Športové aktuality
Minsk
2 mins. čítania

Pištoliar Juraj Tužinský skončil na Európskych hrách štvrtý, vo finále dlho viedol

Juraj Tužinský vo finále dlho viedol.
Foto
TASR/Michal Svítok

Slovenský reprezentant v športovej streľbe Juraj Tužinský na II. európskych hrách v Minsku skončil štvrtý vo vzduchovej pištoli 60 na 10 m. Vo finále dlho viedol, napokon sa mu však nepodarilo dostať medzi trojicu medailistov. Na 1. EH v Baku v roku 2015 si vybojoval v rovnakej disciplíne bronz.

Tužinský postúpil medzi elitnú osmičku z druhého miesta nástrelom 583 bodov (predstihol len Rus Černousov s 585 b). "Na začiatku som nahrabal veľmi veľa bodov. Dnes to už fakt vyzeralo, že sa mi konečne zadarí, no potom mi nepracovala hlava tak, ako som bol zvyknutý. Už som tam počítal, prišla nervozita, trápil som sa a koniec bol veľmi ťažký,” povedal Tužinský po skončení kvalifikácie.

Finálová rozlúčka Juraja Tužinského. Obsadil štvrté miesto.
Finálová rozlúčka Juraja Tužinského. Obsadil štvrté miesto.
Foto
TASR/Michal Svítok

Vo finále sa Slovák dlho držal na zlatej pozícii. Záverečné položky však Tužinskému nevyšli podľa predstáv. Predstihli ho Lotyš Lauris Strautmanis, Ukrajinec Oleg Omeľčuk i víťaz kvalifikácie Rus Arťom Černousov, ktorý napokon získal najcennejší kov výkonom 241,4 b.

Tužinského o medailu ho pripravil posledný dvadsiaty výstrel (len 7,9 b), a klesol tak pod Lotyša Strautmanisa. "Som unavený, bolo to veľmi náročné. Formu som mal veľmi dobre načasovanú, strieľalo sa mi vynikajúco, už dlho to také nebolo. Bolo to aj vidno, polovicu finále som viedol, no potom do toho prišli aj emócie a psychické vypätie. Navyše tam bola aj vidina miestenky na olympiádu do Tokia," povedal po nešťastnom finále.

Na postup do Tokia by potreboval zvíťaziť, respektíve skončiť hneď za dvojicou Arťom Černousov z Ruska a Damir Mikec zo Srbska, ktorí už miestenky majú. "Tokio sa mi vzďaľuje, ale ešte mám stále šancu dostať sa tam. No tie tlaky boli na mňa vysoké. Ako vypadávali strelci, tlak stúpal a hlava nepracovala tak, ako mala. Možno som nad niektorými vecami nemusel toľko rozmýšľať. Prišiel výpadok a ďaleká chyba, ktorá by sa nemala stávať. Je to škoda, ale na druhej strane sú za mnou dobré preteky. Užil som si to, boli tu najlepší strelci z Európy, takže fajn," uviedol.

Výsledky – muži, vzduchová pištoľ na 10 m: 1. Černousov (Rus.) 241,4 b, 2. Omeľčuk (Ukr.) 39,6, 3. Strautmanis (Lot.) 219,3, 4. Juraj Tužinský (SR) 198,5.    

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV