Športové aktuality
Minsk
3 mins. čítania

Hrdina cestných pretekov cyklistov na EH Ján Andrej Čully: Mal som v pláne uniknúť čo najskôr

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Ján Andrej Čully na minskej trati.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

(Pre olympic.sk píše hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy) – Vysoký 23-ročný Slovák Ján Andrej Čully (192 cm) v nedeľu v uliciach Minska budil zaslúženú pozornosť. Krátko po štarte cestných pretekov cyklistov na 180 km v rámci Európskych hier sa totiž odtrhol z viac než 130-členného pelotónu, dostihol uniknuvšiu dvojicu - Bielorusa Samoilaua a Luxemburčana Petelina - a spolu s ňou udával tempo pretekov zhruba počas desiatich z celkového počtu 12 kôl! Maximálny náskok tejto trojice presiahol šesť minút.

Táto trojica dlhý čas udávala tón cestným pretekom cyklistov na EH v Minsku - vpredu Luxemburčan Petelin, za ním Slovák Čully a Bielorus Samoilau.
Táto trojica dlhý čas udávala tón cestným pretekom cyklistov na EH v Minsku - vpredu Luxemburčan Petelin, za ním Slovák Čully a Bielorus Samoilau.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

“Mal som v pláne uniknúť krátko po štarte – čo najskôr. Podarilo sa mi to trochu s oneskorením, pretože dvojica súperov sa odpútala už skôr. Bolo dobré, že trať mestského okruhu bola dosť kľukatá, pretože pri úniku to vyhovuje. Výborne sme spolupracovali a vďaka tomu sme si vybudovali náskok až šesť minút. Výhoda bola aj v tom, že v úniku bol aj domáci pretekár, takže množstvo divákov nás veľmi povzbudzovalo a hnalo dopredu. Kulisa bola perfektná,” popisoval Ján Andrej Čully chvíle, keď sa naňho upierala pozornosť všetkých ľudí, sledujúcich preteky.

Dodal, že potom sa niektoré silné tímy, ktoré mali jazdcov v ,balíku´, asi zľakli: “Hlavne Taliani, ktorí tu majú veľmi silný tím. Začali sa na nás doťahovať a zhruba dve kolá pred koncom nás dostihli. Našej trojici krátko pred tým skomplikovalo situáciu aj to, že keď sme vyšli z mesta von, fúkal veľmi silný vietor a do kopčeka sme vychádzali v protivetre, čo pri mojej vysokej postave bol dosť značný problém. Po zhruba 140 kilometroch v úniku sme toho už začali mať akurát dosť. Takže pelotón sa na nás pomerne rýchlo dotiahol.”

Trať sa síce javila ako rovinatá, ale cyklisti celkove nastúpali okolo 1800 metrov. “Ale málokde to bola úplná rovina. Kopčeky síce boli malé, ale išli sme chvíľu hore, chvíľu dolu a každú chvíľu bola nejaká zákruta. Trať bola dosť členitá a nenazval by som ju preto ľahkou,” povedal ešte na margo pretekov mladý Slovák, na ktorého hrdinskom výkone v silnom vetre nemení nič ani skutočnosť, že v závere mu došli sily a métu preťal z pätice slovenských pretekárov ako posledný, až na 103. mieste so stratou 11:23 min na víťazného Taliana Balleriniho.

Kto je tento vysoký mladý muž? V dokladoch má napísané priezvisko Cully, pretože jeho rodičia kedysi emigrovali do Nemecka a tam si pochopiteľne začali písať mená bez mäkčeňov a dĺžňov. Ale sám hovorí, že je Čully – teda s mäkčeňom. Narodil sa 9. decembra 1995 v Altöttingu, ale žije v Bratislave a je člen VŠC Dukla Banská Bystrica. Trénuje ho Martin Fraňo, ktorý v Minsku vedie partiu našich cestných cyklistov. V nedeľu sa v Minsku naozaj zviditeľnil.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV