Športové aktuality
Lausanne
2 mins. čítania

Box na OH 2020 v Tokiu bude, ale suspendácia AIBA zo strany MOV trvá

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Ilustračná fotografia z OH 2016 v Riu de Janeiro.
Foto
TASR/AP

Zo stredajšieho zasadnutia exekutívy Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v sídle MOV v Lausanne vzišli významné rozhodnutia, ktoré sa týkajú boxu. Júnovému 134. zasadnutiu MOV, ktoré sa takisto bude konať v hlavnom meste olympijského hnutia, exekutíva odporučí, aby naďalej platila suspendácia Medzinárodnej boxerskej asociácie (AIBA), ale aj aby sa boxerské turnaje olympijských hier 2020 v Tokiu uskutočnili tak, ako sú plánované – to znamená s účasťou spolu 286 športovcov v 8 mužských a v 5 ženských hmotnostných kategóriách.

Keď zasadnutie MOV trvanie suspendácie AIBA potvrdí, olympijské turnaje v boxe nebude organizovať medzinárodná federácia. Nedá sa však vylúčiť, že AIBA nenapadne rozhodnutie MOV na Športovom arbitrážnom súde (CAS) , ktorý sídli v Lausanne.

Pretrvávajúca suspendácia AIBA zo strany MOV je spojená s neprehľadným financovaním, korupčnými škandálmi a s manipuláciou rozhodovania v tejto federácii. Problémy okolo AIBA ešte prehĺbila vlaňajšia voľba veľmi kontroverzného Gafura Rachimova na čelo federácie. Pod tlakom MOV sa Rachimov síce funkcie vzdal, ale exekutíva MOV stále má voči dianiu v AIBA veľa výhrad. Vzhľadom na problémy okolo federácie exekutíva MOV neschválila ani žiadny program kvalifikačných súťaží na OH, ktorý predložila AIBA.

Exekutíva MOV v stredu menovala špeciálnu pracovnú skupinu na čele s prezidentom Medzinárodnej gymnastickej federácie Morinarim Watanabem. Skupina dostala mandát na zabezpečenie kvalifikačných súťaží aj samotných olympijských turnajov v boxe mužov aj žien. Detaily kvalifikačného systému musia byť potvrdené najneskôr koncom júna tohto roku. "Chceme zabezpečiť, aby športovci mohli žiť svoj sen a zúčastniť sa na olympijských hrách," povedal po rokovaní exekutívy prezident MOV Thomas Bach.

Status opätovného plného uznania AIBA bude MOV prerokovávať až po OH v Tokiu. Dianie v AIBA dovtedy bude monitorovať špeciálny výbor, ktorý sa zameriava predovšetkým na to, aby činnosť federácie bola v zhode s ustanoveniami Olympijskej charty a Etického kódexu MOV.

  

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV