou.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

V expozícii sa nachádza napríklad medaila a tanier za 2. miesto na majstrovstvách sveta 2012, medaila Jozefa Golonku zo ZOH 1968, výstroj legendárneho brankára Vladimíra Dzurillu či množstvo ďalších zaujímavých predmetov. Celú atmosféru výstavy perfektne dopĺňajú zábery najvýznamnejších momentov slovenského hokeja, ktoré pochádzajú z archívu RTVS, televízie Markíza a Medzinárodného olympijského výboru.

Otvorenie výstavy s hokejovými legendami

Vernisáže sa zúčastnilo aj niekoľko hokejových legiend, medzi ktorými nechýbal ani niekdajší útočník, držiteľ striebornej medaily zo ZOH 1984, bronzovej zo ZOH 1992, majster sveta z roku 1985 a strieborný z MS 1982-83 Igor Liba. „Je tu naozaj pekný výber vzácnych hokejových predmetov. Je príjemné zaspomínať si na začiatky hokeja, kedy si napríklad brankári robili svoje masky sami zo sadry. Hokejky či chrániče si hráči tiež museli vyrábať sami. Dnešná mládež si už často neuvedomuje pravé hodnoty hokeja, všetko berie veľmi automaticky. Chýba jej pokora, ktorú môžete vidieť aj na tejto výstave,“  zamyslel sa.

Výstava je návštevníkom v Košiciach prístupná do 30. júna. Neskôr sa presunie do ďalších slovenských miest, ako napríklad do Popradu, Nitry, Topoľčian, Liptovského Mikuláša, Brezna či Galanty.

Tags
Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV