Športové aktuality
Einsiedeln
3 mins. čítania

Sagan druhý v piatej etape pretekov Okolo Švajčiarska

Foto
TASR

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v stredajšej piatej etape pretekov Okolo Švajčiarska druhé miesto. V záverečnom špurte do kopca ho prekonal jedine Talian Elia Viviani z tímu Deceuninck-QuickStep, ktorý nadviazal na utorňajšie víťazstvo. Tretí skončil Belgičan Jasper Stuyven (Trek-Segafredo). Sagan si udržal žltý dres vedúceho pretekára priebežného poradia.

      Piata etapa viedla z Münchensteinu do Einsiedelnu a merala 177 kilometrov. Vpredu sa dlho držal trojčlenný únik, v ktorom spolupracovali Stefan Küng (Groupama-FDJ), Matej Mohorič (Bahrain-Merida) a Fabien Grellier (Total Direct Energie). Pelotón však kontroloval ich náskok, na čom sa podieľal predovšetkým Saganov tím Bora-Hansgrohe. Hlavné pole dostihlo Mohoriča necelých pätnásť kilometrov pred cieľom a začali sa tvoriť špurtérske "vláčiky" v podaní Bory a ďalších tímov.

      V posledných 400 metroch sa finišovalo do kopca a na dlažobných kockách, trojnásobný majster sveta sa vyviezol za jazdcami Quick-Stepu, no nestačil na Vivianiho, ktorý si pripísal ôsme tohtoročné víťazstvo. "Je dobré, že sa mi tu podarilo opäť zvíťaziť. Moji kolegovia znova odviedli úžasnú prácu, takáto podpora mi naozaj uľahčuje život. Získavame sebavedomie pred Tour de France, užijeme si utorňajšie aj stredajšie víťazstvo. V nasledujúcich dňoch to budú náročné etapy, ale potom sa už sústredíme na Tour," povedal Viviani pre portál cyclingnews.com.

      Slovenský cyklista má na podujatí, ktoré preňho slúži ako generálka na Tour de France, naďalej na konte rekordných sedemnásť etapových triumfov. Okrem celkového poradia, kde má štrnásťsekundový náskok na Austrálčana Michaela Matthewsa (Sunweb), si udržal aj prvú pozíciu v bodovacej súťaži.

      "Chceli sme zvíťaziť, pretože to bola posledná etapa pre špurtérov. Rád by som sa znova poďakoval všetkým mojim kolegom za úsilie, ktoré odviedli pri kontrolovaní etapy a vytváraní miesta pre mňa. Bol som tesne za Vivianim v záverečnej zákrute, ale dokázal sa udržať predo mnou až na cieľovú pásku. Myslím si, že zatiaľ môžem byť spokojný s tým, čo som dosiahol na tohtoročných pretekoch Okolo Švajčiarska, aj s výkonom nášho tímu," povedal Sagan na stránke bora-hansgrohe.com. "Išlo sa v neuveriteľnom tempe. Dostihli sme únik a dostali sme Petra do dobrej pozície na špurt, ale uspel Viviani. Zatiaľ môžeme byť spokojní, Peter si udržal žltý aj čierny dres," dodal športový riaditeľ tímu Ján Valach.

5. etapa Okolo Švajčiarska (Munchenstein - Einsiedeln, 177 km):

1. Elia Viviani (Tal./Deceuninck-Quick-Step) 4:18:26 h, 2. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 3. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 4. Matteo Trentin (Tal./Mitchelton-Scott), 5. Michael Matthews (Aus./Sunweb), 6. Alexander Kristoff (Nór./SAE Team Emirates), 7. Fabian Lienhard (Švaj./reprezentácia), 8. Stan de Wulf (Belg./Lotto-Soudal), 9. Reinardt Janse Van Rensburg (JAR/Dimension Data), 10. Patrick Bevin (N. Zél./CCC) všetci rovnaký čas ako víťaz


      Priebežné poradie:

1. SAGAN 15:55:48 h, 2. Matthews +14 s, 3. Kasper Asgreen (Dán./Deceuninck-Quick-Step) +21, 4. Rohan Dennis (Aus./Bahrain-Merida +22, 5. Lawson Craddock (USA/EF Education First) +27, 6. Trentin +38, 7. Patrick Konrad (Rak./Bora-Hansgrohe) +39, 8. Jonathan Nicolas Castroviejo (Šp./Ineos), 9. Luis Leon Sanchez Gil (Šp./Astana), 10. Winner Anacona (Kol./Movistar) všetci +40

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV