SOŠV
Video
Bratislava
5 mins. čítania

V Bratislave sme privítali štafetu s Mierovým ohňom Európskych hier v Minsku, s pochodňami si zabehli Zuzana Rehák Štefečeková a Erik Vlček

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček

V piatok, presne šesť týždňov pred slávnostným otvorením II. európskych hier v bieloruskej metropole Minsk (podujatie sa uskutoční 21. – 30. júna), do Bratislavy zavítala štafeta s Mierovým ohňom tohto podujatia.

Slávnostný ceremoniál vítania štafety sa odohral na atletickom štadióne Fakulty telesnej výchovy a športu UK na Lafranconi. Jeho hlavnými aktérmi boli dvaja špičkoví slovenskí športovci, viacnásobní olympijskí medailisti, majstri sveta i Európy, strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková a kajakár Erik Vlček. Slávnostný akt sledovalo niekoľko desiatok ľudí, medzi nimi aj delegácia bieloruskej ambasády v SR. Prítomní boli aj dvaja boxeri, ktorí nás budú reprezentovať v Minsku - Dávid MichálekTomáš Zӧld.

Pohľad na hlavných aktérov ceremoniálu počas vystúpenia prezidenta SOŠV Antona Siekela.
Pohľad na hlavných aktérov ceremoniálu počas vystúpenia prezidenta SOŠV Antona Siekela.
Foto
Jakub Súkup, Štartfoto

Všetkých prítomných privítal prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel. Vyjadril presvedčenie, že II. európske hry v Minsku budú zorganizované na vynikajúcej úrovni a že budú úspešné aj pre našu výpravu. „Všetci si uvedomujeme, že je to už za dverami. Športovci sa tešia, odratúvame dni, keď si pobalíme kufre a nastane veľký deň odchodu výpravy. Prestíž EH stúpa aj tým, že je to príležitosť kvalifikovať sa priamo na olympijské hry v Tokiu. Mnohé medzinárodné športové federácie využili EH práve na túto kvalifikáciu. Verím, že už druhý ročník potvrdí správnosť rozhodnutia usporiadať EH,“ uviedol. Poďakoval sa FTVŠ UK za to, že na túto slávnosť poskytla priestory.

Designovaný vedúci slovenskej výpravy, športový riaditeľ SOŠV Roman Buček pripomenul, že Slovensko má v tejto chvíli 75 miesteniek do Minska v 13 športoch, ale je možné, že ešte nejaké miestenky nám dodatočne pribudnú. „Stále prebieha proces prerozdelenia miesteniek, ktoré krajiny z nejakých dôvodov neprijmú alebo sa ich športovci na podujatí nezúčastnia zo zdravotných dôvodov,” povedal.

Sergej Chomič z organizačného výboru EH v Minsku odovzdal prezidentovi SOŠV Antonovi Siekelovi maskota podujatia.
Sergej Chomič z organizačného výboru EH v Minsku odovzdal prezidentovi SOŠV Antonovi Siekelovi maskota podujatia.
Foto
Jakub Súkup, Štartfoto

Za približne dvadsaťčlennú delegáciu organizačného výboru EH v Minsku (MEGOC) prehovoril šéf ceremoniálov a kultúrneho programu II. európskych hier Sergej Chomič. Konštatoval, že Európske hry po premiére v Baku 2015 ešte len tvoria svoju tradíciu, ale v prípade Minska ju už spájajú s novou v podobe štafety s ohňom, ako to už veľa desaťročí poznáme z olympijských hier. Slovenských športovcov aj ich fanúšikov pozval na návštevu Bieloruska a konštatoval, že v Minsku je na podujatie všetko už pripravené a že na výpravy z 50 krajín Európy čakajú vynikajúce športoviská aj ubytovanie.

Vlček o nomináciu musí zabojovať, Rehák Štefečeková možno pôjde aj tehotná

Horiace pochodne II. európskych hier v Minsku za asistencie maskota podujatia lišiaka Lesika prevzali strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková a kanoista Erik Vlček, ktorí s nimi odbehli jedno kolo na atletickom štadióne, ktorý nesie meno Andreja Kuchena.

Zuzana Rehák Štefečeková, maskot a Erik Vlček spolu so "strážcom" ohňa počas odbehnutia jedného kola na štadióne FTVŠ UK v Bratislave.
Zuzana Rehák Štefečeková, maskot a Erik Vlček spolu so "strážcom" ohňa počas odbehnutia jedného kola na štadióne FTVŠ UK v Bratislave.
Foto
Jakub Súkup, Štartfoto

Obaja si v krátkych rozhovoroch po odbehnutí zaspomínali na prvú edíciu Európskych hier v Baku 2015. Zuzka sa v Baku v mix trape spolu s Erikom Vargom postarala o jedinú slovenskú zlatú medailu a v trape skončila šiesta. Povedala, že podujatie jej rozsahom, multišportovým charakterom aj dedinou pre športovcov značne pripomínalo olympijské hry. Erik, ktorý v K2 na 1000 m spolu s Jurajom Tarrom skončil štvrtý, uviedol, že vzhľadom na to, že kanoistické súťaže sa konali tristo kilometrov od centra EH - v Mingačevire, olympijskú atmosféru podujatia zďaleka tak neprecítil. Ocenil preto, že v Minsku bude regata blízko mesta, takže kanoisti budú bývať spoločne s ostatnými športovcami. Zatiaľčo Erik v Minsku ešte nikdy nebol, Zuzka pozná tamojšiu brokársku strelnicu dobre a veľmi sa jej páči.

Napriek tomu, že obaja naši športovci patria dlhé medzi roky medzi absolútnu svetovú špičku, ich štart v Minsku ešte nie je úplne istý – aj keď z diametrálne odlišných dôvodov. Vlček si musí štart na EH vybojovať v kvalifikačných pretekoch, ktoré sa uskutočnia 11. mája. Rehák Štefečeková zase prezradila, že je druhý raz tehotná a o tom, či bude môcť nastúpiť na súťaže v Minsku, sa rozhodne až po porade s lekárom. „S pripravenosťou to vyzerá fajn, ale moja účasť je zatiaľ 50 na 50. Závisí to od zdravotného stavu a vyjadrenia lekárov, pretože som v 19. týždni tehotenstva a nemienim riskovať,” prezradila. Ak by sa aj napokon rozhodla do Minska necestovať, veľmi by chcela ísť na olympijské hry 2020 do Tokia. Vlani sama vybojovala až dve olympijské miestenky. Zo Slovákov má štart na OH zatiaľ istý len pätica brokárov, priamo z EH by sa však mohol kvalifikovať niekto ďalší.

Štafeta s Mierovým ohňom Európskych hier v Minsku pokračovala z Bratislavy do Brna. V sobotu sa presunie do Varšavy a od nedele už bude putovať po bieloruskom území. Po zapálení ohňa, ktoré sa odohralo 3. mája v Ríme, sídle Európskych olympijských výborov, štafeta pred Bratislavou navštívila Francúzsko (horolezci vyniesli pochodeň na vrchol Mont Blancu), Rakúsko, Slovinsko a Maďarsko.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV