Športové aktuality
Minsk
11 mins. čítania

Úvodný deň Európskych hier v Minsku: Slováci už v prvých súťažiach, boxer Michálek skončil, večer slávnostné otvorenie

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Fakt, že Minsk hostí II. európske hry, je v meste jednoducho neprehliadnuteľný. Branding podujatia vidno takmer na každom kroku.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

(Pre olympic.sk píše hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy) – V piatok 21. júna sa na II. európskych hrách v Minsku rozbehli súťaže. Ako prvý zo Slovákov nastúpil už o 9. ráno v nasadzovacom kole súťaže v olympijskom luku Vladimír Hurban ml. Medzi 48 účastníkmi obsadil s výkonom 604 bodov 47. miesto. V pondelkovom 1. kole eliminácie nastúpi proti Španielovi Danielovi Barcalovi Castrovi.

Popoludní čakala rovnaká fáza ženskej súťaže Denisu Baránkovú, ktorá medzi 48 účastníčkami obsadila s výkonom 615 bodov 31. miesto. V 1. eliminačnom kole sa v utorok popoludní stretne s Dánkou Randi Degnovou. Najlepších 16 si zabezpečilo účasť v 2. eliminačnom kole.

Obaja naši lukostrelci ešte v ten istý deň spoločne súťažili v eliminácii miešaných tímov, ale vypadli hneď v 1. kole po prehre s Ukrajinou 0:6.

Fotografia z úvodnej časti lukostreleckého turnaja.
Fotografia z úvodnej časti lukostreleckého turnaja.
Foto
(c) MEGOC

V kategórii do 91 kg v boji o postup do osemfinále popoludní nastúpil boxer Dávid Michálek proti Talianovi Azizovi Mouhiidinovi. Vlaňajšiemu víťazovi otvorených majstrovstiev Európskej únie podľahol 0:5 a jeho súťažné účinkovanie sa v Minsku skončilo. Talian mal výškovú prevahu, u každého rozhodcu vyhral na body, aj keď sa slovenský pästiar veľmi snažil a viackrát ho tvrdo zasiahol. „Užil som si zápas, čo je dôležité. Boxujem, lebo milujem tento šport. Taký je však box, na prehru treba rýchlo zabudnúť, zajtra ráno sa zobudiť a opäť s nadšením robiť, čo milujem. Slovensku som hanbu nespravil, v reprezentácii som najmladší, verím, že na ďalších hrách už využijem skúsenosti a získam medailu,“ povedal po zápase Dávid Michálek.

Dávid Michálek v súboji s Talianom Mouhijdinom.
Dávid Michálek v súboji s Talianom Mouhijdinom.
Foto
TASR/Michal Svítok

Slovenský boxer sa s talianskym súperom už raz v kariére stretol ako dorastenec. Výsledok bol podobný. Na tréningu sa snažil na súboj s Mouhijdinom čo najlepšie pripraviť. S trénerom sa pripravovali na Talianove útoky. „Bol nepríjemnejší viac zo psychickej stránky, ako z kondičnej. Určite nemal väčšie srdce, ale boxoval ako líška. Snažil sa ma neustále prekabátiť. Na jeho rýchle výpady sa mi zle reagovalo. Ja som potom svoje nevedel presne načasovať,“ uviedol Michálek, so 175 centimetrami najnižší pästiar v ťažkej váhe. Jeho súper bol o pol hlavy vyšší. „V boxe i v živote má niekto predispozície lepšie, niekto horšie. Ja som asi nemal byť podľa nich boxer, ale trojbojár. V Európe a možno ani vo svete nie je v ťažkej váhe nižší borec. Musím byť dvakrát fyzicky pripravenejší ako dvojmetroví súperi. Im stačí urobiť jeden krok, ja potrebujem tri,“ dodal prvý slovenský športovec, ktorého súťažné účinkovanie v Minsku sa už skončilo.

Sumár výsledkov Slovákov v úvodný deň EH:

LUKOSTREĽBA – muži, olympijský luk nasadzovacie kolo (48) účastníkov: 1. Gazoz (Tur.) 685 b, ... 47. Vladimír Hurban ml. (SR) 604, ženy - olympijský luk nasadzovacie kolo (48): 1. Bayardová-Chanová (Hol.) 666 b, ... 31. Denisa Baránková (SR) 615, mix tímy – 1. kolo: Slovensko (Hurban ml., Baránková) – Ukrajina 0:6.

BOX – muži, do 91 kg – 1. kolo: Dávid Michálek (SR) - Mouhijdin (Tal.) 0:5 n. b.

Na slávnostnom otvorení so slovenskou vlajkou strelec Juraj Tužinský

Večer o desiatej miestneho času (na Slovensku je o hodinu menej) sa na futbalovom štadióne Dinama Minsk s kapacitou 22-tisíc divákov uskutoční otvárací ceremoniál podujatia. Výpravy nastúpia na plochu štadióna v abecednom poradí, nástup slovenskej výpravy sa predpokladá okolo 22:45 h miestneho času.

So slovenskou vlajkou pôjde strelec Juraj Tužinský (obhajca bronzovej medaily vo vzduchovej pištoli na 10 m z Európskych hier 2015 v Baku), ktorého už na druhý deň ráno spolu s Martinou Maršálkovou čaká súťaž miešaných tímov vo vzduchovej pištoli na 10 m. „Dohodli sme sa tak, že hneď po ceremoniáli ho odvezieme do dediny, aby zbytočne nestrácal čas,“ povedal na piatkovej úvodnej tlačovke slovenskej výpravy jej vedúci Roman Buček.

Vedúci našej výpravy zároveň informoval, že v piatok ráno bolo v dedine už 74 členov slovenskej výpravy. V priebehu tohto dňa v dvoch várkach pribudne najpočetnejšia skupina atlétov, čím počet členov našej výpravy už prekročí stovku. „Na ceremoniáli predpokladáme účasť asi 60 členov výpravy. Tí športovci, ktorých čakajú súťaže už v sobotu, sa s výnimkou Tužinského na slávnostnom otvorení nezúčastnia,“ dodal Roman Buček.

Fotografia z piatkovej úvodnej tlačovej besedy SOŠV a slovenskej výpravy na pôde našej ambasády v Minsku. Za predsedníckym stolom zľava hlavný tlačový atašé našej výpravy Ľubomír Souček, vedúci výpravy Roman Buček, generálny sekretár SOŠV Jozef Liba, veľvyslanec SR v Bielorusku Jozef Migaš, prezident SOŠV Anton Siekel a stolní tenisti Barbora Balážová a Ľubomír Pištej.
Fotografia z piatkovej úvodnej tlačovej besedy SOŠV a slovenskej výpravy na pôde našej ambasády v Minsku. Za predsedníckym stolom zľava hlavný tlačový atašé našej výpravy Ľubomír Souček, vedúci výpravy Roman Buček, generálny sekretár SOŠV Jozef Liba, veľvyslanec SR v Bielorusku Jozef Migaš, prezident SOŠV Anton Siekel a stolní tenisti Barbora Balážová a Ľubomír Pištej.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Na multišportovom podujatí v olympijskom duchu bude v bieloruskej metropole štartovať 3667 športovcov zo všetkých 50 európskych krajín. Účastníci EH v Minsku budú o medaily bojovať v 199 disciplínach (91 mužských, 89 ženských a 19 miešaných) 23 odvetví 15 športov, z ktorých zlomok nemá olympijský status (sambo, plážový futbal a dve odvetvia gymnastiky). Slováci sa predstavia v 13 športoch (v rámci cyklistiky v dvoch odvetviach). Zastúpenie nemáme len v plážovom futbale, basketbale 3 proti 3, v grécko-rímskom zápasení a v troch odvetviach gymnastiky (moderná gymnastika, športová akrobacia a aerobik).

Očakávanie vynikajúcich Európskych hier

Úvodná tlačová beseda Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) a slovenskej výpravy sa odohrala na pôde zastupiteľského úradu Slovenskej republiky v Minsku. Účastníkov na nej privítal náš mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec v Bielorusku Jozef Migaš, ktorý povedal, že očakáva kvalitné Európske hry a veľký úspech podujatia. „Krajina urobila pred EH viaceré liberalizačné opatrenia, napríklad výrazné zmiernenie vízového režimu, čo návštevníci zo zahraničia určite ocenia,“ dodal.

Momentka zo štvrtkového sadenie stromčekov v blízkosti dediny športovcov. "Slovenský" stromček zasadili traja členovia vedenia našej výpravy, všetko pracovníci športového oddelenia SOŠV - Roman Hanzel, Roman Buček a Boris Demeter.
Momentka zo štvrtkového sadenie stromčekov v blízkosti dediny športovcov. "Slovenský" stromček zasadili traja členovia vedenia našej výpravy, všetko pracovníci športového oddelenia SOŠV - Roman Hanzel, Roman Buček a Boris Demeter.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Prezident SOŠV Anton Siekel je v Minsku od štvrtka. Krátko po príchode sa zúčastnil na oficiálnom privítaní výprav zo všetkých 50 európskych krajín v dedine športovcov (vedúci výprav hneď po ceremoniáli zasadili 50 stromčekov v parčíku neďaleko od dediny) a navštívil aj priestory v budove číslo 1, kde tri poschodia obývajú Slováci. „Prvé dojmy mám veľmi pozitívne – a rovnaké mi tlmočili aj kolegovia zo zahraničia. Očakávam vydarené podujatie a verím, že medzi najlepších sa v Minsku prebojujú aj viacerí slovenskí športovci,“ uviedol.

Generálny sekretár SOŠV Jozef Liba je zároveň členom exekutívy Európskych olympijských výborov a s bieloruskými organizátormi prichádzal v predošlých rokoch do styku pravidelne. „S výkonným šéfom organizačného výboru Georgijom Katulinom sa poznáme už dlho. Pamätám si, že pôvodne zhruba pred šiestimi rokmi Bielorusi pomýšľali kandidovať na usporiadanie letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v roku 2019. Proste mali záujem po prvý raz hostiť multišportové podujatie. Situácia sa však napokon vyvinula tak, že namiesto EYOF teraz hostia Európske hry, čo je podstatne väčšie podujatie. Ale prípravy zvládali výborne a naplnili všetky očakávania EOV,“ povedal Jozef Liba.

Slovenský člen exekutívy EOV zároveň informoval, že v sobotu sa v Minsku uskutoční mimoriadne valné zhromaždenie Európskych olympijských výborov s jediným bodom programu – schválenie hostiteľa III. európskych hier v roku 2023. O podujatie sa pôvodne seriózne uchádzali dvaja záujemcovia, ale po odstúpení ruskej Kazane zostal jediný kandidát - poľský región Malopoľska, ktorého hlavným mestom je Krakov.

Stolnotenisový mix Pištej, Balážová v pozícii prvého nasadeného páru

Barbora Balážová a Ľubomír Pištej v dobrej nálade. V miešanej štvorhre je náš pár nasadený ako prvý a obaja majú vysoké ambície aj vo dvojhrách.
Barbora Balážová a Ľubomír Pištej v dobrej nálade. V miešanej štvorhre je náš pár nasadený ako prvý a obaja majú vysoké ambície aj vo dvojhrách.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Na piatkovej tlačovke sa zúčastnili aj stolní tenisti Ľubomír Pištej a Barbora Balážová, ktorí majú vysoké ambície vo dvojhrách, ale predovšetkým v miešanej štvorhre. V nej sú štvrťfinalisti aprílového svetového šampionátu v pozícii prvého nasadeného páru spomedzi 16, ktoré budú štartovať. Dvojhry, štvorhry aj mixy sa v turnaji Európskych hier od začiatku hrajú vyraďovacím spôsobom. Atraktivitu súťaží zvyšuje fakt, že zisk zlata vo štvorhrách a v mixe, resp. zisk medaily vo dvojhrách znamená automatický postup na olympijské hry 2020 v Tokiu.

„Ambície v mixe máme vysoké. Odtrénovali aj odohrali sme toho v poslednom čase dosť, za tie dlhé roky sme výborne zohratí a vieme sa navzájom podržať. Mix v minulosti nebol olympijskou disciplínou, ale odkedy sa ňou stal, konkurencia výrazne vzrástla. Na Európskych hrách môže krajinu reprezentovať len jeden pár, čo z konkurencie trochu uberá, ale predovšetkým súperi z Nemecka (strieborný pár z nedávnych MS), Rumunska, Švédska a Francúzska sú veľmi silní. Nečakali sme, že budeme prví nasadení, ale je to zrejme dôsledok toho, že iné veľmi silné páry neodohrali toľko turnajov ako my,“ povedala Barbora Balážová, ktorá sa túži výrazne presadiť aj vo dvojhre. „Pripravená som dobre,“ uzavrela s úsmevom a vyjadrila potešenie, že je na multišportovom podujatí, kde sa môže stretnúť aj zoznámiť s množstvom športovcov z iných športov.

Ľubomír Pištej vyzeral byť vo veľkej pohode. „Už sa neviem dočkať, kedy sa turnaj rozbehne. Máme na to, aby sme potvrdili pozíciu nasadeného prvého páru. S Baškou hráme spolu dlho, rozumieme si. Tlak boja o olympiádu si nepripúšťam. Som si vedomý, že tu budú hrať viaceré špičkové páry. Postup do Tokia v mixe zaručuje len zisk zlatého kovu, ja myslím na akúkoľvek medailu. Dobre sa cítim aj vo dvojhre. Mám za sebou výborné výsledky, napríklad na China Open som zdolal vicemajstra sveta,“ povedal a tiež vyzdvihol, že je na Európskych hrách. „Ja mám rád všetky športy, takže v Minsku sa cítim fajn. Európske hry sú dobré podujatie,“ zakončil.

Súťažný program slovenských športovcov v sobotu a v nedeľu

Poznámka: Uvádzame miestne časy konania súťaží, na Slovensku je o hodinu menej. Časové rozpätie trvania súťaží uvádza trvanie jednotlivých blokov, nie presný čas konania konkrétnej disciplíny. Program budeme priebežne aktualizovať.

SOBOTA 22. JÚNA

ŠPORTOVÁ STREĽBA (Shooting Centre): 8:30 – 10:55 vzduchová pištoľ 10 m mix kvalifikácia (Tužinský, Maršálková), 11:45 – 12:45 vzduchová pištoľ 10 m finále, (Sporting Club): 9:00 – 14:20 trap M (Varga, Kovačócy) a trap Ž (Rehák Štefečeková, Špotáková) kvalifikácia.

STOLNÝ TENIS (Olympijské tenisové centrum): 10:00 – 20:00 dvojhra M (Pištej, Wang) 1. a 2. kolo, dvojhra Ž (Balážová, Kukuľková) 1. a 2. kolo, podľa žrebu.

DŽUDO (Aréna Čižovka): 10:30 – 15:40 do 66 kg M vyraďovacie kolá, semifinále, opravy (Poliak), do 57 kg Ž vyraďovacie kolá, semifinále, opravy (Majorošová), 17:00 – 19:10 zápasy o bronz a finále.

CESTNÁ CYKLISTIKA (ulice Minska, štart a cieľ na Októbrovom námestí):12:30 – 15:00 preteky Ž s hromadným štartom na 120 km (Bačíková).

BOX (Športový palác Uručie): 14:00 – 15:00 do 69 kg M (Zӧld proti Monačanovi Micallefovi) o postup do osemfinále, 16:00 – 17:50 do 75 kg M (Csemez proti Nemcovi Ohanyanovi) o postup do osemfinále, 18:30 – 19:00 do 60 kg M (Tankó proti Bielorusovi Asanauovi) o postup do osemfinále, 20:15 – 20:45 do 81 kg M (Strnisko proti Srbovi Poletanovi) o postup do osemfinále.

NEDEĽA 23. JÚNA

ŠPORTOVÁ STREĽBA (Sporting Club, resp. Shooting Centre): 9:00 – 14:30 trap M Varga, Kovačócy) a trap Ž (Rehák Štefečeková, Špotáková) kvalifikácia, 15:45 – 18:30 trap Ž finále (Rehák Štefečeková?, Špotáková?), trap M finále (Varga?, Kovačócy?), 9:15 – 12:30 vzduchová pištoľ 10 m M (Tužinský) a vzduchová pištoľ Ž (Maršálková) kvalifikácia, 11:30 – 14:25 finále.

STOLNÝ TENIS (Olympijské tenisové centrum): 10:00 – 11:30 miešaná štvorhra (Pištej, Balážová) 1. kolo, 13:00 – 21:00 dvojhra M (Pištej?, Wang?) 3. kolo, dvojhra Ž (Balážová?, Kukuľková?) 3. kolo.

SAMBO (Športový palác): 10:00 – 13:59 do 52 kg Ž (Reviláková) štvrťfinále, semifinále a opravy, 17:00 – 18:00 zápasy o bronz a o zlato.

DŽUDO (Aréna Čižovka): 10:30 – 15:15 do 81 kg M (Štancel) vyraďovacie kolá, semifinále, opravy, 17:00 – 18:55 zápasy o bronz a finále.

ATLETIKA (futbalový štadión Dinama Minsk): 12:00 – 14:00 DNA miešané tímy kvalifikácia A (Slovensko).

CESTNÁ CYKLISTIKA (ulice Minska, štart a cieľ na Októbrovom námestí): 12:00 – 16:30 preteky M s hromadným štartom na 180 km (Tybor, Čanecký, Cully, Bellan, Štoček).

BOX (Športový palác Uručie): 18:30 – 21:45 do 64 kg M o postup do osemfinále (Takács nedeľu proti Írovi McGivernovi).

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV