Športové aktuality
Reportáž
5 mins. čítania

Magické momenty slovenského hokeja

Šimon Šuník (Zdroj: IIHF)
Foto
www.iihf.com

Slovensko je jednou z krajín, kde je hokej športom číslo jeden. Po rozpade Česko-Slovenska určil direktoriát IIHF ako nasledovníka česko-slovenskej reprezentácie v A kategórii majstrovstiev sveta český tím, preto bola slovenská reprezentácia zaradená do skupiny C1 majstrovstiev sveta. V nasledujúcich rokoch si slovenskí hokejisti postupne vybojovali postup do elitnej A kategórie, ktorej sú od roku 1996 súčasťou dodnes – už 23 rokov. Fanúšikovia sú hrdí na sériu dosiahnutých úspechov a zároveň dúfajú, že čoskoro pribudnú i ďalšie. Spomínate si na tie najvýraznejšie magické momenty slovenského hokeja?

Od triumfu k tragédii

Prvým Slovákom hrajúcim v československom národnom mužstve bol Ladislav Troják. Je držiteľom zlata z pražských majstrovstiev sveta 1947, ako aj striebra z olympijských hier vo švajčiarskom St. Moritzi, ktoré sa konali v roku 1948. Nadaný korčuliar však zomrel príliš skoro. Mal len 34 rokov, keď 8. novembra 1948 spolu s ďalšími piatimi členmi národného tímu zahynuli pri havárii lietadla. V roku 2011 bol „in memoriam“ uvedený do Siene slávy IIHF.

Dzurilla zažiaril na Kanadskom pohári

Skvelý brankár Vladimír Dzurilla zanechal v slovenskom hokeji nezmazateľnú stopu. Na svojom konte má impozantnú medailovú zbierku z majstrovstiev sveta. Tri zlaté, tri strieborné a tri bronzové medaily ho zaraďujú medzi štyroch najúspešnejších brankárov v histórii svetového hokeja. Dzurilla sa nám však do pamäti vryl aj neuveriteľným výkonom na Kanadskom pohári 1976 v Montreale. Po tom, čo v druhom zápase turnaja proti Kanade domáci tím na čele s hviezdnym Bobbym Orrom a inými legendami rýchlo prešli do dvojgólového vedenia, nahradil gólmana Jiřího Holečka. Aj napriek tomu, že Darryl Sittler v predĺžení napokon rozhodol o výhre Kanady 5:4, Dzurillov heroický výkon bude „žiť“ navždy.

Takmer kompletný výstroj Vladimíra Dzurillu môžete vidieť aj na výstave "90 rokov slovenského hokeja", ktorá momentálne prebieha v Slovenskom technickom múzeu na Hlavnej ulici v Košiciach.
Takmer kompletný výstroj Vladimíra Dzurillu môžete vidieť aj na výstave "90 rokov slovenského hokeja", ktorá momentálne prebieha v Slovenskom technickom múzeu na Hlavnej ulici v Košiciach.
Foto
SOŠV - SOŠM

Šťastný dosiahol 1000 bodov v NHL

Dosiahnuť métu 1000 bodov v najlepšej hokejovej lige sveta je vždy mimoriadny úspech. O to viac, ak sa vám to podarí extrémne rýchlo. Rodákovi z Bratislavy Petrovi Šťastnému to za bývalý klub NHL Quebec Nordiques trvalo len 682 zápasov. Prekonali ho len Wayne Gretzky (424 zápasov), Mario Lemieux (513 zápasov) a Mike Bossy (656 zápasov). Bol tiež prvým Európanom, ktorému sa podarilo dosiahnuť métu 1000 bodov. Šťastný bol v roku 1998 uvedený do hokejovej Siene slávy a o dva roky neskôr aj do Siene slávy IIHF.

Peter Šťastný
Peter Šťastný
Foto
www.nhl.com

Prvá medaila z juniorského šampionátu

V rokoch 1996-1998 sa Slováci umiestnili na juniorskom svetovom šampionáte na siedmom, šiestom a deviatom mieste. Pred majstrovstvami sveta v roku 1999 preto nikto nemal veľké očakávania. Na turnaji vo Winnipegu však mladíci zo Slovenska získali bronzovú medailu. V bodovaní našich bol najlepším Ladislav Nagy so ziskom siedmich kanadských bodov. Tromi gólmi sa ukázal aj mladučký Marián Gáborík. V zápase o bronz boli favoritmi Švédi. Nakoniec im nepomohli ani dvojičky Henrik a Daniel Sedinovci a Slovensko zvíťazilo 5:4.

Ján Lašák a Marián Gáborík na Majstrovstvách sveta juniorov 1999 vo Winnipegu, kde slovenský tím pod vedením trénera Jána Filca získal bronz.
Ján Lašák a Marián Gáborík na Majstrovstvách sveta juniorov 1999 vo Winnipegu, kde slovenský tím pod vedením trénera Jána Filca získal bronz.
Foto
TASR

Ak vám niekto odtrhne hlavu, zdvihnite ju a prineste späť na striedačku. Lekár vám ju zašije naspäť. 

- Ján Filc, 2002

Slávne zlato z Göteborgu 2002

Doposiaľ najväčším momentom v histórii slovenského hokeja je nepochybne zisk zlatej medaily na majstrovstvách sveta 2002. Slováci vo vyraďovacej časti ukázali nielen svoje skvelé zručnosti, ale aj odvahu. Vo štvrťfinále dokázali zmazať dvojgólové manko proti Kanade a otočiť z 0:2 na 3:2. V semifinále proti Švédom vyrovnal v závere zápasu na 2:2 Šatan a v nájazdoch skórovali Pálffy s Lintnerom. Tréner Ján Filc nabádal svojich zverencov, aby bojovali až do konca. „Ak vám niekto odtrhne hlavu, zdvihnite ju a prineste späť na striedačku. Lekár vám ju zašije naspäť,“ povedal hráčom. Vo finálovom zápase proti Rusku predviedol skvelý inštinkt Bondra, ktorý 100 sekúnd pred koncom prekonal presnou strelou na 4:3 brankára Sokolova a rozhodol tak o prvom a zatiaľ jedinom zlate Slovenska.

Slovenskí hokejisti získali na Majstrovstvách sveta v hokeji v Göteborgu zlaté medaily. Na snímke záverečný hvizd rozhodcu a explózia radosti na slovenskej striedačke.
Slovenskí hokejisti získali na Majstrovstvách sveta v hokeji v Göteborgu zlaté medaily. Na snímke záverečný hvizd rozhodcu a explózia radosti na slovenskej striedačke.
Foto
TASR

Demitra žiari na olympiáde vo Vancouveri

Pavol Demitra bol jeden z najtalentovanejších a najkreatívnejších útočníkov v dejinách Slovenska. Svoj najlepší výkon predviedol na olympijských hrách, ktoré sa konali vo Vancouveri v roku 2010. Demitra strelil krásny gól v samostatných nájazdoch proti favorizovanému Rusku a zabezpečil výhru 2:1. Slováci síce smolne prehrali súboj o bronz, ale Demitra so ziskom desiatich bodov vyhral kanadské bodovanie turnaja a zaradil sa do All Stars výberu.

Pavol Demitra  sa lúči s reprezentačnou kariérou po stretnutí Slovensko - Dánsko na hokejových MS 9. mája 2011 v Bratislave.
Pavol Demitra sa lúčil s reprezentačnou kariérou po stretnutí Slovensko - Dánsko na hokejových MS 9. mája 2011 v Bratislave.
Foto
TASR

Slovensko hostí prvé majstrovstvá sveta v hokeji

Neuveriteľné vzrušenie nastalo, keď Bratislava a Košice v roku 2011 po prvýkrát usporiadali svetový šampionát v hokeji. Celková návšteva na turnaji bola 406 804 divákov. Aj keď fanúšikovia zostali sklamaní z 10. miesta, na ktorom sa Slovensko umiestnilo, bol to nezabudnuteľný a pôsobivý turnaj, ktorý podčiarkla vysoká finálová výhra Fínska 6:1 nad Švédskom.

Snímka z oficiálneho fotografovania hokejovej reprezentácie Slovenska na MS 2011 v ľadovom hokeji 2. mája 2011 v Bratislave.
Snímka z oficiálneho fotografovania hokejovej reprezentácie Slovenska na MS 2011 v ľadovom hokeji 2. mája 2011 v Bratislave.
Foto
TASR

Prekvapivé striebro na MS 2012 v Helsinkách

Do roku 2012 si skeptici mysleli, že éra slovenských medailí sa skončila. Úprimne, na štyroch predchádzajúcich šampionátoch sa Slovensko neumiestnilo vyššie ako na 10. mieste. Slovenský tím vtedy výrazne podržal kapitán Zdeno Chára, ktorý sa k tímu pridal po vyradení jeho NHL tímu Boston Bruins z bojov o Stanley Cup. Nezabudnuteľné bolo vyradenie Kanady vo štvrťfinále po výsledku 4:3. V semifinále sme zdolali susedné Česko 3:1. Posledný krok predstavovala ruská „Zborná“. Avšak ani dva góly Cháru nezastavili nabité Rusko, ktoré zdolalo našich 6:2. Napriek tomu sme v roku 2012 prežili ďalší skvelý príbeh našej hokejovej histórie. V roku 2011 Chára nad hlavu dvíhal Stanley Cup, o rok neskôr strieborný tanier z majstrovstiev sveta.

Kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Chára dvíha cenu za druhé miesto na svetovom šampionáte v ľadovom hokeji  20. mája 2012 v Hartwall aréne v Helsinkách. Prišiel si ju prevziať v drese s číslom 38, ktoré patrilo zosnulému kapitánovi slovenskej hokejovej reprezentácie Pavlovi Demitrovi.
Kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Chára dvíha cenu za druhé miesto na svetovom šampionáte v ľadovom hokeji 20. mája 2012 v Hartwall aréne v Helsinkách. Prišiel si ju prevziať v drese s číslom 38, ktoré patrilo zosnulému kapitánovi slovenskej hokejovej reprezentácie Pavlovi Demitrovi.
Foto
TASR
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV