SOŠV
Bratislava
2 mins. čítania

Fond na podporu športu počíta v roku 2020 s rozpočtom 20 miliónov eur

Foto
TASR – Jaroslav Novák

Poslanci Národnej Rady SR za Slovenskú národnú stranu Dušan Tittel a Tibor Jančula predložili v piatok do pléna zákon o fonde na podporu športu. Navrhovatelia chcú, aby vošiel v platnosť 1. januára 2020 a mal by pracovať s rozpočtom 20 miliónov eur.

Návrh zákona vznikol v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu, Slovenským olympijským a športovým výborom (SOŠV), športovými zväzmi a ďalšími subjektmi a podľa Tittela dokáže vyriešiť dlhodobé podfinancovanie športu v krajine. "Vláda sa pokúsi vytvoriť verejnoprávny fond na podporu športu, mal by byť po vzore fondu na podporu umenia pripravený tak, aby bol dodatočným zdrojom financovania slovenského športu. Ten je dlhodobo podfinancovaný. Prvým krokom na podporu športu bolo vytvorenie postu štátneho tajomníka na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu, teraz je to tento fond. Verím, že do budúcnosti sa nám podarí vytvoriť autonómnu organizáciu, ktorá si bude riadiť šport, či už vo forme agentúry, alebo neskôr ministerstva športu," povedal Tittel.

Prvý rozpočet je v zákone zadefinovaný na 20 miliónov eur, teda necelú tretinu zo sumy, s akou momentálne pracuje zákon o športe. Primárny zdroj financovania športu v krajine má tento rok rozpočet približne 65 miliónov eur. Peniaze vo fonde pôjdu mimo zákona o športe a malo by ich poskytnúť ministerstvo financií. "Ideme po vzore ministerstva kultúry a fondu pre podporu umenia," uviedol štátny tajomník pre šport Jozef Gönci.

Správnu radu fondu bude menovať a odvolávať vláda SR, v prípade dozornej rady to bude mať na starosti minister či ministerka školstva, vedy, výskumu a športu. Fond bude mať aj odborné komisie, ktoré budú predkladať návrhy na financovanie jednotlivých projektov. "Účel sme naschvál nastavili tak, že ak uvidíme nejaké problémy agendy zákona o športe, budeme ich vedieť dofinancovať, pretože fond má na starosti aj podporu vrcholového športu a štátnej reprezentácie. No dbáme na to, aby sme ho zamerali najmä na účel podpory športu detí a mládeže, športu pre všetkých a športu zdravotne znevýhodnených. Fond bude riešiť aj otázku športových poukazov pre mládež," vysvetlil Gönci.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV