Športové aktuality
Minsk
4 mins. čítania

Stolnotenisový mix Pištej, Balážová nastúpi do semifinále turnaja Európskych hier s vidinou olympijskej miestenky, v ceste im stoja bronzoví z tohtoročných MS

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Radosť Ľubomíra Pišteja a Barbory Balážovej.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

(Pre olympic.sk píše hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy) – Naša miešaná stolnotenisová dvojica Ľubomír Pištej, Barbora Balážová si na Európskych hrách v Minsku zatiaľ počína suverénne. V turnaji hrá 16 párov, Slováci sú najvyššie nasadení. V nedeľňajšom osemfinále zdolali luxemburskú dvojicu Mladenovic, Lian Ni-sia 3:0 (9, 6, 15) a v pondelňajšom štvrťfinále španielsky pár Robles Martinez, Dvoraková 3:0 (7, 12, 5). Zo štvorice semifinalistov len Slováci zatiaľ v turnaji nestratili ani set.

“Náš pár bol počas celého zápasu dobre koncentrovaný. Predpokladal som, že Španieli dnes budú hrať lepšie, ale boli nervózni a Dvoraková hrala slabo. Už predtým sa s našimi raz stretli v súboji – a bolo to to isté. Veľmi dôležitý bol druhý set, v ktorom naši museli o víťazstvo zabojovať a vyšiel im až štvrtý setbal. Potom už bol zápas jasný a tretí set sa v podstate len dohrával,” hodnotil tréner Jaromír Truksa.

Dvojica Pištej, Balážová nestratila v turnaji v miešanej štvorhre v dvoch zápasoch ani set.
Dvojica Pištej, Balážová nestratila v turnaji v miešanej štvorhre v dvoch zápasoch ani set.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Bez ohľadu na semifinálový výsledok proti nemeckému mixu Franziska, Soljová si Slováci zahrajú aj v utorok večer – buď v zápase o bronz, alebo vo finále. Víťazný pár získa olympijskú miestenku do Tokia! Samozrejme, túto skutočnosť si uvedomuje každý zo semifinalistov. Aj náš pár, z ktorého Barbora Balážová bola pred štvrťfinálovým duelom naozaj napätá.

“Som veľmi rada, že ma Ľubo dnes podržal, pretože ja som bola od prvej lopty veľmi nervózna. Uvedomujem si, že tu ide aj o olympiádu. Z tohto dôvodu sú tu prakticky všetci kvalitní hráči nervózni,” priznala Balážová a pokračovala: “Strašne sa teším, že sa nám to podarilo. V poslednom čase sme sa stále motali okolo osmičky a semifinále nám unikalo, ale teraz to konečne vyšlo. Určite však chceme ísť ešte ďalej.”

Ľubomír Pištej mal v hľadisku aj podporu z domova – rodičov a krstnú mamu. Druhý set bol dôležitý, využili sme štvrtý setbal, potom sa súperi položili. Sme radi, že sme to dotiahli. Hráme dobre, ale stále nás delia dva kroky. Som rád, že sa nám v Minsku darí lepšie, než na predošlých turnajoch. Dve víťazstvá 3:0 tu máme na konte len my,“ tešil sa.

Zatiaľčo prvé víťazstvá boli pre slovenskú dvojicu štvrťfinalistov nedávnych majstrovstiev takpovediac “povinné”, v utorok ráno ich v Olympijskom tenisovom centre v semifinálovom dueli čakajú papierovo najsilnejší súperi – bronzoví medailisti z tohtoročných MS v Budapešti Nemci Patrick Franziska, Petrissa Soljová. Tí v pondelok deklasovali taliansku dvojicu Stojanov, Piccolinová 3:0 (2, 4, 6).

Momentka zo štvrťfinálového zápasu Slovákov so španielskou dvojicou.
Momentka zo štvrťfinálového zápasu Slovákov so španielskou dvojicou.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

“Pištej s Balážovou sa s Nemcami ešte nestretli, ale je to výborný pár. Najmä Soljová je svetová hráčka, najlepšia Európanka v mixe. Aj Franziska je výborný. Proti Nemcom to bude veľmi ťažké. Ale bolo by skvelé zdolať ich a vyhrať aj vo finále, aby sme zároveň mali aj olympijskú miestenku,” poznamenal na margo semifinálových súperov Slovákov tréner Jaromír Truksa.

“Želali sme si v semifinále za súperov radšej Talianov, pretože Nemci hrajú spolu tiež už dlho a sú výborne zohratí. Je to jeden z najkvalitnejších párov v Európe, ale určite ich môžeme zdolať,” povedala Barbora Balážová. Ľubomír Pištej ju hneď opravil: “Nemci sú najlepší v Európe, nielen jedni z najlepších.” Potom dodal: “Ale my sme tiež dobrí. Dvakrát sme tu vyhrali 3:0, čo sa žiadnemu inému mixu nepodarilo.”

“Dôležité bude, ako budeme hrať my a ako si udržíme nervy. Ale tým, že v mixe je v hre jediná miestenka, je úplne jedno, s kým budeme hrať v semifinále. Na olympiádu postúpi len jeden pár. Z tohto dôvodu tu ja pociťujem podstatne väčší psychický tlak, než na nedávnych majstrovstvách sveta, kde sme postúpili do štvrťfinále. Navyše sa tu mix hrá len na tri víťazné sety, nie na štyri ako na MS, čo je psychicky ťažšie, pretože ak človeku nevyjde jeden set, už je problém. Na MS je menší stres,” pokračovala Balážová.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV