SOŠV
Moskva/Bratislava (SOŠV)
3 mins. čítania

Kvarteto Slovákov zažilo Medzinárodné fórum pre mladých olympionikov

Foto
SOŠV

Uplynulý víkend sa v Moskve konalo Medzinárodné fórum pre mladých olympionikov. Zorganizoval ho Ruský olympijský výbor spolu s antidopingovou organizáciou RUSADA. Na trojdňovom podujatí sa stretlo 100 športovcov vo veku 14 až 17 rokov zo 16 krajín. Za Slovensko sa zúčastnili šortrekistky Petra Rusnáková a Lucia Filipová, chodec Patrik Nemčok a skialpinista Matúš Černek.

Pre najúspešnejšiu účastníčku EYOF v Sarajeve Petru Rusnákovú bola návšteva Moskvy splneným snom. "Je to úžasné mesto, Červené námestie je úžasné a okúzlujúce. Na fóre som sa dozvedela všeličo o histórii olympizmu a o olympijských hodnotách,"  nadšene zhodnotila čerstvú skúsenosť šortrekistka zo Spišskej Novej Vsi. Nedávno mala prostredníctvom Slovenského olympijského a športového výboru možnosť navštíviť aj grécku Olympiu. Benefity úspešnej športovkyne sa jej páčia. "Rýchlo sa na to zvyká. Cestovať mimo sezóny a bez pretekov je tiež zábava. Motivuje ma to k ďalším úspechom," dodala s úsmevom najúspešnejšia Slovenka na EYOF v histórii.

Mladých Slovákov Moskva očarila

Nadšenie z podujatia zdieľala aj Lucia Filipová. "Vždy som chcela ísť do Moskvy a som veľmi rada, že nám SOŠV dal takúto príležitosť. Počas víkendu sme sa naučili veľa nových vecí. Zaujala ma prednáška o tom, ako musí byť športovec v prípade choroby opatrný s liekmi, aby neužil niektorú zo zakázaných látok. Najlepšie je poradiť sa s národnou antidopingovou asociáciou," priblížila svoj zážitok Lucia, ktorá spolu s Peťou v júli odcestuje na 3-týždňové sústredenie do Turecka.

V tom čase bude chodec Patrik Nemčok bojovať na letnom EYOF v Baku. V Moskve sa mu takisto páčilo. "Predstavili nám naozajstné hodnoty olympizmu a poučili nás o dopingu a antidopingových testoch. Je potrebné, aby to mladí športovci vedeli. Veľmi sa mi páčila aj prednáška o tom, ako sa uplatniť v živote po skončení aktívnej športovej kariéry. Ako príklad uviedli Danku Bartekovú, to bolo super. Páčila sa mi aj plavba loďou," opísal svoje dojmy mladý atlét z tímu ŠK BCF Dukla Banská Bystrica, ktorého v najbližších dňoch čaká záverečná fáza prípravy na letnú sezónu.

Kvarteto Slovákov a Jevgenij Korotyškin, bývalý ruský plavec a strieborný medailista z olympiády v Londýne

 

Matúš Černek pred pol rokom vymenil futbal za skialpinizmus a už dnes je najlepší Slovák vo svojej kategórii. "Prednášli nám o dôležitosti rešpektu a fair play. O dopingu nám rozprávali rôzne zaujímavosti, napríklad, že doping sa dá u športovca zistiť aj po desiatich rokoch. Predstavili nám aj aplikáciu, v ktorej si môžeme overiť, ktoré látky sú povolené a ktoré zakázané," povedal po návrate Matúš a dodal, že štvorica mladých športovcov cez víkend tvorila spolu s riaditeľkou oddelenia medzinárodných vzťahov SOŠV Petrou Gantnerovou výbornú partiu.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV