Rozhovor
4 mins. čítania

Najväčším úspechom je účasť na mládežníckej olympiáde, hovorí Peter Kuric

Filip Mišudík
„To, že som sa už dostal na olympijské hry mládeže, bolo pre mňa malé víťazstvo."
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Osemnásťročný lezec sa začal športovému lezeniu venovať v rodnej Handlovej a hneď si tento šport obľúbil. Minulý rok sa stal víťazom grantového programu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru, ktorý poznáme pod názvom Ukáž sa! a zúčastnil sa aj Olympijských hier mládeže 2018 v Buenos Aires.

Peter Kuric svoje prvé lezecké kroky spravil nielen v horolezeckom krúžku, ale aj v klube HK Prometeus Handlová. V ňom našiel skvelé podmienky „Tento klub je stále aktívny a má vytvorené dobré podmienky na rozvoj talentu v lezení. Začínal som na malej lezeckej stienke, potom som prešiel na vyššie steny s lanom, nasledovali slovenské súťaže, skaly a teraz chodievam na súťaže európskeho a svetového formátu,“ opisuje svoj lezecký príbeh Peter.

Peter Kuric na Olympijských hrách mládeže 2018 v Buenos Aires.
Peter Kuric na Olympijských hrách mládeže 2018 v Buenos Aires.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Podmienky na profesionálne lezectvo na Slovensku nie sú úplne ideálne. Stále tu máme málo stien, na ktorých môžu lezci trénovať na svetovej úrovni. „V septembri sa ale postavila nová stena v Žiline, ktorá sa trochu približuje tým, ktoré sú v zahraničí. Na kvalitný tréning a prípravu na zahraničné súťaže to však stále nestačí,” hovorí náš mladý lezec a minuloročný víťaz Ukáž sa!

Malé argentínske víťazstvo

Pomalými krokmi sa však podmienky na prípravu zlepšujú. Ako sme už spomínali, jeden z jeho úspechov bolo aj to, že sa stal víťazom 3. ročníka projektu Ukáž sa! Vďaka nemu získal finančnú podporu 4000 eur na rozvoj svojho športového talentu. „Sumu, ktorú som získal, využijem najmä na kvalitný tréning, ktorý ma bude výkonnostne posúvať vpred. Práve vďaka tomuto projektu som sa mohol pripraviť aj na Letné olympijské hry mládeže v Buenos Aires.” 

Už to, že som sa dostal na olympijské hry mládeže, bolo pre mňa malé víťazstvo.

So svojimi výkonmi mládežníckej olympiáde však nebol spokojný. „Už to, že som sa dostal na olympijské hry mládeže, bolo pre mňa malé víťazstvo. Chcel som podať čo najlepší výsledok, no, bohužiaľ, nezadarilo sa mi ani v jednej disciplíne a svoje šance som si pokazil. Vôbec som nebol so svojimi výsledkami spokojný, ale som rád aj za túto skúsenosť, ktorá ma posúva dopredu,“ analyzuje svoje výsledky na minuloročnej olympiáde, ktorá pre mladého lezca z pohľadu výsledkov nebola najúspešnejšia, ale z pohľadu nových skúseností a zážitkov veľmi cenná. Hoci má za sebou viacero úspechov a umiestnení v TOP 10, práve účasť na týchto hrách považuje za svoj najväčší úspech. Ďalšou výzvou pre neho bude olympiáda v Tokiu. 

Priorita č. 1: zlepšiť sa v rýchlosti

Do Tokia sa dostane iba 20 najlepších športových lezcov, čo naznačuje, že konkurencia pre nášho mladého pretekára nebude vôbec malá. Súťažiť sa bude v trojkombinácii, a to v lezení s lanom, bez lana a na rýchlosť. Práve v rýchlosti vidí Peťo svoje najväčšie rezervy. „Na každú disciplínu musí byť iný typ tréningu. Napríklad na lezenie s lanom treba zvoliť tréning vytrvalostný a naopak na lezenie bez lana je potrebné trénovať silu a výbušnosť. Lezenie na rýchlosť je taká osobitná kapitola. Treba mať cestu tak natrénovanú, aby sa dala vyliezť aj so zavretými očami. Preto sa mi tento druh lezenia nepáči a najviac sa mi v ňom nedarí.“ 

Areál športového lezenia na olympiáde mládeže v Buenos Aires.
Areál športového lezenia na olympiáde mládeže v Buenos Aires.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Príprava na olympiádu si vyžaduje dostatok času na kvalitný tréning. „Momentálne som v treťom ročníku na športovej strednej škole. Mám individuálny plán a musím povedať, že škola mi ide maximálne v ústrety.“ Čo by odkázal ľuďom, ktorí sa chcú venovať športovému lezeniu? „Športové lezenie určite odporúčam každému. Je to šport, pri ktorom sa človek odreaguje, zosilnie, ale aj sa zabaví, spozná nových ľudí a nové miesta,“ dodal na záver.

Peter Kuric je minuloročný víťaz grantového programu Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa! Aj v tomto roku je pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a športové kolektívy) od 12 do 18 rokov vyčlenených 60-tisíc eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 180-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov. Viac na www.olympic.sk/ukazsa

kooperativa
Ukaž sa!
Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV